Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Americká zahraniční politika vs. trhy aneb kdo s koho

Americká zahraniční politika vs. trhy aneb kdo s koho

18.12.2003 15:00
Autor: 

Kontroverzní americká zahraniční politika je předmětem jak kritických, tak pochvalných polemik. Investora ale především zajímá, jaký má vliv na finanční trhy. Obecně, v každé zemi je domácí politika úzce spojena s děním na lokálních finančních trzích - vzpomeňme tzv. rozpočtovou reformu v ČR, Maďarsku, Polsku. U nás byl patrný zejména vliv na devizový trh, dluhopisy, dopad do akcií již tak zjevný není. Američané ale ovlivňují nejen svůj domácí trh, ale de facto více či méně úspěšně i všechny ostatní trhy. Není tedy málo nepravdy na tvrzení, když Amerika kýchne, Japonsko a Evropa dostanou chřipku.

Kontroverze americké politiky spočívá ale v jejím expanzivním charakteru, který se ještě zvýšil od 11. září 2001. Afgánistán a neúspěšný hon na Usámu bin Ládina, Irák a úspěšné dopadení Saddáma Husajna jsou jen tím nejdůležitějším v novém století. Expanze s sebou nese šíření americké kultury, názorů, životního stylu a ekonomické závislosti a tedy i nenávisti, která se projevuje například rozvojem nacionalismu v globalizovaných zemích. Například finančník George Soros označil vládu G. Bushe za "politiku nadvlády" a dokonce ji srovnává s německým nacismem. Představa, že USA udělají světu službu tím, že ve všech jeho koutech zavedou své hodnoty a své představy je podle Sorose nesmyslná. Finančník do boje s Bushem prý investoval zatím 15 milionů dolarů.

Zanechme ale politologických úvah a soustřeďme se na finanční trhy. Každý politický úspěch Američanů obvykle vede k více či méně trvalému zájmu o americká aktiva a další korelovaná aktiva například v Evropě. Otázkou je vývoj jednotlivých trhů při sporu USA s Evropou nebo USA vs. Japonsko. Následující graf popisuje závislost akcií na nejdůležitějších událostech několika minulých let. Konstatovat lze, že se po technologické bublině, která kulminovala v roce 2000, zvýšila především volatilita trhů s velmi výraznými výkyvy na roční bázi. Od roku 2000 nelze jen vložit prostředky do akcií a čekat na pozvolné zhodnocení, jak tomu bylo třeba v osmdesátých a devadesátých letech minulého století. Patrná je vzájemná korelace akciových trhů - americký index vs. německý trh, ale i pražská burza.

Vliv geopolitického dění je potom jednoduché identifikovat, obtížnější ale vyhodnotit. Pohled do historie jen naznačuje, že význam jednotlivých klíčových událostí je relevantní jen ve středním období a v průběhu měsíců odezní, když znovu převáží fundamentální pohled na ekonomiku. Příkladem "zrychlené reakce" trhů je dopadení Saddáma Husajna, po zprávě akcie i dolar posílily na pouhých několik hodin a pak znovu přešly k trendu. 11. září znamenal pro trhy šok, od té doby si investoři zvykají na přítomnost geopolitického rizika a akciový trh v průměru roste přes zprávy o nových a nových sebevražedných atentátech a hrozbách.

Ať už je osa zla jakákoliv, musíme opatrně konstatovat, že jakákoliv válka je motorem změn, případně růstu. Americký HDP v posledních kvartálech anualizovaně posiluje nejrychlejším tempem za posledních téměř 20 let s tím, jak spotřebitelé a vláda utrácejí. Opět je diskutabilní, do jaké míry je tento zadlužováním podporovaný růst zdravý a zda celková hospodářská situace nepovede ke kolapsu dolaru (zatím to na žádný kolaps nevypadá). V poslední větě ještě jeden poznatek - pokud jsou akciové trhy na něco politického citlivé, pak na všechno, co je spojeno s otázkou dodávek ropy. Proč trhy ignorují krvavý a vleklý izraelsko-palestinský konflikt?

Souhlasíte s úlohou Spojených států jako světového četníka? Souhlasíte s expanzí západních (křesťanských) tradic? Zlepšuje se světová geopolitická situace tak, aby se za pár let mohlo hovořit o světovém míru a klidné době? Může zahraniční politika Spojených států uškodit finančním trhům?

Vaše názory uvítáme ve Fóru ZDE, anketní otázka potom zní "Jaký vliv má americká zahraniční politika na globální akciové trhy?" - ZDE nebo na homepage.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
23.04.2024
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
7:40WEBINÁŘ už dnes: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  
14:37Vstup na burzu by investiční firmu CVC mohl ocenit až na 15 miliard eur
13:32Týdenní výhled: Korporátní výsledky, nervozita kolem velkého techu. Nová data asi růst výnosů nezažehnají  
11:35Akcie se zvedají z pátečního propadu, sentiment však zůstává křehký  
11:18Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
10:58Trhy mohou absorbovat geopolitická rizika, ale jen do určité míry
9:09Rozbřesk: Revize neutrální sazby ČNB se blíží - co čekat?
8:56ČEZ zažaloval ČNB kvůli milionové pokutě, na řadu přijdou tento týden výsledky big techu a futures jsou zelené  
8:53Bitcoin prošel dalším halvingem. Silný vliv na jeho cenu má letos spuštěné obchodování s ETF
6:37Venku mrazy, na trzích dle Bank of America hezká letní rally?
21.04.2024
8:58Víkendář: Vysoký dolarový optimismus, zdravá korekce na akciích, ale trend mířící vzhůru
20.04.2024
16:00Summers: Vyšší inflační tlaky nejsou překvapením, celkově je ale stále pravděpodobnější mírný pokles sazeb v letošním roce
8:54Víkendář: Monetární politika je utažená, ale ekonomika hodně stimulována
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů