Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Fidelity International: Tři důvody pro návrat čistých energetických akcií v roce 2024

Fidelity International: Tři důvody pro návrat čistých energetických akcií v roce 2024

03.02.2024 14:25
Autor: Redakce, Patria.cz

V nadcházejícím roce budou v sektoru zabývajícím se čistou energií dominovat politická a makroekonomická rizika, a to zejména v USA. Většina špatných zpráv v tomto odvětví již však byla trhem v cenách promítnuta.

Vysoké úrokové sazby a slábnoucí světová ekonomika se v uplynulém roce podepsaly na výkonnosti akcií čistých energií. Růst, který si někteří slibovali, se nenaplnil, když index MSCI Global Alternative Energy v roce 2023 spadl o 27 % a od svých maxim z roku 2021 je dokonce už o 50 % níže.

I přes slabou výkonnost veřejně obchodovaných společností však v roce 2023 vzrostl počet nově instalovaných zdrojů obnovitelné energie téměř o polovinu, a i v roce 2024 jsou důvody k optimismu. Akciím čistých energií by měly pomoci tři faktory: za prvé, zdá se, že po celém světě se cyklus sazeb obrací; za druhé, ve Spojených státech by mělo dojít k vyjasnění detailů zákona o snížení inflace (IRA); a za třetí, mohlo by dojít k normalizaci “nafouknutého” dodavatelského řetězce pro čisté energie.

Cyklus sazeb se obrací

Akcie čistých zdrojů energie jsou obzvláště citlivé na úrokové sazby: některé společnosti zabývající se čistou energií generují cashflow podobné dluhopisům a vyšší úrokové sazby znamenají pokles čisté současné hodnoty těchto peněžních toků. Jiné společnosti jsou dlouhodobými sázkami na budoucnost s nízkou ziskovostí dnes a vysokou ziskovostí zítra, jejichž hodnota s rostoucími úrokovými sazbami opět klesá.

Graf 1 zobrazuje tento vztah v posledních letech: hodnota akciového indexu čisté energie klesala s tím, jak americké desetileté sazby vyrostly z 1 % na konci roku 2020 na přibližně 5 % na konci roku 2023.

Graf 1: Vrchol sazeb může být zároveň dnem pro akcie v oblasti čisté energie

joj

Zdroj: Bloomberg, Fidelity International, leden 2024.

Desetileté sazby v USA se naposledy pohybovaly okolo 4 %, ovšem roste přesvědčení, že americká ekonomika může "měkce přistát", pokud se inflace uklidní a Federální rezervní systém ukončí cyklus monetárního utahování. Případná otočka cyklu sazeb by byla velkou vzpruhou pro společnosti zabývající se čistou energií, ale i stabilizace sazeb by byla pozitivní.

Asi pětina současných větrných a solárních aktiv v USA se nachází ve vlastnictví v regulovaných utilit a vyjednání vyšších maloobchodních cen s regulátorem, které by pomohlo kompenzovat vyšší náklady na kapitál, vyžaduje čas. Například v lednu oznámila americká plynárenská společnost PG&E po jednání s regulátorem zvýšení cen elektřiny v Kalifornii o 13 %.

Vyjasnění IRA

V USA se ukázalo, že boom v oblasti obnovitelných zdrojů energie, který měl stimulovat zákon prezidenta Bidena o snížení inflace (IRA), přichází pomaleji, než mnozí doufali. Výhody zákona IRA, který byl přijat v roce 2022, mohou společnosti plně využít pouze tehdy, pokud pochopí, jak se kvalifikovat pro kredity, zejména pokud jde o tzv. domácí výrobu. V prosinci byly tyto otázky částečně vyjasněny, přičemž zveřejnění dalších podrobností v následujících měsících by mělo společnostem rozvázat ruce k tomu, aby mohly začít plně využívat výhod plynoucích z IRA.

