Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
České dluhopisy minulý týden výrazně korigovaly ztráty, výnosy klesaly hlavně u delších dluhopisů

České dluhopisy minulý týden výrazně korigovaly ztráty, výnosy klesaly hlavně u delších dluhopisů

15.06.2004 10:12
Autor: 

České dluhopisy minulý týden výrazně zkorigovaly ztráty, které utrpěly předchozí měsíc. Výnosy klesaly po celé délce křivky, přesto delší konec výrazněji, a tudíž se křivka mírně vyrovnala. Důvodem poklesu výnosů byly zveřejňované makroekonomické indikátory, které negativně překvapily trh. Nízká inflace spolu se slabším růstem HDP a následnými komentáři členů bankovní rady totiž ukázala jako chybné spekulace na brzké zvýšení úrokových sazeb. Tyto spekulace, které počítaly s tím, že právě květnová inflace a HDP potvrdí nutnost rychlého zvýšení úrokových sazeb, vedly v k výraznému růstu výnosů předchozí týden. Dluhopisy se tak vrátily na hodnoty z poloviny května. K této korekci podstatným způsobem přispěla i centrální banka, která nejprve pouze jemně naznačovala ústy členů bankovní rady, že posilující koruna částečně snižuje nutnost zvyšování úrokových sazeb. Nakonec ale víceguvernér Dědek přímo konstatoval, že poslední makroekonomická data ukázaly, že rezervovanost bankovní rady k prognóze ČNB, která předpokládá výrazný růst inflačních tlaků, byla více než oprávněná. Dále přiznal, že prognóza inflace i růstu ekonomiky bude vyžadovat revizi směrem k nižším hodnotám. ČNB jak u HDP tak i u inflace očekávala vyšší hodnoty. Ve světle nejnovějších dat se tak zápis z květnového zasedání bankovní rady jeví jako značně neaktuální. Proto fakt, že jeden člen rady požadoval zvýšení úrokových sazeb již v květnu, nepovažujeme za významný signál, že sazby opravdu vzrostou na příštím či přespříštím zasedání. Celkově zápis konstatoval, že oproti minulému zasedání se situace zásadně nezměnila. Významný růst dluhopisů vedl i ke snížení spreadu českých vůči německým výnosům. Současně se snížil i spread vůči úrokovým swapům. Ke korekci došlo i na samém začátku výnosové křivky, tj. u mezibankovních sazeb. Jejich pokles byl ale podstatně menší a přišel až v pátek. Navíc trh stále podle výše sazeb předpokládá zvýšení reposazby už na červovém zasedání.

Minulý týden na trh také pronikla zpráva, že výnos u chystané emise státních eurobondů v objemu 1 mld. EUR se bude pohybovat okolo 12-15 bps nad středovou hodnotou desetiletého swapu. Česko tak dosáhne nejnižších úrokových nákladů v regionu. Emise by měla být oficiálně vydána v pondělí, přitom podle neoficiálních zpráv byla významně přeupsána.

Hlavní událostí tohoto týdne bude středeční aukce pětiletého dluhopisu 3,8/2009. Nabízený objem 5 mld. Kč by neměl být problém upsat, jelikož nálada na trhu se oproti minulé aukci podstatně změnila. Zájemci by se proto neměli v takovém rozsahu jako na poslední aukci spekulovat na výrazně vyšší než tržní výnosy. Pokud by k tomu přesto došlo, lze opět předpokládat, že MF by takovéto nabídky neakceptovalo.

Celkově se domníváme, že korekce růstu výnosů v minulém týdnu vyvrcholila, a proto dluhopisy by tento týden měly být spíše stabilní. Kromě zahraničních vlivů neočekáváme žádné podstatné domácí impulzy pro vývoj dluhopisů.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
24.04.2024
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m