Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Jediná sázka, kterou nemůžete prohrát: A. Greenspan nebude snižovat úrokové sazby

Jediná sázka, kterou nemůžete prohrát: A. Greenspan nebude snižovat úrokové sazby

08.01.2004 10:55
Autor: 

Pro začátek malý kvíz. Které z následujících tvrzení je pravdivé?

* Úrokové sazby v USA v roce 2004 porostou.
* Úrokové sazby v USA v roce 2004 klesnou.
* Nízké sazby pomůžou ekonomice.
* Nízké sazby uškodí ekonomice.
* Alan Greenspan rozhodne, jestli sazby porostou nebo budou dále klesat.

Překvapivě jedině odpověď č. 5 není pravdivá. Záludná otázka, i když: během kteréhokoliv roku sazby jak rostou (č.1) tak klesají (č.2). Zatímco dlužnící z nízkých sazeb evidentně profitují (č.3), jejich věřitelé naopak trpí (č.4). V určitém bodě toto utrpení může dokonce převážit ten pozitivní vliv, kde takový bod je však nikdo neví.

V roce 2004 budou úroveň úrokových sazeb ve Spojených státech ovlivňovat především tyto faktory - terorismus, hodnota amerického dolaru, inflace, prezidentské volby, výhled ekonomické aktivity, makroekonomická data a poptávka po penězích ze strany administrativy ve Washingtonu a ze strany amerických korporací. Jediný faktor, který moc velký dopad mít nebude - přání a tužby předsedy amerického FED Alana Greenspana (jeho posledních 13 snížení úrokových sazeb jej do značné míry zahnalo do kouta). Další oslabení jeho vlivu přijde v okamžiku, kdy míra ekonomické expanze trochu oslabí (což je skoro jisté, růst HDP za Q3/2003 ve výši 8.2% se nebude opakovat).

Tato de facto slepá ulička FEDu je jedním z faktorů, který makroekonomové při svých odhadech vývoje úrokových sazeb trochu opomíjejí. Pokud A. Greenspan nebude chtít sám o sobě sazby zvyšovat (což asi nebude), jeho rozhodnutí budou letos nabývat jenom minoritního významu. Trhy dluhopisů to pravděpodobně pochopily jako první - jen krátce po vystoupení A. Greenspana a B. Bernanka (kteří oba shodně přesvědčovali, že inflace a propad dolaru je to poslední, co by je trápilo) minulý víkend dluhopisy poklesly a vytlačily tak sazby vzhůru. Tato rétorika - praktikovaná A. Greenspanem - by měla sazby spíše snižovat než zvyšovat. V konečném důsledku vše dobře dopadlo a dluhopisy se včera a předevčírem zase dostaly na vzestupnou dráhu - vzkaz FEDu je však jasný. Nemáme rádi povýšený postoj k ekonomickým faktorům, které zdaleka nejsou svým dopadem a významem minoritní.

Co by tedy sazby nakonec opravdu rozhýbat mohlo ?

* Pokračující pokles dolaru - jakkoliv se to A. Greenspan snaží popírat, propad dolaru by měl FED přidělávat vrásky na čele. Schodek běžného účtu je ve Spojených státech na ohromující úrovni. Pokud se dolar sám od sebe nevzpamatuje, sazby budou muset jít nahoru - jinak Americe nikdo nebude půjčovat.
* Masivní propad akciových trhů - v zavislosti na důvodu tohoto propadu by mohly být sazby dále sníženy. Pokud akcie oslabí díky zpomalení ekonomické expanze, investoři do dluhopisů velmi rychle ucítí riziko menší poptávky po penězích a sazby na "dlouhých" instrumentech poklesnou. Pokud však akcie propadnou díky nějakému externímu šoku, jako např. teroristický útok, dluhopisy nikdy neposkočí tolik jako v létě loňského roku.
* Prezidentské volby - nepsané pravidlo zní, že FED ve volebním roce úrokové sazby nezvyšuje. Obecně nedělá nic, co by mohlo být interpretováno jako nadržování jednomu z kandidátů. Pokud však bude G. Bush skoro jasným vítězem ještě před koncem kampaně, toto pravidlo by nakrásně mohlo být porušeno a sazby by mohly vzrůst.

