Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Jan Klenor: Retailoví investoři jsou v Česku daleko aktivnější než čeští institucionální klienti

Jan Klenor: Retailoví investoři jsou v Česku daleko aktivnější než čeští institucionální klienti

26.10.2005 14:04
Autor: 

Generální ředitel a předseda představenstva společnosti Patria Finance Jan Klenor poskytl exkluzivní rozhovor serveru www.patria.cz a rovněž odpověděl na otázky uživatelů portálu poslaných e-mailem na info@patria.cz.

Patria Online: Jak funguje Patria po odchodu Zdeňka Bakaly

Jan Klenor: Zdeněk Bakala odešel na počátku roku 2002. V té době již byla dokončena restrukturalizace investičních produktů skupiny KBC Bank v České republice.
Obchodování s dluhopisy a správa aktiv byly přesunuty do ČSOB. Patria se od té doby více zaměřuje na akciové kapitálové trhy. Vznikla Patria Direct – retailový obchodník s cennými papíry a informační server Patria Online. Principy investičního bankovnictví, které zde nastolil Zdeněk, zůstaly.
Patria je součástí skupiny KBC Securities, která aktivně operuje v Londýně, Bruselu a v centrální Evropě - Varšavě, Budapešti a Praze.

Patria Online: Jaký očekáváte vývoj na pražské burze do konce roku? Jak vidíte budoucnost pražské burzy? Kolik očekáváte IPO v roce 2005 a 2006?

Jan Klenor: Vývoj na pražské burze bude především ovlivněn sentimentem na středo- a východoevropských trzích. Neočekávám nový enormní zájem o české akcie ze strany zahraničních investorů do konce roku. Pražská burza dosáhla do dnešního dne zhodnocení 30,8 %, budapešťská 37,7 %, polská 20 %. Takové S&P 500 ve Spojených státech dosáhlo -1,20 %. Zde v regionu můžeme sledovat příběh konvergence na akciových trzích. Západoevropské burzy dnes nemají zásadní vliv na vývoj těchto burz. To se jednou změní.
Předpokládám, že zájem o pražskou burzu neustane. ČTel zůstává na burze, Unipetrol také vypadá, že nějakou chvilku vydrží, a emise nových titulů jsou za dveřmi.
Úspěch Zentivy a Orca jasně naznačuje, že v příštích letech uvidíme celou řadu IPO na pražské burze. Nejsem v tomto ohledu žádný pesimista.

Patria Online: Investujete do akcií? Jaké tituly jsou ve Vašem portfoliu?

Jan Klenor: Neinvestuji do akcií, ani do akciových podílových fondů.
V mém virtuálním portfoliu bych v těchto dnech vlastnil pouze akcie Komerční banky a Philip Morris ČR.

Patria Online: V EURU jsem si přečetl, že Wood & Co. přeskočil Patrii a stal se největším obchodníkem s cennými papíry?

Jan Klenor: Zde jsou objemy, které poskytuje pražská burza

ČLEN	Objemy na burze v mil. CZK za leden-září 2005

Patria		392 213,80
Wood		365 013,97
Erste		144 761,31
Atlantik	100 442,52
HVB		 83 967,53

Patria Online: Jak se daří Vaší divizi Firemního poradenství v oblasti fúzí a akvizic?

Jan Klenor: Oddělení firemního poradenství letos získalo rekordních 43 mandátů v oblasti fúzí a akvizic. Jedná se především o mandáty v segmentu SME. Rozšiřujeme naše služby o oblast real estate a na “cross border“ transakce ve střední Evropě. Například úspěšná transakce Stiegler Transport v Německu pro španělskou společnost TRADISA.
Snažíme se naše klienty přivést na pražskou burzu.

Patria Online: Český kapitálový trh zažívá zajímavé období růstu. Naučili se lidé investovat do akcií a využít této příležitosti?

Jan Klenor: Poslední dobou mi připadá, že retailoví klienti v Čechách se velice rázně chopili příležitosti na českém akciovém trhu a jsou daleko aktivnější než čeští institucionální klienti.
Retailový segment dnes zastupuje zhruba 10-15 % objemu na pražské burze. Každý měsíc toto číslo stoupá.

Patria Online: Čím si vysvětlujete současný zájem o akcie u retailové klientely?

