Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Současné finanční podmínky a monetární politika s autem plným vajec

Současné finanční podmínky a monetární politika s autem plným vajec

01.11.2023 17:54

Pokud chceme snížit rychlost vozu, můžeme dát nohu z plynu. Když pak nejedeme z prudšího kopce, nějakého zpomalení dosáhneme. Alternativou je také samozřejmě šlápnutí na brzdu s tím, že tu máme širokou škálu prudkosti tohoto pohybu. Podobné je to s monetární politikou, respektive jejím utahováním.

Pokud potřebujeme s autem rychle zastavit, není při brzdění moc co řešit. Tedy pokud například nejedeme na kluzké silnici a/nebo nemáme zrovna na zadní sedačce plata s vejcemi. Pak už o prudkosti brzdění zauvažujeme více a hledáme pomyslné optimum, které by se vtěsnalo mezi všechny omezující faktory. Podobné je to s monetární politikou, respektive jejím utahováním – teoreticky je možné hodně prudce dupnout na brzdu, na vejce nebrat ohled. Ale ani Paul Volcker a jeho tým nic takového neudělali a do takového extrému nešli. Jak se brzdí nyní?

Následující graf by mohl být klidně základem každé diskuse o nastavení monetární politiky, včetně případné nutnosti dalšího utahování. Jde o index finančních podmínek, který sestavují v Goldman Sachs. A který třeba podle studie této banky ukazuje na monetárně finanční restrikci či uvolnění lépe, než třeba pohled na samotné sazby. U nich naopak banka již před pár lety tvrdila, že na ně ekonomika ztrácí citlivost. A pokud něco, tak to současné dění jen potvrzuje. Oněmi pomyslnými vejcemi v americké (a nejen té) ekonomice je přitom obecně ekonomická aktivita, v jejím rámci zejména trh práce. K tomu můžeme přidat finanční stabilitu a uvažuje se třeba i o tom, co prudké zvedání sazeb udělá s vládními financemi.

Do indexu konkrétně promlouvá vývoj na vládních a korporátních dluhopisech, k tomu dolar a akciový trh. Vývoj posledních let pak kopíruje to, jak na počátku roku 2020 došlo k prudkému „samovolnému“ utažení podmínek, na což rychle reagoval Fed a další centrální banky. Tak přišlo uvolnění kulminující na konci roku 2021. V té době se pak už jasně začala ukazovat relativita výrazu „přechodná“ (každý jev je přechodný). Fed proto prudce otočil svou politiku a nastalo zase znatelné utahování finančních podmínek s tím, jak reagovaly zmíněné trhy. Po konci roku 2022 přišlo další „U“, nyní už mnohem menší, ale jeho konec kulminuje v utaženosti blížící se podzimu 2022:

sous1
Zdroj: X

Poměřovat míru utaženosti monetárních podmínek je docela fuška – jako měřítko jde používat třeba neutrální sazby, které jsou ale dnes ještě nejistější, než v dobých klidnějších. Odhadů „správné“ sazbové restrikce je tak celkem dost, k tomu je tu QT a ve výsledku může být i na této rovině nejlepší dívat se na finanční podmínky. V tomto ohledu příklad s brzdami v autě pokulhává, protože tam je jasné, co je brzdou a jak moc je sešlápnutá. Pokud tu bychom zde za měřítko vzali finanční podmínky, je sešlápnutá docela dost.

K tomu ono srovnání s autem pokulhává v rychlosti reakce vozu/ekonomiky. Na brzdu auto reaguje okamžitě, na utažení monetární ekonomika jen postupně. A nyní se zdá, že toto zpoždění může být ještě větší, než obvykle. Míra sešlápnutí finanční brzdy podle finančních podmínek a toto zpoždění by každopádně naznačovaly, že je lepší už na brzdu alespoň prozatím víc nešlapat, trhy do značné míry dělají pomyslnou práci za Fed. Je tu ale ještě jedna věc a rozdíl od auta:

Pokud v autě brzdíme, tak většina z nás asi zároveň nešlape na plyn. V ekonomice to tak úplně není – chování jednotlivých (agregovaných) subjektů může být i přes monetární brzdu podobné sešlapování plynu. Může to platit o firmách, domácnostech ale asi nejlépe se se to demonstruje na vládě – kombinace fiskální expanze a monetární restrikce není finance fiction. Ne nadarmo je tak některými ekonomy poukazováno na to, že by monetární politika by měla notně reflektovat i současné a budoucí investiční a výdajové plány US vlády*.


