Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Manažeři a zkušební doba ve světle judikatury Nejvyššího soudu

Manažeři a zkušební doba ve světle judikatury Nejvyššího soudu

25.10.2004 12:05
Autor: 

V nedávné době bylo publikováno rozhodnutí Nejvyššího soudu, v rámci kterého Nejvyšší soud mimo jiné uzavřel, že zkušební doba nemůže být platně sjednána v jiném smluvním dokumentu, než je pracovní smlouva a že vzhledem k této skutečnosti nelze zkušební dobu sjednat se zaměstnanci, kterým vzniká pracovní poměr volbou nebo jmenováním. Tento rozsudek vyřešil jeden ze sporů právní teorie o tom, zda je možné u jmenovaných zaměstnanců sjednávat zkušební dobu či nikoli; otázkou však zůstává, zda je toto řešení šťastné.

Na úvod jen stručně zopakujeme, kterým zaměstnancům vzniká pracovní poměr jmenováním: jsou to (i) vedoucí zaměstnanci (tj. je jim podřízen alespoň jeden další zaměstnanec), kteří jsou podřízeni přímo statutárnímu orgánu (tzv. první řídící úroveň) a (ii) vedoucí zaměstnanci podřízení zaměstnancům první řídící úrovně (tzv. druhá řídící úroveň) – ti však pouze za předpokladu, že je jim podřízen další vedoucí zaměstnanec.

Proč u těchto zaměstnanců není možné sjednat zkušební dobu? Nejvyšší soud se v tomto směru striktně drží zákoníku práce, který v § 31 odst. 1 stanoví, že zkušební doba může být sjednána v pracovní smlouvě, a gramatickým výkladem dovozuje, že sjednat zkušební dobu v jiném smluvním dokumentu není možné. V rámci svého odůvodnění se však Nejvyšší soud nevypořádal s § 68 zákoníku práce, podle kterého pro pracovní poměry založené jmenováním platí jinak ustanovení o pracovním poměru založeném pracovní smlouvou.

Nepřesvědčivě vyznívá i jiný argument zastánců nemožnosti sjednání zkušební doby u jmenovaných zaměstnanců – jmenovaného zaměstnance je dle jejich argumentace vždy možné z funkce odvolat, a proto považují možnost sjednat s takovým zaměstnancem zkušební dobu za nadbytečnou. Ano, odvolat ho jistě možné je a kdykoli, jenže odvoláním jeho pracovní poměr nekončí a před zaměstnavatelem se rázem rozprostírá martyrium ukončování pracovního poměru, byť u jmenovaných zaměstnanců poněkud zjednodušené.

Jak situaci za tohoto přístupu Nejvyššího soudu řešit? Je jasné, že i při přijímání nových manažerů první a druhé řídící úrovně mají obě smluvní strany zájem svého partnera poznat a potvrdit si, zda jejich vzájemné představy o práci, pracovních podmínkách, schopnostech a zkušenostech zaměstnance odpovídají. Za dané situace se nabízí několik alternativních způsobů – přijímat manažery nejprve na zkušební dobu na jinou než první nebo druhou řídící úroveň a až po uplynutí zkušební doby je jmenovat do zamýšlené funkce, nebo sjednat se jmenovaným zaměstnancem nejprve pracovní poměr na dobu určitou a teprve poté, osvědčí-li se, sjednat pracovní poměr na dobu neurčitou. Praxe pravděpodobně najde způsoby řešení, avšak je škoda, že Nejvyšší soud svým rozhodnutím odepřel řešení, které by bylo nejjednodušší a ke kterému by se logickým výkladem zákona dalo též dospět.

Veronika Odrobinová

Weinhold Legal (autor je externím spolupracovníkem Patria Online, jeho názory nereprezentují oficiální stanovisko společností skupiny Patria)

Důležité upozornění Weinhold Legal

Weinhold Legal

Váš názor
  • Des a hruza ...
    25.10.2004 13:46

    To rozhodnuti NS je dalsi dukaz mizerne pravni urovne v teto zemi. Panove a damy na NS si asi neuvedomuji, ze uz nezijeme v komunismu, kde by stat nejradeji rozhodoval i o tom, kdy si kdo uprdne. Nekdo by jim mel rici, aby se probrali, protoze mame trzni ekonomiku, ve ktery hraje prim smluvni svoboda. Dokud nebudou respektovany dobrovolne uzavrene smlouvy, tak se z blata nevyhrabeme. Ale to je tezky -- komunisti ucili ucitele, kteri dnes uci na fakultach, a tak to, co se tam dnes uci, jsou zase jen komunisticky myslenky ... jenom obaleny do "trzne-demokraticke" retoriky.
    Honza
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m