Otevře to dveře nové vlně větrných a solárních projektů? Domníváme se, že ano, byť je otázkou, jaké změny by přineslo listopadové vítězství republikánů ve volbách. V případě vítězství Donalda Trumpa bychom očekávali, že se bude snažit IRA zrušit, ačkoli jako prezident to nemůže udělat sám. Aby toho docílil, bude Trump potřebovat, aby republikáni ovládli i Kongres a Senát. Nicméně – jak se strana naučila při snaze o zvrácení Obamacare během Trumpova prvního období – institucionalizované změny, které probíhaly několik let a spolykaly miliardové investice, lze jen těžko zvrátit ze dne na den.

Ďábel bude ukryt v detailu. Domníváme se, že Donald Trump může omezit dotace na elektromobily, které tvoří až třetinu nákladů na IRA. Datum vypršení platnosti některých větrných a solárních daňových úlev se může zkrátit z roku 2032 na průběžný čtyřletý schvalovací proces, ale je nepravděpodobné, že by došlo k osekání daňových úlev pro domácí větrné a solární projekty, které vytvářejí pracovní místa v USA.

Co by Trump byl schopen udělat sám, je nastavení obchodní politiky a zde by jakékoli zpřísnění cel nebo kvót bylo dobré pro domácí výrobce.

Normalizace dodavatelského řetězce

Dalším problémem sektoru je hromadění nadbytečných zásob v dodavatelském řetězci. Mnoho odvětví je tak v současné době předzásobeno v očekávání vysokého růstu, který se však nenaplnil. Dodavatelé nyní ve snaze dohnat poptávku omezují růst svých kapacit. V konsolidovanějších částech dodavatelského řetězce bude rovnováha obnovena pravděpodobně do poloviny roku 2024, v “komoditizovanějších” částech by se tak mohlo stát do roku 2025.

Boj o budoucnost

Je také třeba připomenout základní obchodní logiku v sektoru čisté energie. Bez ohledu na zelené myšlenky, které za ní stojí, budou obnovitelné zdroje energie pro republikánskou stranu, která se stále považuje za stranu podporující podnikání, obrovským trhem, za který stojí za to bojovat. Podle Mezinárodní energetické agentury je třeba do roku 2030 investovat přibližně 4,2 bilionu dolarů ročně – oproti dnešním 1,8 bilionu dolarů, aby svět do roku 2050 přešel na tzv. čistou nulu. EU uvádí, že ke splnění svých cílů Green Deal a RePowerEU potřebuje ročně vynaložit přibližně 620 miliard eur. To je spousta pracovních míst, a pokud nová vláda podkope investice USA do tohoto odvětví, podniky odejdou jinam.

V roce, kdy půjdou k volbám voliči více než čtyřiceti zemí, včetně USA, Indie nebo Evropské unie, není ohledně budoucího směřování politiky nic jisté. Ale vzhledem k tomu, že se politici, investoři i občanská společnost po celém světě, v němž mnoho zemí již trpí následky nejteplejšího roku v historii, snaží shromažďovat prostředky pro přechod na novou ekonomiku, tlak na přechod k čisté energii asi jen tak nepoleví.

 

Čtěte více:

Fidelity International: Rozvíjející se trhy napovídají, kdy Fed sníží sazby
18.12.2023 8:31
Chcete vědět, kdy začne Federální rezervní systém nebo Evropská centrá...
Fidelity: Rozkvět čínského trhu s pandími dluhopisy není tak černobílý
21.12.2023 6:12
Trh s pandími dluhopisy zaznamenal v roce 2023 boom, za což můžou i n...
Průzkum Fidelity 2024: Manažeři firem se inflace nebojí
09.01.2024 6:49
Každoroční průzkum analytiků společnosti Fidelity International pro ro...
Scénáře pro trhy v roce 2024 podle Fidelity
22.01.2024 7:19
Nikdy jsem nespravoval peníze tak, že bych přesně věděl, co se stane z...
Čínský trh s hotely? Výnosný byznys, domnívá se analýza Fidelity
26.01.2024 6:04
Expanze předních čínských značek hotelů může vzhledem k ekonomické sit...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
27.04.2024
8:31Víkendář: Podle Morgan Stanley je ekonomika stále v pozdní fázi cyklu s odpovídajícími důsledky pro akciový trh
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data