Jan Klenor: Dlouhodobě nízké sazby, vyšší stupeň osvěty kapitálového trhu, mimořádný nárůst některých akcií (např. akcie ČEZu), celosvětový zájem o střední a východní Evropu – příběh konvergence, možnost obchodování na úvěr, únava z podílových fondů nabízených komerčními bankami.

Patria Online: Jistě sledujete "kauzu Unipetrol". Myslíte si, že jsou podobné věci důsledkem stále ještě nezralostí tržního a politického prostředí? Nebo jsou různé aféry (či jejich umělé vyvolávání) normální součástí státních transakcí i jinde ve vyspělém světě?

Jan Klenor: Myslím si, že je to pouze nezralostí politického prostředí. Bohužel privatizace státního majetku se stala v Česku silným politickým nástrojem. Jediná možná transparentní privatizace je přes kapitálový trh. Tento typ privatizace současným politikům nevyhovuje, je příliš transparentní. Stát také vždy nemusí prodávat celý svůj podíl, což je naprosto běžné ve světě u velkých firem. Některé firmy jsou natolik strategické, že stát může v budoucnosti litovat, že v nich ztratil jakýkoliv vliv. Včera například francouzská vláda rozhodla prodat přes kapitálový trh část největší energetické firmy ve Francii EDF.

Patria Online: Myslíte si, že podobně jako je tomu např. v USA se i v ČR brzy začnou úspěšní lidé z byznysu zapojovat do politiky?

Jan Klenor: To si tedy opravdu nemyslím. Nedokážu si představit, jak takový Zdeněk Bakala tráví svůj čas v Poslanecké sněmovně při debatě s komunistickými poslanci.

Patria Online: Co byste řekl tomu, kdyby v Patrii vznikly odbory?

Jan Klenor: V Patrii odbory nevzniknou. V investičních bankách odbory většinou nemají své místo.

Patria Online: Jak je velký v současné době tým Patrie?

Jan Klenor: Patria má zhruba 65 zaměstnanců. Za poslední dva roky došlo k dost významné obměně našeho týmu. Odešlo a přišlo asi 25 zaměstnanců. Patria Direct – retailový obchodník - roste, vytvořili jsme nové oddělení IT development, které má napomoci k vyšší flexibilitě vývoje systémů a produktů pro naše klienty. Dále se rozšiřuje naše oddělení firemního poradenství.

Patria Online: Jaké jsou největší příležitosti pro Patrii v příštím roce?

Jan Klenor:
- zkvalitnit obsah portálu Patria Online
- rozšířit služby a produkty pro naše klienty Patria Direct
- IPO - nové emise akcií
- připravujeme zcela nový produkt z oblasti správy aktiv.

Patria Online: Jaké očekáváte hospodářské výsledky Patrie pro letošní rok? A jak se na něm bude podílet rostoucí retailový byznys?

Jan Klenor: Rok 2005 vypadá jako rekordní v oblasti příjmů a zřejmě bude i rekordní celkový hospodářský výsledek. Patria Direct se podílí zhruba 20 % na celkových příjmech skupiny Patria Finance.

Patria Online: Jak hodnotíte účinkování Petra Koblice ve funkci šéfa burzy z pozice největšího akcionáře BCPP

Jan Klenor: Jako akcionáři jsme velice spokojeni s předpokládaným hospodářským výsledkem za rok 2005 a jsme spokojeni s provozem burzy. Burza mění image a snaží se přilákat investory. Petr Koblic se snaží posunout význam burzy na místo, které by takové organizaci mělo odpovídat. Jediná problematická oblast je projekt centrálního depozitáře.
Burza zde vstupuje do vztahu s Ministerstvem financí a PVT.

Otázky uživatelů stránek www.patria.cz (v některých případech redakčně kráceno):

Uživatel: Proč má Patria tak vysoké poplatky za obchodování pro fyzické osoby?

Jan Klenor: Patria nemá vysoké poplatky pro fyzické osoby. Má zhruba stejné jako ostatní obchodníci. Pouze telefonické poplatky za asistence makléře jsou výrazně dražší.

Uživatel: Dobrý den pane Klenore, zajímalo by mě kdy umožníte klientům Patria-Direct obchodovat na východoevropských burzách (Polsko, Maďarsko, atd.) ? Děkuji a přeji hezký den.

Jan Klenor: Na Polsku intenzivně pracujeme s naší dcerou KBC SECURITIES Polsko. Doufám, že se nám to podaří realizovat do konce roku. Maďarsko příští rok.
Uvědomujeme si přitažlivost regionu pro české klienty. Celá řada firem kotovaných v Polsku a Maďarsku působí v Čechách, např. PKN Orlen–Unipetrol, Prokom–PVT.