*Jen jako navazující pozn. pod čarou: Duch oněch fiskálních plánů možná byl a stále je ovlivněn i filozofií prolínající se tzv. Moderní monetární teorií. Skutečné jednání Fedu, ovlivněné skutečným děním v ekonomice je ale této filozofii už hodně vzdálené. Její hlavní předpoklady se totiž ukazují být spíše speciálním případem – což je do značné míry diskuse o tom, zda předchozích více než 10 let bylo „normálem“, či ne.

 

Čtěte více:

Trhy čekají na verdikt Fedu, v Evropě otevřou směrem výše
01.11.2023 8:55
Finanční trhy čekají na nejdůležitější verdikt dneška v podobě výstupu...
Rozbřesk: Česká ekonomika - premiant v zaostávání. Nehledě na silná data ponechá Fed sazby beze změny
01.11.2023 9:08
Česká ekonomika ve třetím čtvrtletí zaostala za očekáváním a mezikvart...
Toyota více než zdvojnásobila čtvrtletní zisk a zvedla celoroční výhled
01.11.2023 9:25
Provozní zisk největší japonské automobilky Toyota Motor ve druhém fin...
Podmínky v průmyslu se v říjnu dál zhoršily, klesala výroba i nové zakázky
01.11.2023 10:10
Podmínky v českém zpracovatelském průmyslu se v říjnu dál zhoršily, In...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
30.04.2024
22:01První den zasedání FEDu zámořské trhy poklesly  
21:35SALUTEM FUND SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
21:25J&T ARCH INVESTMENTS SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
21:05AMISTA investiční společnost, a.s.: FOCUS INVEST, investiční fond s proměnným zákl. kapitálem, a.s. - Výroční zpráva 2023
21:00AMISTA investiční společnost, a.s.: Maloja Investment SICAV a.s. - Výroční zpráva za rok 2023
20:52AMISTA investiční společnost, a.s.: Outulný investiční fond s proměnným základním kapitálem, a. s - Výroční zpráva 2023
20:44J&T ARCH CONVERTIBLE SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
20:42AMISTA investiční společnost, a.s.: COMES invest, invest. fond s proměn. zákl. kapitálem, a.s. - Výroční zpráva za rok 2023
17:55Kdy se konečně dostaví napřimování výnosové křivky?
17:27Pale Fire Financing a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
17:25Japonsko bojuje za silnější jen, ale trhy mu to nevěří  
17:13Akciové trhy zmítané výsledkovou sezónou  
16:55WOOD & Company, investiční fond s proměnným základním kapitálem, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
16:53Česká exportní banka, a.s.: Informace o vyplacení úrokových výnosů
16:50Výsledky PayPal: Akcie rostou poté, co společnost zvýšila celoroční výhled zisku  
16:42SALUTEM FUND SICAV, a.s.: Pozvánka na mimořádnou valnou hromadu
16:30AMISTA investiční společnost, a.s.: STING investiční fond s proměnným základním kapitálem, a.s. - Výroční finanční zpráva 2023
15:52Vláda schválila reformu penzí se zvyšováním věku nad 65 let
15:28HPM: Monetizace umělé inteligence s velkým otazníkem
15:26Coca-Cola v prvním čtvrtletí mírně zvýšila tržby i zisk, zlepšila výhled

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:15USA - Změna zaměstnanosti (ADP)
16:00USA - Index ISM v průmyslu
16:00USA - Nově otevřená prac. místa
20:00USA - Jednání Fedu, základní sazba