Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Europarlament se dohodl na nových pravidlech pro využívání umělé inteligence. V regulaci AI se tak Evropa dostává před USA či Čínu

Europarlament se dohodl na nových pravidlech pro využívání umělé inteligence. V regulaci AI se tak Evropa dostává před USA či Čínu

11.12.2023 8:34
Autor: ČTK

Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová v sobotu přivítala první ucelená pravidla pro regulaci umělé inteligence (AI) na světě. Vyjednavači Evropského parlamentu a členských zemí bloku dosáhli v noci na sobotu předběžné dohody na podobě unijních pravidel po 37hodinovém vyjednávacím maratonu. Ohledně konečné podoby dokumentu, který vstoupí v platnost nejdříve v roce 2025, poskytli zástupci unijních institucí ale jen málo informací, upozornil v sobotu list The Guardian. V oblasti regulace AI se podle něj EU nicméně dostává před USA, Čínu a Británii.

"Umělá inteligence již mění náš každodenní život. A to je teprve začátek. Uvážlivé a široké využití umělé inteligence slibuje obrovský přínos pro naši ekonomiku a společnost," komentovala noční dohodu v tiskovém prohlášení von der Leyenová. "Proto velmi vítám dnešní politickou dohodu Evropského parlamentu a Rady EU o Aktu o umělé inteligenci. Akt EU o umělé inteligenci je vůbec prvním uceleným právním rámcem pro umělou inteligenci na světě. Jedná se tedy o historický okamžik. Akt o umělé inteligenci přenáší evropské hodnoty do nové éry," dodala.

"Historický okamžik," napsal už v noci na síti X komisař pro vnitřní trh Thierry Breton. "EU se stává vůbec prvním kontinentem, který stanoví jasná pravidla pro používání umělé inteligence," dodal. Podle Bretona dohodu vyjednávala stovka lidí v jedné místnosti téměř tři dny. Uzavření "historické" dohody podle něj "za ten omezený počet hodin spánku stálo".

Text podpořilo Německo a Francie, uvedla španělská státní tajemnice pro digitalizaci a umělou inteligenci Carme Artigasová.

EP a členské státy jednaly zdlouhavě mimo jiné o AI řízených systémech dohledu, které by mohla využívat policie, zaměstnavatelé nebo maloobchodníci. Europarlament podle médií prosadil zákaz sledování v reálném čase a používání biometrických technologií včetně rozpoznávání emocí. Breton ale v tomto ohledu zmínil tři výjimky. Policie bude moci tyto technologie případně používat pouze v případě hrozby teroristického útoku, při pátrání po obětech trestné činnosti a při stíhání skutečně závažné trestné činnosti.

Základem dohody je odstupňovaný systém založený na riziku, v němž se nejvyšší úroveň regulace vztahuje na nástroje, které představují nejvyšší riziko pro zdraví, bezpečnost a lidská práva. Původní návrh legislativy předložený Evropskou komisí předpokládal, že do této kategorie budou patřit všechny systémy s více než 10.000 firemních uživatelů.

Kategorie nejvyššího rizika je nyní definována počtem počítačových operací potřebných k trénovaní stroje. Do této kategorie podle zdrojů zatím spadá ale pouze jeden model, kterým je Chat GPT4 společnosti OpenAI.

Regulace dále službám AI ukládá povinnost, aby zveřejňovaly údaje o způsobu trénování systému v širokém spektru činností od psaní novinových článků až po diagnostiku rakoviny.

"Měli jsme jediný cíl - vytvořit právní předpis, který by zajistil, že se ekosystém umělé inteligence v Evropě bude rozvíjet s ohledem na člověka, s respektem k základním právům, lidským hodnotám," řekl mimo jiné novinářům na tiskové konferenci Brando Benifei, jeden ze dvou zákonodárců EP, kteří vedou jednání o chystaných předpisech.

EU je odhodlána neopakovat chyby z minulosti, kdy bylo technologickým gigantům, jako je Facebook, umožněno vyrůst v multimiliardové korporace bez povinnosti regulovat obsah na svých platformách, včetně zasahování do voleb, sexuálního zneužívání dětí a nenávistných projevů, konstatoval už dříve Dragos Tudorache, druhý z vyjednavačů europarlamentu.

Přísná a ucelená regulace ze strany EU by mohla "být silným příkladem pro mnoho vlád, které o regulaci uvažují", uvedla odbornice na EU a digitální regulaci Anu Bradfordová, která se na Kolumbijské univerzitě zabývá právem. Ostatní země "možná nebudou kopírovat všechna ustanovení, ale pravděpodobně budou napodobovat mnoho jejích aspektů", dodala.

 

Čtěte více:

Většina zaměstnanců OpenAI hrozí odchodem, žádá rezignaci správní rady
20.11.2023 16:30
Zhruba 500 zaměstnanců společnosti OpenAI pohrozilo odchodem, pokud vš...
Braňo Soták: Nvidia odreportovala další brutální sadu čísel, nadšení brzdí dopad sankcí na Čínu
22.11.2023 14:37
Co se týče Nvidie, superlativy nám došly už zhruba tři kvartály nazpát...
Víkendář: Umělá inteligence, demokratizace znalostí a ojedinělý příběh OpenAI
25.11.2023 8:02
Bloomberg poukazuje na „naprosto ojedinělý“ příběh v Silicon Valley, j...
Turbulence v OpenAI jsou projevem tenzí kolem samotné umělé inteligence
28.11.2023 13:10
Yahoo Finance se věnuje širšímu kontextu dění kolem OpenAI. Poukazuje ...
AMD: Hozená rukavice Nvidii v oblasti AI poslala akcie o 10 % vzhůru
08.12.2023 10:31
Na středeční akci Advancing AI představila společnost AMD (NASDAQ: AM...

Váš názor
  • Mocipani za sociku
    11.12.2023 9:28

    to měli s regulacemi zpráv a informací z rozhlasových stanic Svobodná Evropa a Hlas Ameriky jednodušší. Postavili rusičky signálu. Za války zase poslouchali lidé Londýn, což nácek rovněž netoleroval. A co to bylo oběma platné? První i druhý skončili na smetišti dějin.
    kat
  • Úžasné
    11.12.2023 8:53

    EU nemá AI ale za to má už prostředek na šikanu, kdyby se našel někdo. A ti co ji mají budou v EU stát fronty, aby ukázali konkurenci jak jejich systém funguje.
    HenryFord
Aktuální komentáře
29.04.2024
6:03Citi: Sazby mohou jít stále dolů už v červnu
28.04.2024
12:33EP Infrastructure, a.s.: Oznámení o splacení emise dluhopisů
12:26J&T FINANCE GROUP SE: Výroční zpráva za rok 2023
8:35Víkendář: Fiskální politika drží sazby nahoře, u akcií je tak lepší zaměřovat se na kvalitu
27.04.2024
8:31Víkendář: Podle Morgan Stanley je ekonomika stále v pozdní fázi cyklu s odpovídajícími důsledky pro akciový trh
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:00DE - Harmonizovaný CPI, y/y