Chybí Vám ve výše uvedeném výčtu FED ? Zcela právem ...

Petr Žabža


Váš názor
  • Hezky clanek
    08.01.2004 14:00

    Jenom trosicku upozorneni na terminy: >> roce 2004 budou úroveň úrokových sazeb ve Spojených státech ovlivňovat především tyto faktory - terorismus, hodnota amerického dolaru, inflace, prezidentské volby, výhled ekonomické aktivity, makroekonomická data a poptávka po penězích ze strany administrativy ve Washingtonu a ze strany amerických korporací. << Terorismus bych zaradil na konec. Problemy tu byly vzdycky a vzdycky budou. Inflace je snizovani hodnoty meny. Takze hodnota americkeho dolaru a inflace je jaksi jedno a totez. Jak prezidentske volby ovlivni urokove sazby je mi zahadou. To uz muzeme rovnou rict, ze bourka v oklahome zmeni urokove sazby. Da se rict, ze az akce toho zvoleneho prezidenta neco zmeni. Vyhled ekonomicke aktivity - nevim, jak muze 'predpoved' neceho to 'neco' ovlivnovat. To je jako ze pocasi bude ovlivneno predpovedi pocasi. No, mozna kdyz budeme lidem hodne dlouho rikat, ze se budou mit dobre, tak tomu nakonec uveri. Makroekonomicka data - totez. Makroekonomicka data jsou vysledky, ne pricina.
    ondra
Aktuální komentáře
18.09.2024
22:07Jan Čermák: Fed se bojí nezaměstnanosti a tak startuje padesátkou
22:01Fed nasadil Wall Street pořádného brouka do hlavy  
20:27Prostor pro české firmy? ČEZ naváže strategické partnerství s firmou Rolls-Royce pro modulární reaktory
20:21Nová éra měnové politiky Fed začala. Zvolil agresívnější pokles sazeb tváří v tvář horšímu výhledu a hodlá v něm pokračovat
17:14Dluhopisy krátce před Fedem ztrácejí, zatímco Wall Street jen vyčkává  
16:38Pár úvah o férové hodnotě amerických akcií
15:14Investiční tipy: Ohlédnutí za výsledky za 2Q24 významných amerických i evropských firem  
13:50Vanguard nakupuje dolary s tím, že sázky na snížení sazeb Fedu zašly příliš daleko
12:28Podle Siegela by sazby Fedu mohly jít dolů o 50 bazických bodů. Sahm míní, že pravidlo nyní recesi neukazuje
11:33Tak o kolik? Fed rozhoduje o sazbách a velké tržní sázky slibují volatilní reakci  
11:07Google vyhrál u soudu EU spor o pokutu 1,49 miliardy eur za omezování konkurence
9:07Rozbřesk: Dilema před Fedem: věřit propagandě novinářů, anebo solidním datům? Pokud Fed sníží sazby jen o 25 bodů, dolar mohutně posílí
8:22Evropa otevře smíšeně, německý DAX klesá pod tíhou horšícího se sentimentu. Pro další vývoj bude klíčové večerní rozhodnutí Fedu o sazbách  
17.09.2024
22:01Investoři vyčkávají na zítřejší rozhodnutí Fedu  
17:24Je trh drahý? Stačí „jen“ odhadnout pět čísel
16:44Americký maloobchod poslal výnosy nahoru, ale akciím v růstu nepřekáží  
15:09Analytici: Záplavy ve střední Evropě mohou způsobit ztráty až za miliardy eur
14:09Tradiční souboj v americkém Kongresu: Dva týdny, než vláda bude bez peněz
13:19Intel (až +8 %) roste na dohodě s Amazonem i armádní zakázce za miliardy. Evropu rozhořčil odkladem továren
12:10Microsoft na vlně AI oznamuje zpětný odkup akcií v hodnotě 60 miliard USD a zvyšuje dividendu o 10 %

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:00UK - Jednání BoE, základní sazba
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů