Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články

Směnný kurz a konvergence cenové hladiny

11.07.2002 12:34
Autor: 

V souvislosti s posilováním české měny vůči euru se znovu častěji začíná diskutovat o konvergenci cenové hladiny v ČR k průměrné cenové hladině v Evropské unii. Na počátku ekonomické transformace dosahovala cenová hladina v ČR přibližně 23% průměrné cenové hladiny v EU. Na konci roku 2001 to již bylo 44%. Jak nás v konvergenci cenové hladiny popostrčilo posílení koruny v posledních měsících, týdnech a dnech?

Konvergence srovnatelných cenových hladin lze dosáhnout dvěma cestami. Tou první je nominální zhodnocení kurzu koruny, druhou potom kladný inflační diferenciál. Oba dva faktory působily v 1. pololetí letošního roku na konvergenci cenových hladin opačným způsobem. Sice došlo k nominální apreciaci, česká inflace byla ovšem nižší než inflace v EU. Za prvních šest měsíců letošního roku se cenová hladina v ČR zvýšila o 1,1%, v EU o 1,5% (odhad). To není nijak nelogická situace, neboť posílení kurzu přispívá k poklesu inflace. Zhodnocení kurzu je však natolik silné, že jednoznačně převažuje. Od konce loňského roku do konce června posílila koruny vůči euru o 8,5%. Podle našich výpočtů se tak na konci června nacházela cenová hladina v ČR na 47,5% průměru Evropské unie. Pokud při výpočtu použijeme aktuální kurz koruny a odhady změn cenových hladin v ČR a EU v červenci, bude výsledkem zvýšení srovnatelné cenové hladiny v ČR na 48% průměru EU, což vzhledem k vývoji kurzu koruny vůči euru v posledních dnech není nijak překvapivé.

Aby konvergence cenových hladin nezpůsobovala ekonomické a sociální problémy, měla by být doprovázena adekvátním vzestupem produktivity práce a mezd, což bohužel není případ současného vývoje české ekonomiky. Pokud tomu tak není, projeví se dříve či později známky této nerovnováhy v ekonomice. Podle toho, která cesta tuto nerovnováhu způsobuje, mohou se dopady projevit rozdílným sledem událostí. Výsledek je však vždy podobný.

Při vyrovnávání cenových hladin přes kurz existuje riziko ztráty konkurenceschopnosti exportních firem, naopak domácnosti z něj mohou profitovat díky nižší inflaci, úrokovým sazbám a vyšší kupní síle v zahraničí. V důsledku ztráty konkurenceschopnosti podniků však může vzrůst nezaměstnanost, klesnout investiční aktivita a řada zaměstnanců exportních firem a jejich subdodavatelů může v důsledku poklesu svých příjmů své spotřební výdaje naopak snížit. Zde je jedinou obranou adekvátní vzestup produktivity práce a zachování jednotkových produkčních nákladů. Zvýšit produktivitu práce o 8,5% (= apreciace kurzu koruny za prvních 6 měsíců letošního roku), ovšem není jednoduché.

Pokud by měly cenové hladiny konvergovat prostřednictvím vyšší domácí inflace, byl by dopad na domácí spotřebitele negativní skrze vyšší ceny v obchodech a vyšší úrokové sazby. Negativním sociálním dopadům vyšší inflace by bylo možno čelit rychlejším růstem mezd. To by ovšem vedlo k růstu výrobních nákladů a v posledku ke ztrátě konkurenceschopnosti. Konečné důsledky obou cest vedoucích k nepřiměřeně rychlé konvergenci cenových hladin jsou tak obdobné.

A kdyby se mohla cenová hladina v ČR vyrovnat průměrné cenové hladině v EU? Za předpokladu rovnovážného hospodářského vývoje: čtyř- až pětiprocentního ročního reálného rovnovážného zhodnocení kurzu do roku 2008 (předpokládaný vstup do eurozóny a dále jednoprocentního inflačního diferenciálu (viz cíle ČNB a ECB), bychom teoreticky mohli dosáhnout úplného vyrovnání cenových hladin po roce 2050, ale to je již spíše ekonomická futurologie než seriózní analýza.

