Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Zdravotnictví podle socialistů? Well, socialistické…

Zdravotnictví podle socialistů? Well, socialistické…

12.11.2004 14:53
Autor: 

Česká sociální demokracie se zřejmě rozhodla spálit mosty a vydala se na cestu čirého populismu, kombinovaného s láskou k státně dirigovanému hospodářství. Posledním potvrzením tohoto trendu je návrh „zdravotnické reformy“ a la ČSSD, který obsahuje naprosto neuvěřitelné věci, kterým bychom se ještě před několika lety smáli. Je sice fakt, že vedení sociální demokracie se od plánu svých lidí zatím distancovalo, ale je otázka, zda to nebyla jen reakce na drtivé ohlasy v tisku.

Je ovšem nesporné, že zdravotnictví a především jeho financování představují snad nejobtížnější problém ve fungování veřejného sektoru ve všech rozvinutých zemích a že žádná česká vláda nebyla doposud schopná se se zdravotnictvím systémověji zaobírat. Zdravotnictví je vystaveno všem typům tržních selhání, které ekonomie zná, a je také snad nejvíce postiženo normativními (a tedy prakticky nezměnitelnými) představami lidí o tom, co je správné a co je spravedlivé. Strukturování a reforma zdravotnického systému jsou proto mimořádně obtížné.

Velmi zjednodušeně řečeno, existují tři modely financování zdravotnictví. V tom prvním je jediným poskytovatelem zdravotních služeb stát a stát také zdravotnictví financuje: Stanovuje mzdy lékařů, rozhoduje o investicích apod. Takový systém jsme měli v socialistickém Československu a doposud funguje například (kupodivu) ve Velké Británii. Systém je to mimořádně náročný na administrativní kapacitu státu a velmi náchylný k neefektivnosti a zneužívání ze strany státu. U nás vedl k mizerné péči, v Británii se udržuje zuby nehty jen díky typické britské kombinaci fatalismu a pragmatismu. Zvýšení efektivnosti takovéhoto státního systému je neobyčejně drahé, neboť vláda ani pacienti nemají korektní představu o nákladech na poskytování různých druhů léčby.

Druhou možností je zprostředkovávání zdravotní péče přes zdravotní pojišťovny, které platí lékařům za jejich služby a které dostávají peníze od pojištěnců. Tento systém dominuje v kontinentální Evropě a je zaveden i u nás. Systém zdravotních pojišťoven trpí vysokými náklady pojišťoven, nesymetrickými informacemi mezi pacienty a lékaři a mezi lékaři a pojišťovnami. Jeho další nevýhodou je ne úplně jasně definovaná role pojišťoven: Dělají to pro zisk, nebo z lásky k bližnímu? Jak je regulovat a k čemu je lze nutit (musí například podepisovat smlouvy s každou nemocnicí?). U nás pojišťovny postupně degenerovaly až k dnešnímu stavu, kdy slouží spíše jako přerozdělovači peněz na cestě od pojištěnců k lékařům, aniž by do procesu nějak aktivně zasahovaly. Dnešní český systém je tedy něco jako kombinace prvního a druhého modelu financování.

Poslední možností je nezavádět povinné všeobecné zdravotní pojištění, pojistit ze zákona jen starší a sociálně nejohroženější skupiny obyvatel a ponechat rozhodnutí o (ne)pojištění lidí v aktivním věku na nich. Takový systém funguje ve Spojených státech a je velmi efektivní v léčení lidí, kteří pojištění mají. Zhruba 40 milionů lidí je však bez pojištění, část z nich dobrovolně, část z nich nedobrovolně a jejich léčba je velmi problematická.

Při hledání modelu financování zdravotnictví jde tedy o hledání nejmenšího zla: Každá země se snaží najít systém, který bude nejlépe odrážet názory obyvatel, který ale nebude neúnosně drahý. V Čechách jsme se na začátku 90. let rozhodli pro pojišťovny a doufali, že pojišťovny přinutí poskytovatele zdravotní péče poskytovat kvalitní a finančně únosné služby. Zapomněli jsme ovšem, že aby tohoto pojišťovny dosáhly, musí dostat do rukou nástroje, jak efektivní léčbu vyžadovat. Pokud pojišťovny musí podepsat smlouvu s každým poskytovatelem zdravotní péče a musí proplatit všechno, co jim tento pošle, jejich zájem na efektivnosti systému je minimální.

Pokud navíc necháme pacienty zcela mimo financování, tj. když je pro ně všechno “zadarmo“, nebudou mít zájem na efektivnosti ani oni. Proto dnes nemáme žádný účinný nástroj jak omezovat rychle rostoucí náklady na zdravotnictví, ani nevíme, zda vyšší ceny znamenají vyšší kvalitu.

Pokud tedy chceme, aby české zdravotnictví fungovalo lépe, musíme nějakým způsobem motivovat lékaře i pacienty, aby společně hledali efektivní způsoby léčby. To je samozřejmě obtížné, z již zmíněných důvodů nestandardnosti „tržních“ vztahů ve zdravotnictví.

Je ale utopie myslet si, jak se zdá býti faktem u sociálních demokratů, že efektivní léčbu dokáže nadekretovat stát. Ani tisíc krajských odborníků nezajistí, aby si lidé vybírali efektivní metody léčby, pokud se na úhradě jejich nákladů nebudou alespoň malou částí podílet. A ani zestátnění soukromých ambulancí nezajistí, že provoz bude levnější.

Zdá se však, že české veřejnosti se nápady ČSSD líbí, neboť preference sociální demokracie stoupají. Češi tak potvrzují svoji pověst jednoho z nejlevicověji a „nejrovnostářštěji“ zaměřeného národa, který má nejradši, když mu vládci slibují, že se nebudou muset o nic starat. Nestarali se 40 let komunismu a jak to pěkně fungovalo…

Ondřej Schneider

Vedoucí katedry Evropské ekonomické integrace a hospodářské politiky na Institutu ekonomických studií FSV UK. V letech 1998 až 2001 hlavní ekonom Patria Finance.
(autor je externím spolupracovníkem Patria Online, jeho názory nereprezentují oficiální stanovisko společností skupiny Patria)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
23.04.2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
7:40WEBINÁŘ už dnes: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  
14:37Vstup na burzu by investiční firmu CVC mohl ocenit až na 15 miliard eur
13:32Týdenní výhled: Korporátní výsledky, nervozita kolem velkého techu. Nová data asi růst výnosů nezažehnají  
11:35Akcie se zvedají z pátečního propadu, sentiment však zůstává křehký  
11:18Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
10:58Trhy mohou absorbovat geopolitická rizika, ale jen do určité míry
9:09Rozbřesk: Revize neutrální sazby ČNB se blíží - co čekat?
8:56ČEZ zažaloval ČNB kvůli milionové pokutě, na řadu přijdou tento týden výsledky big techu a futures jsou zelené  
8:53Bitcoin prošel dalším halvingem. Silný vliv na jeho cenu má letos spuštěné obchodování s ETF

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů