Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Kobylky v Německu, aneb kapitalismus není žádná legrace

Kobylky v Německu, aneb kapitalismus není žádná legrace

30.05.2005 10:19

Německo je největší evropská ekonomika, třetí největší na světě. Zároveň je to absolutně největší exportér na světě. Přesto se německá ekonomika již řadu let potácí ve stagnaci, skoro každý osmý Němec nemá práci a celá země neustále nervózně probírá své nedostatky.

V dubnu se do debaty s nečekanou odvahou a radikálností pustil předseda německé vládní sociální demokracie Franz Műntefering, který přišel na to, že za všechno může „mezinárodní kapitál“, který, jako kobylky, zlikviduje staré dobré německé firmy a pak se přesune někam jinam. Celá debata měla lehce surrealistický tón, zvláště když se ukázalo, že pan předseda už má připravený seznam nadnárodních finančních společností, které „škodí“ Německu. Nicméně samotná existence takového názoru mezi tak vysoce postaveným představitelem vládní, zavedené strany a také fakt, že názor se setkal s kladným přijetím řady obyvatel Německa, ukazuje, že Německo skutečně má vážný problém.

Začátek nového století není pro Němce snadný: Ekonomika sotva roste a nezaměstnanost se nesnižuje. A nyní se ukazuje, že velké německé firmy měly v loňském roce rekordní zisky. Ty ale nepoužily, jak by se líbilo Franzi Műnteferingovi na vyšší mzdy nebo na zvýšení počtu zaměstnanců, ale na vyplácení dividend. Dividendy pak často směřují k zahraničním investorům, kteří je, běda, neinvestují v Německu, ale třeba v Čechách či v Thajsku.

Jak už to bývá, politik zaměnil příčinu a důsledek: Investice v Německu nerostou ne proto, že by investoři měli velká kusadla, ale proto, že se to málokdy vyplatí. A nízká výnosnost investic v Německu je do značné míry dílem i německé vlády: Daně jsou zbytečně vysoké, odbory moc silné, propouštět se nedá, v sobotu se pracovat nedá, kapitálový trh je slabý a pod vlivem velkých německých bank.

Okrajově, ale velmi přesně problém nízké atraktivnosti německých investic ilustruje poslední měsíc v kauze německé burzy, Deutsche Bőrse (DB). Ta se snažila o převzetí londýnské London Stock Exchange (LSE) a až po nátlaku akcionářů (zase ty kobylky, tentokrát to byl Children´s Investment Fund) od plánu ustoupila. Přitom se ukázalo, že mocní muži německé ekonomiky mají trochu zvláštní představu o funkci správních rad a o právech akcionářů. Ukázalo se totiž, že předseda Deutsche Bőrse, Rolf Breuer obhajoval plán DB na převzetí LSE možná i proto, že je zároveň předsedou správní rady Deutsche Bank, která měla DB s převzetím radit a také ho financovat. Čí zájmy pak Rolf Breuer bránil? Akcionářů burzy nebo banky?

Příběh pokusu o převzetí LSE má nakonec „šťastný konec:“ Rolf Breuer odstupuje jako předseda správní rady burzy ke konci roku, a dokonce s okamžitou platností rezignoval výkonný ředitel burzy a další proponent převzetí LSE, Werner Seifert. „Kobylky“ tedy dosáhly svého, Deutsche Bank přišla o deal za několik stovek milionů a cena akcií Deutsche Bőrse se zvýšila o jednu třetinu. Náprava celého německého modelu sociálně-tržní ekonomiky bude těžší.

Vedoucí katedry Evropské ekonomické integrace a hospodářské politiky na Institutu ekonomických studií FSV UK. V letech 1998 až 2001 hlavní ekonom Patria Finance.
(autor je externím spolupracovníkem Patria Online, jeho názory nereprezentují oficiální stanovisko společností skupiny Patria)


Váš názor
  • O pravicových reformách v Číně
    30.05.2005 22:51

    Z vlastní zkušenosti znám poměry v Číně. Je to nepochopitelné, ale komouši tam prosazují radikální pravicové reformy. Lidem v Číně neuvěřitelně stoupá životní úroveň a za to svou komunistickou vládu milují. Vím, je to paradox, dávat za příklad pravicového úspěchu komunistickou čínu. Avšak v tento okamžik je po ekonomické stránce Evropa nesrovnatelně socialističtější než-li je Čína. V Evropě může být lépe až po té, co vysmahnou zcestně a naivně smýšlející socialisti.
    JN
  • Nemecko.
    30.05.2005 18:35

    Zavedeni kratke pracovni doby melo kdysi za cil snizeni nezamestnanosti. Kazdy i velmi podprumerny ekonom vi, ze tim stoupne cena vyrobku a je v konkurenci neprodejny. Vysledkem pak je ze se fabrika proste zavre. Duvodem jsou tedy socialni vyhody na ktere stat ani podniky proste nemaji, a navis stat v Nemecku vybira od podniku nekrestanskych 36% na dani. Odvody ponechme stranou.Vysledek? Pres 5 milionu lidi bez prace jen v Nemecku. V Cechach kde je totzny problem je nezamestnanych "jen" pres pul milionu.Podnikova dan v CR je temer 25% + odvody ktere nemaji obdobu jinde. Presto si koalicni vlada prisvojuje za SVUJ uspech ze v CR stale jeste je HDP okolo 4%. Reformy se nekonaji v zadne z obou zemi a v obou zaroven socani (SPD i CSSD) odejdou z vlady. Cesta k ekonomickemu uspechu a rustu je jedine americky zpusob: Prestat budovat socialni staty,snizit dane na minimum a to VSEM (zamestnancum i podnikum) a pripadne radikalni snizeni DPH (sales tax) Dvouciferna je zlodejska.V USA se pripravuje revolucni reforma dani. Nebude mit na svete obdoby. Budovani socialniho statu a rust ekonomiky jdou proti sobe. POzdrav z Unie, kde federal;ni vlada bere z meho hrubeho platu 15%, muj stat bere 4% ( nektere staty i 0%) a kde DPH (sales tax) je 6%.(Na potraviny a leky...0%)
    Thyronx
    • Správně - nejlevnější je otrocká práce
      31.05.2005 0:02

      Souhlasím s Vámi. Zboží je nejlevnější, pokud ho vyrábějí otroci, kteří, když už nemůžou pracovat, se prostě zastřelí. Tenhle koncept se naštěstí před šedesáti lety nepodařilo prosadit (tedy né na trvalo). Nechápu proč jsou tyhle neo-liberální bláboly pořád tak populární?
      Krtek
  • Je treba dodat
    30.05.2005 17:48

    to ze popsanou situaci hanebne zneuziva hlasna trouba nemecke levice, Deutsche Welle /DW/, k nenavistne antiamericke propagande. Uz jsem videl nekolik poradu na stejne kopyto. Najdou si nemeckou firmu, kterou koupili Americani a ktera uz nemohla moc dychat a kdyz ji novi majitele restrukrutuji a zbytecne zamestnance poslou domu, tak DW to to poda divakum jako niceni nemeckeho prumyslu Americany
    Pako
  • pruser Nemecka
    30.05.2005 13:25

    a vlastne cele Evropy je jen jeden a tim je SOCIALISMUS.(nekde jako treba v CR i komunismus)
    dodo
    • Reakce
      31.05.2005 9:55

      Dodo, ty seš zakomplexovanej cajzlovskej primitiv! Ty svoje scestnosti prezentuj třeba na záchodě, ale ne tady!
      Lojza
      • proc zakomplexovanej?
        31.05.2005 10:19

        Primitiv mozna jo,ale proc zakomplexovanej?Vidim rostouci vliv komunistu v CR a socialistu a odboru v EU.Z toho muzu byt akorat nas... ale ne zakomplexovany.
        dodo
Aktuální komentáře
18.09.2024
22:07Jan Čermák: Fed se bojí nezaměstnanosti a tak startuje padesátkou
22:01Fed nasadil Wall Street pořádného brouka do hlavy  
20:27Prostor pro české firmy? ČEZ naváže strategické partnerství s firmou Rolls-Royce pro modulární reaktory
20:21Nová éra měnové politiky Fed začala. Zvolil agresívnější pokles sazeb tváří v tvář horšímu výhledu a hodlá v něm pokračovat
17:14Dluhopisy krátce před Fedem ztrácejí, zatímco Wall Street jen vyčkává  
16:38Pár úvah o férové hodnotě amerických akcií
15:14Investiční tipy: Ohlédnutí za výsledky za 2Q24 významných amerických i evropských firem  
13:50Vanguard nakupuje dolary s tím, že sázky na snížení sazeb Fedu zašly příliš daleko
12:28Podle Siegela by sazby Fedu mohly jít dolů o 50 bazických bodů. Sahm míní, že pravidlo nyní recesi neukazuje
11:33Tak o kolik? Fed rozhoduje o sazbách a velké tržní sázky slibují volatilní reakci  
11:07Google vyhrál u soudu EU spor o pokutu 1,49 miliardy eur za omezování konkurence
9:07Rozbřesk: Dilema před Fedem: věřit propagandě novinářů, anebo solidním datům? Pokud Fed sníží sazby jen o 25 bodů, dolar mohutně posílí
8:22Evropa otevře smíšeně, německý DAX klesá pod tíhou horšícího se sentimentu. Pro další vývoj bude klíčové večerní rozhodnutí Fedu o sazbách  
17.09.2024
22:01Investoři vyčkávají na zítřejší rozhodnutí Fedu  
17:24Je trh drahý? Stačí „jen“ odhadnout pět čísel
16:44Americký maloobchod poslal výnosy nahoru, ale akciím v růstu nepřekáží  
15:09Analytici: Záplavy ve střední Evropě mohou způsobit ztráty až za miliardy eur
14:09Tradiční souboj v americkém Kongresu: Dva týdny, než vláda bude bez peněz
13:19Intel (až +8 %) roste na dohodě s Amazonem i armádní zakázce za miliardy. Evropu rozhořčil odkladem továren
12:10Microsoft na vlně AI oznamuje zpětný odkup akcií v hodnotě 60 miliard USD a zvyšuje dividendu o 10 %

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
11:00EMU - CPI, y/y
14:30USA - Počet nově zahájených staveb
20:00USA - Jednání Fedu, základní sazba