Uživatel: Potřeboval bych údaje o zahraničních akciích v reálném čase, kdy budete nabízet tuto službu?

Jan Klenor: Tato služba se odvíjí od počtu klientů a počtu objednávek na západní trhy.
Momentálně je to pro nás neekonomické. Online data z burz jsou velice drahou záležitostí. Přesto se snažíme najít lepší řešení, než máme dnes. Pro Vaši informaci uvedu jeden zajímavý poznatek. Evropská komise navrhuje uzákonit volný přístup k datům na evropských burzách. Chce je pokládat za veřejný majetek.

Uživatel: Pane Klenore, jeden osobní dotaz, proč jste si tak oblíbil Šumavu? Máte v plánu v Modravě stavět stejně příšerný skleněný objekt jako pan Bakala ?

Jan Klenor: Na Modravě budu pobývat maximálně v běžkařské stopě.

Uživatel: Jaké je napojení Patrie na Karbon Invest?

Jan Klenor: Patria Finance má se skupinou Karbon Invest pouze klientský vztah. Neexistuje žádné jiné propojení.

Uživatel: Uvažuje Patria Finance o emisi svých akcií na burze?

Jan Klenor: Ne, neuvažuje, není to současná strategie našeho vlastníka.

Uživatel: Nezdá se Vám, že pan Marek nejen v televizi a na webu příliš kritizuje hospodářské úspěchy současné vlády?

Jan Klenor: Pan David Marek je fundamentální analytik. Zřejmě nevidí tolik úspěchů, jako Vy.

Uživatel: Proč nejsou zprávy na www.patria.cz objektivní? Zdá se mi, že máte na všechno příliš jasný názor, nepřipouštíte, že se můžete mýlit.

Jan Klenor: Ano, můžeme se mýlit .

Uživatel: Hodlá Patria expandovat a do jakých oblastí?

Jan Klenor: Ano, hodlá, ale všechny oblasti, o kterých přemýšlíme, jsou výhradně spojeny s investičním bankovnictvím.

Uživatel: Bude Patria zvyšovat svůj podíl v BCPP?

Jan Klenor: I to je možné.

Uživatel: Občas se objevují názory, že Patria manipuluje s trhem. Jaký je Váš názor?

Jan Klenor: Pracuji v Patria Finance od roku 1996, především v oblasti Sales&Trading. Za tu dobu jsem nezažil, že by kdokoli ze zaměstnanců manipuloval s trhem.

Uživatel: Kdy začnete analyticky pokrývat akcie Unipetrolu, ještě je Unipetrol na „restricted listu“?

Jan Klenor: UNIPETROL začneme pokrývat do konce roku.

Uživatel: Co říkáte na Paroubka, je Vám blíže politika ODS nebo ČSSD?

Jan Klenor: Politika ODS.

Uživatel: Jak se člověk stane šéfem největšího obchodníka s cennými papíry v ČR? Jaké vzdělání je potřeba?

Jan Klenor: Absolvoval jsem VŠE v Praze těsně před revolucí. Škole jsem se moc nevěnoval. Jako vysokoškolák jsem na vojně zastával funkci finančního náčelníka. Pak byl můj cíl pracovat v bance v oddělení finančních trhů. Uprostřed devadesátých letech jsem potkal Zdeňka Bakalu. Snad bych dodal, že jsem měl vždy extrémně kladný vztah k penězům.

