Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Penzijní reforma? U nás? A proč??

Penzijní reforma? U nás? A proč??

17.12.2004 12:04
Autor: 

České veřejné rozpočty mají největší schodek v celé Evropské unii. Český státní dluh rychle roste. Česko má jednu z nedramatičtěji se zhoršujících demografií v Evropě (a tedy na celém světě). Důchody v Česku se platí z 99 % z veřejných rozpočtů. Český důchodový systém je financován na čistě průběžném principu a už dnes potřebuje 28-procentní příspěvkovou sazbu, jednu z nejvyšších na celém světě.

Zdá-li se Vám, že z předchozího odstavce jednoznačně plyne, že Česko potřebuje důkladnou a rychlou důchodovou reformu, nejste český politik. Ti si totiž myslí, alespoň to tak vypadá, že není třeba nikam spěchat a že změny budou stačit menší, než k jakým už přistoupily všechny okolní země.

Česká vláda zřídila v letošním roce „expertní skupinu“, kde deset zástupců politických stran (po dvou z každé parlamentní strany) má vymyslet ne snad reformu, ale zadání možného reformního scénáře pro „technický tým“, který jim pak spočítá, jak by se český důchodový systém vyvíjel v tom kterém scénáři. Zástupci politických stran navrhli reformy (či „reformy“) tak, jak jim velí jejich politické strany. Výsledek je, podle mne, varující.

Komunisty není třeba nijak podrobně rozebírat. Sociální demokraté chtějí spočítat „parametrické úpravy“, což je newspeak pro prodlužování věku pro odchod do důchodu, snižování důchodů (různými cestami) a možná i zvyšování příspěvkové sazby. Od české levice se o mnoho více asi očekávat nedalo. Nevytáhly se však ani pravicové strany.

Unie svobody chce spočítat tzv. opt-out, kdy by se lidem umožnilo částečně povystoupit ze státního průběžného systému a spořit si na svůj důchod. Unionisté však počítají s ohromujícím rozsahem „vystoupení“ ve výši 2 % mzdy (z celkových 28 %, které jdou na důchody!). Takový minimální rozsah opt-out nemá žádný význam.

Lidovci jdou trochu dále a navrhují spočítat větší rozsah opt-outu, snad až 8 % mzdy. To je jistě lepší, než o čem uvažuje US, ale je to stále méně než dnes odvádějí na spoření Poláci či Slováci. A především, i návrh KDU-ČSL počítá jen a pouze s dobrovolným opt-out. Tj. možnosti využijí ti, kterým se to vyplatí, tj. především příjmově nadprůměrní obyvatelé. Většina lidí zůstane v průběžném systému a výsledkem tak bude, že schodky důchodového systému se spíše zvýší.

ODS navrhuje svůj systém „minimálního rovného důchodu“ pro všechny a snížení odvodů. Jde o systém nejefektivnější, neboť nejvíce snižující zasahování státu. Jediná nevýhoda návrhu ODS je jeho neproveditelnost. Nebo si lze představit, jak v českých podmínkách dostávají všichni důchod ve výši 3000-3500 Kč a kdo si sám nenaspoří, má smůlu? V ostře individualistické a meritokratické Británii je méně radikální systém pod stálým tlakem a nevěřím, že v Čechách by vydržel jakékoliv straně do voleb.

Co je fascinující, je fakt, že žádná česká politická strana ani nezvažuje důchodovou reformu se zavedením povinného spořícího pilíře alespoň pro mladší lidi, tak jak to zavedlo Maďarsko, Polsko, Slovensko, Litva, atd… Našim politikům se do toho prostě „nechce“ a radši hledají nenáročnější reformy, které ale také nepřinesou požadované efekty. Platí ale jasná úměra: Čím méně peněz „pustíme“ do spořícího pilíře, tím menší bude přínos reformy v budoucnosti. S naší demografií bychom měli být odvážnější, ne opatrnější než naši sousedi.

