Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Cena našich akcií je příliš vysoká

Cena našich akcií je příliš vysoká

23.12.2005 15:56

Tuto větu asi od vedení obchodovaných společností investoři často neuslyší (nechme nyní stranou odkupy). Jednak je cena akcií vnímána jako barometr úspěšnosti managementu a zejména je indikátorem nákladu kapitálu financujícího firmu. Nízká cena akcií je pak někdy zároveň "pozvánkou" na převzetí firmy jinou společností - fakt, který nemusí nutně rmoutit její akcionáře, ale většinou nepotěší management. Vedení společnosti se tak většinou "domnívá", že existuje větší, či menší pozitivní rozdíl mezi vnitřní hodnotou akcií společnosti a cenou na burze.

Nejdříve je třeba poznamenat následující - ať již ji ovlivňuje cokoliv, cena akcií na burze není jen jakýmsi stínem jejich vnitřní hodnoty - naopak, ona vnitřní hodnota sama o sobě neexistuje, je jen konceptem a lze provádět jen její odhad; oproti tomu cena akcií je reálná v tom smyslu, že si lze na ni "sáhnout". Argumentovat, že cena a vnitřní hodnota se odchylují, pak tedy lze v podstatě vždy bez problémů. Existují ale případy, kdy je skutečně relativně velký rozdíl mezi cenou akcie a řekněme "standartně zpracovaným odhadem hodnoty akcií společnosti", vypracovaným managementem. Tento stav může být z naznačených důvodů pro firmu škodlivý.

Řešení této situace spočívá z velké části v lepší práci IR - oddělení společnosti, které má na starosti vztahy s investory. Toto oddělení si musí být vědomo toho, že nese velkou část odpovědnosti za možnou mezeru mezi cenou a hodnotou a musí mít odpovídající kompetence. Pro dnešní společnost by mělo být nepřijatelné, aby zde byli lidé, kteří jsou horko-těžko schopni vysvětlit i jen trochu složitější účetní operace, které firma provedla provedla v posledním čtvrtletí a jejich reakční čas se počítá na dny. Ale nestačí ani to, když IR dobře vysvětluje čtvrtletní výsledky, organizuje road show a návštěvy investorů u vedení. Musí být schopno samo detailně vysvětlit stav odvětví, strategii firmy, znát firemní silné a slabé stránky - hodnota akcií se přes všechen důraz na Q čísla stejně nakonec bude odvíjet od dlouhodobých prospektů firmy.

Nemluvím nyní o o jakési slaboduché "marketingové" podpoře akcií firmy, která může být spíše kontraproduktivní, ale o kompetentnosti, nezastírání problémů, osvětlení rizik a příležitostí a toho, co s tím firma hodlá dělat. Nemá asi cenu dodávat, že pokud samotný management tyto oblasti nezvládá, těžko lze čekat, že u IR tomu tak bude.

Přirozeně, že schopnost orientovat se v uvedeném vyžaduje vysokou odbornost a schopnosti a mohlo by se zdát, že pro takové zaměstnance je ve společnosti lepší užití, než pro komunikaci s investory. Dlouhodobá nízká valuace společnosti na trhu ale také způsobuje reálné ekonomické ztráty - počínaje možnou špatnou motivací managementu a vysokým nákladem kapitálu, či dokonce odříznutým přístupem k němu, konče. V neposlední řadě je zde možnost využít hodnoty zpětné vazby od investorské komunity - je řada kompetentních analytiků a portfolio managerů, kteří mají hlubokou znalost odvětví, trendů, konkurence, atd. A relativně nezávislý názor "z druhé strany" je k nezaplacení.

Přirozeně, že uvedené předpoklady dobré práce IR v sobě nesou i schopnost balancovat na hraně mezi snahou poskytnout maximálně relevantní informace a snahou nepoškodit firmu před konkurencí díky vyzrazení citlivých informací.


Váš názor
  • opakovani
    28.12.2005 17:19

    matkou moudrosti - tenhle clanek tu neni poprve, mozna je jiny titulek jak vystrizeny z malde fronty, to uz si nepamatuju
    dan tencl
  • teorie
    25.12.2005 15:54

    Je to pouhá teorie, která se ,jak všichni víme od praxe velmi často liší. Nesdílím na rozdíl od autora teorii slaboduché marketingové podpory akcií, spíše článek sám o sobě je slaboduchý, ostatně podobné nesmysly jsme už na těchto stránkách četli. Jistě naše akcie nejsou už levné, ale podobně jako ve vyspělých zemích si investoři i v ČR kupují akcie firem kvůli ziskům budoucím.
    RS
    • Zkuste přečíst víc, než titulek
      27.12.2005 12:36

      Soustružník netvrdí, že cena českých akcií je příliš vysoká. Netvrdí ani opak. V článku se totiž zabývá úplně něčím jiným. :-)
      Reakcionář
  • Ano i ne
    24.12.2005 9:19

    Cenu akciíí vytvořili investoři a to ve spadu zejména zahraniční. Článek by měl ale uvádět konkrétní akcie u kterých má autor podezření na příliš vysokou cenu. Jistě toto tvrzení o příliš vysoké ceně neplatí pro všechny akcie. Vzpomínám si na tvrzení analytika PIONEERu před asi 2 roky, že tehdejší cena ČEZU která byla kolem 400Kč je nesmyslně vysoká a jaký byl vývoj všichni víme. Někdy jde o účelové tvrzení ve snaze snížit cenu akcie s cílem že po snížení příslušná investiční společnost nakoupí.
    Černý
    • zpřesnění data
      02.01.2006 11:34

      Myslím, že ten "analytik" zveřejnil svoji "skvělou analýzu" na jaře roku 2005, někdy v březnu či dubnu. Od té doby raději drží hubu... snad.
      Milan
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data