David Marek

Váš názor
  • k ekonomické transformaci
    12.07.2002 0:35

    Co je lepší, aby lidi pracovali ve statním podniku anebo aby se státni podnik někomu daroval, zredukoval nebo zavřel a ty lidi který už nejsou u podniku pracovali ve státní správě (tzn. jiný nový státní podnik) anebo brali podporu (tzn. byli neproduktivní)?_
    alien visitor
  • Tradables & Non-tradables
    11.07.2002 15:44

    Analyzy cenove hladiny maji jen obecnou hodnotu, pokud nerozlisuji mezi obchodovatelnymi a neobchodovatelnymi polozkami. U tech druhych jsou cenove rozdily CR-EU v radech stovek procent, coz je hlavni potencial pro ruzne nerovnovahy, jakoz i socialni problemy. A maloktery makroekonom se seriozne venuje problematice cen nemovitosti a bydleni.
    • Tradables & Non-tradables
      11.07.2002 16:24

      Uvedené rozlišení je skutečně nezbytné k detailním analýzám cenové konvergence. Bohužel poslední dostupná data o jednotlivých srovnávaných položek je z roku 1999. Naštěstí zrovna dnes či včera zveřejnil tato data ČSÚ. Jejich analýza by se měla stát námětem dalšího příspěvku. Tento první článek byl zamýšlen jako úvodní část. S využitím dat ICP se pokusíme přinést další informace. Jinak tuto problematiku již zpracoval tandem Tomáš Holub (ČNB) - Martin Čihák (IMF). Co se týče cen nemovitostí, obtíže s daty by byly nemalé. Navíc by bylo žádoucí pracovat s regionálními daty (Praha vs zbytek).
      David Marek
      • yar all talkin crap
        12.07.2002 0:26

        Bohužel zdá se že nekterý lidi opravdu věří že počítání produktivity práce, konveržence cenových relací, atd. jsou věda. Je to pseudo věda jako čtení rozhozených kostiček šamanem. Naše ceny jsou pokřiveny protože pani Tošovský, Klaus, Havel et al záměrně podhodnotily korunu. Ceny mnoho dovozu a tradeablesů (nafta, stavební materiál, počítače, atd.) jsou proto pro náš lid mnohem višší než pro naše sousedé, a ceny naších služeb jsou pro ně levné a pro nás na kraji ůnosnosti. Ceny aut, nemovitostí, jídel v Pražských restauracích, nastavany při kurzu 35 Kč/EUR budou muset hodně dolů. Opačná cesta, vysoká inflace aby mzdy a jídlo doběhlo ceny rakouské by nás zničila. Bude to bolestivé, investice budou znehodnocené jestli nebily z cizí měny. Před dvanácti lety české obyvatelstvo bylo zbídačeno massivní devalvací. Teď, ti který něco za tu dobu vybudovaly budou ochuzeny, nekterý zbankrotujou (drobný vývozci, tí který si půjčily na drahý stroje/vybavení v Kč, atd.). Kurz 10 Kč/EUR měl být už v roce 1999, a né nekdy v roce 2008 ba 2050. Tolik bolesti. Tolik promarněného času. Tady nebyl Bangladesh kde nemaji ani silnice, jsou negramotný a nevědi že Armstrong byl na měsící než se jejich stát vytvoríl. Tady jsme neměli BSE, ani jsme nedováželi kuřata z Brazílie aby jsme jím vpichovali kravskou krev aby pak byly težší, ani jsme neměli firmy který okrádali veřejnost nafukováním obraty o miliardy dolarů. Hodina práce českého člověka je stejně hodnotná jako hodina práce němce. Průměrná mzda v čechách = 16.000 Kč, průměrná mzda v něměcku = 4.000 EUR : správný kurz = 4 Kč / 1 EUR. Go koruna go. P.S. čí je tato blbá situace vyna?
        Alien visitor
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data