Ondřej Schneider

Vedoucí katedry Evropské ekonomické integrace a hospodářské politiky na Institutu ekonomických studií FSV UK. V letech 1998 až 2001 hlavní ekonom Patria Finance.
(autor je externím spolupracovníkem Patria Online, jeho názory nereprezentují oficiální stanovisko společností skupiny Patria)


Váš názor
  • Duchody
    17.12.2004 22:27

    Neznam Evropske socialni podminky ale uvedu jen pro zajimavost cisla z duchodoveho zabezpeceni v USA: Mame tu 297 milionu duchodcu kteri pobiraji prumerne mesicne letos 930 USD.(pristi rok to bude 955.-) Manzelska dvoji v duchodu pak prumerne 1532(pristi rok 1574.-) Duchod predstavuje jediny prijem pro 2% duchodcu a 32% vsech duchodcu nema nasetreno "na stara kolena" nic. Srazky na socialni davky cini u zamestnancu i zamestnavatelu 6,2% jejich hrubeho platu (strop je rocni vydelek 90,000 USD).V pristich 5-10 letech se bude asi uvazovat o zvednuti tohoto stropu. V soucasne dobe se je ve "statni pokladne" (US Treasury) preplatek na techto davkach asi 1,5 trilionu USD ze kterych je rocni urok 80 miliard. Az do roku asi 2018 bude federalni pokladna dostavat vice penez, nez vyplacet na duchody. Pokud se neprovede nejaka vazna duchodova reforma, po roce 2042 by mohl "fed" (SSA- Social Security Administration) vyplacet jen 75-80% castek duchodu.
    Thyronx
    • "Preklep"
      17.12.2004 22:36

      Duchod predstavuje jediny prijem pro 20% duchodcu. A mel bych uvest , ze v USA se musi platit dane i z duchodu,vyher v loteriich, v kasinech, z jakehokoliv prijmu vcetne socialnich davek,z uroku na usporach v Bankach, a pod. Odepsat s rocniho platu se da pak na konci roku dary na charity,a jine dobrocinne ucely,kostely a pod.A namisto rodinnych pridavku jak asi vite, mame podobny odpis z rocniho hrubeho platu na kazdou vyzivovanou osobu ( myslim 5500 USD)..takze fed i staty vraci preplatky. Ja osobne ( a nejen ja) si nechavam po cely rok strhavat vyssi dan ( jako bezdetny a "single") a v breznu dalsi rok mi vraci stat i fed peknych par tisic USD preplatek. Protoze jsem zenaty. Rovnez se da odepsat treba uroky na hypotece, hehe samozrejme ne cele ale jen jejich procentualni cast..
      Thyronx
      • pocet duchodcu
        18.12.2004 8:18

        Doufan ze ten pocet duchodcu je taky jenom preklep, to by jste tam byli duchdci vsichni
        n n
  • Příklady jsou ohromující
    17.12.2004 20:00

    U českých diskuzí o všemožných reformách mě nejvíce ohromuje, že se autoři vždy odvolávají na Slovensko, Litvu a podobné státy. Každý klasicky uvažující občan by se domníval, že Česko bude studovat švýcarské, nizozemské, rakouské nebo jiné vyspělé modely, protože se bude chtít přiblížit těmto zemím. Neutuchající inspirace Litvou nebo Polskem samozřejmě těžko povede k rakouskému životnímu standardu. Ale asi je nutno se smířit s tím, že Slované vždy měli sklon k iracionalitě.
    Host
  • Počty a FSV? Průnik je disjunktní
    17.12.2004 16:42

    Pan autor operuje s 28% odvody na důchodové pojištění ze mzdy. Těch 28% dostane tak, že sečte "procento za zaměstnavatele" a procento "za zaměstnance" (s OSVČ pro jistotu nepočítá vůbec). Pokud by stát vybíral na odvodech "na penze" v kolonce "za zaměstnavatele" 80% hrubé mzdy a v kolonce "za zaměstnance" 20%, pak by podle autora byly odvody 100% hrubé mzdy :-)))). Přitom zaměstnanec by nešel domů s prázdnou. Dopočítávání do jedné, není jen název knihy autokratického diletanta, ale také schopnost, kterou by si z matematiky měl odnést žák základní školy.
    Kozina+
    • Počty
      20.12.2004 10:11

      Počty mě celkem zaujaly, ale teď nevím jaký je můj vlastní názor? Kdyby platil zaměstnavatel 80% a zaměstnanec 20% tak mám pocit, že jediný rozdíl by byl, že by odváděli 100% hruhé mzdy a ne 100% Z hruhé mzdy. Takže by opravdu zaměstnanec nešel domů s prázdnou. Možná jsem po ránu trochu pomalejší v myšlení, ale když tak mi to někdo vysvětlete D.
      David
      • Diky bohu
        22.12.2004 11:37

        Diky Davide, Kozina je holt Kozina :-)
        Ondrej
Aktuální komentáře
26.04.2024
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university