Uživatel: Dobrý den, pane gen. řediteli ! Sleduji delší dobu váš investiční portál - patria.cz, a tak bych využil rozhovor s Vámi, k několika poznámkách k této vaší službě. V neplacené službě jste do nedávné doby poskytovali řadu profesionálních informací. Následně jste asi přijmuli strategické rozhodnutí, zásadnějším způsobem zpeněžit takto podávané informace. Je to zapotřebí pochopit, protože je to oblast vašeho "podnikání". Způsob realizace takového rozhodnutí, však se na vašich stránkách neprojevuje profesionálně. Je to takový primitivní způsob legrácek na účet klienta. Tím spíše, že je asi vaším cílem, získat jej jako potencionálního zákazníka placených služeb.
Jak se projevuje tento primitivní způsob ? Nedokončené věty, neodstranitelná reklama překrývá text, přesto, že vedle ní je volné místo k jejímu umístění mimo text atd. Tento záměr potvrzují i vaše odpovědí na připomínky neplacených zákazníků.
To je špatné, je to dávání na vědomí zákazníkovi, .."..když se nepřihlásiš k placené službě, budeme si z tebe takto tropit žerty trvale,.... kdo myslíš že to vydrží ?.... no my, buď si s tím jist..".
Víte, takový způsob mě nikdy nezíská, spíše mě přesvědčí, že takový způsob jednání je vlastní člověku a bude mu to vlastní i v placené službě. Takže ne ! Takto si mě nikdo nezíská, to je dělání ze zákazníka hlupáka.
Jinak mě někdy mrzí, že vámi poskytované informace mají kolísavou úroveň. Např. zveřejňováni ekonomických informací z Ameriky jsou vztaženy k měsíční změně (m/m) nebo roční (y/y). Někdy k zveřejňovaným číselným hodnotám tuto "jednotku" uvádíte, někdy ne. Takže relativnost její vypovídací hodnoty je závažná. Někdy samotná hodnota dokáže vypovědět, zda se týká o údaj měsíční nebo roční, ale jsou případy, kdy jsou si blízké a pak je to neprofesionální. Jinak děkuji za pozornost a přeji hodně úspěchů, ale zákazníkům prokazujte větší slušnost.

Jan Klenor: Vědomě si „legrácky“ z našich klientů a uživatelů určitě neděláme, nicméně správně jste pochopil, že některé nepříjemnosti, jako je například reklama na internetu, musíme na stránkách zobrazovat z obchodních důvodů. Na druhou stranu snažíme se, aby uživatel na první pohled poznal co je a co není placená služba nebo inzerce (tím narážím například na nedokončené věty v placených článcích), a tím pádem měl možnost výběru na co klikne na co nikoliv.
Co se týče kvality výstupů, na které narážíte – částečně jde o problém našich informačních zdrojů, které nám dávají neúplné nebo nepřesné zprávy, ale přiznávám, že lze práci našich redaktorů ještě zkvalitnit, a to například ve směru standardizace formátu zpráv tak, abyste i Vy byl s našimi službami spokojen.
Na závěr bych jen doplnil, že kvalita naší práce na portálu www.patria.cz ve značné míře naráží na kapacitní omezení, a tudíž přímo závisí na příjmech z placené části portálu.

Patria Online děkuje i za čtenáře stránek www.patria.cz generálnímu řediteli Patria Finance, panu Janu Klenorovi, za rozhovor.

Na adresu info@patria.cz nám můžete zasílat náměty na další rozhovory. Ke konkrétnímu návrhu osobností můžete připojit také své dotazy na ně.


Váš názor
  • Patria Plus
    26.10.2005 15:42

    Dobrý den p. řediteli, můj dotaz směřuje na diskuzi ohledně informací, které nabízíte v balíku Patria Plus. Myslím, že Vaši klienti jsou většinou velmi vzdělaní lidé a není pro ně problém se poohlédnout po různých aalternativách. Na internetu je spousta konkurentů. Já např. čerpám maximum informací o akciových trzích a akciích z portálů MarketWatch.com (DowJones), MorningStar a Yahoo Finance, kde je toho moře. Takže to, že uvedete že nějaká investiční banka zvedla rating nějaké firmy (jako výhoda modulu Plus), tak mě to v podstatě nepřináší žádnou hodnotu jelikož tyto informace v plném znění jsou ve stejnou dobu na těchto investičních portálech. Co Vy na to? Jinak je ale Patria.cz docela dobrá. S pozdravem, avamo
    avamo
    • to je to...
      26.10.2005 17:00

      .. co se mi právě líbí. Když vidím zeleně započatou větu, okamžitě mě to nutí hledat dokončení. Rozhodně mě nikdy nenapadlo to považovat za vtipkování na můj účet, jak si někdo stěžuje výše (naopak, podle mne je tím Patria trochu proti sobě).
      mgns
  • Poděkování.
    26.10.2005 14:24

    Dobrý den pane řediteli.Patria pracuje perfektně a přeji Vám hodně úspěchů. S pozdravem Štefa
    Štefa
Aktuální komentáře
29.03.2024
11:43Perly týdne: Snižovat váhu technologií? Síla americké ekonomiky a sazby. Japonský trh mimořádný?
8:40Čínská realitní krize se šíří do největších bank. Zatím je 'ještě zvládnutelná'
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m