Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Schodek běžného účtu platební bilance ve 3 čtvrtletí: 6,1% HDP

Schodek běžného účtu platební bilance ve 3 čtvrtletí: 6,1% HDP

04.12.2003 10:23
Autor: 

komentář doplněn
Schodek běžného účtu platební bilance se ve 3. čtvrtletí prohloubil na 47,2 mld. Kč z revidovaných 43,9 mld. Kč (původně 44,5 mld. Kč) ve 2. kvartálu. Aktuální údaje za třetí čtvrtletí se liší od součtu relevantních měsíčních dat o 1,5 mld. Kč, a to především zásluhou zvýšení deficitu bilance výnosů. Podle našeho odhadu klesl poměr schodku běžného účtu k HDP z 6,2% ve 2. čtvrtletí na 6,1%. Zásluhu na tom má především odhad výrazného zrychlení růstu HDP ve 3. čtvrtletí. Přebytek finančního účtu vzrostl na 44,8 mld. Kč z 25,9 mld. Kč ve 2. čtvrtletí. Nicméně ve srovnání s měsíční statistikou platební bilance je přebytek finančního účtu o 7 mld. Kč nižší zásluhou vyššího než předpokládaného odlivu portfoliových investic a nižšího přílivu na účtu ostatních investic.

Hodnocení platební bilance ve 3. čtvrtletí je poměrně jednoduché. Schodky v zahraničním obchodu a bilanci výnosů se dále prohloubily. Přebytek bilance služeb se mírně snížil. K udržení celkového salda běžného účtu na úrovni jen mírně vyšší než ve 2. čtvrtletí vedla skutečnost, že ČR tentokrát nepostihla žádná prohraná arbitráž.

Na finančním účtu ožil příliv přímých zahraničích investic (z 35,3 mld. Kč ve Q2 na 45,8 mld. Kč ve Q3). K růstu přebytku finančního účtu ovšem vedly zejména krátkodobé půjčky tuzemských bank v zahraničí. Naopak k odlivu kapitálu vedla poptávka domácích investorů po zahraničních dluhopisech.

Podobně jako ve 2. čtvrtletí nebyl ve třetím kvartálu schodek běžného účtu dostatečně pokryt přebytkem na finančním účtu, čemuž odpovídají tlaky na oslabení kurzu koruny. Podobně tomu bude patrně v posledním čtvrtletí letošního roku. Poprvé od roku 1997 by v letošním roce mohl deficit běžného účtu převýšit přebytek finančního účtu. Diametrální rozdíl ve vývoji směnného kurzu loni a letos je druhou stranou mince tohoto vývoje. Tento nepříznivý stav je výsledkem souběhu dvou faktorů: vlivu odlišných temp hospodářského růstu v ČR a zemích EU a sekundárních dopadů předchozího přílivu přímých zahraničních investic. Pozitivní diferenciál v tempech růstu mezi ČR a EU je sice příznivý z pohledu konvergence, nicméně vede k prohlubování schodku obchodní bilance a bilance služeb. Reálné zhoršení čistého vývozu bylo ovšem částečně kompenzováno zlepšením směnných relací. Zpomalení hospodářského růstu v EU se projevuje také snížením aktivity investorů ze zemí EU ve střední Evropě. Co se týče sekundárních dopadů přílivu přímých zahraničních investic, je z pohledu platební bilance důležitý nárůst reinvestovaných zisků, který na jedné straně zvyšuje přebytek finančního účtu, na straně druhé ovšem zatěžuje bilanci výnosů, která je součástí běžného účtu. Někdy bývá namítáno, že tato čistě účetní položka uměle nafukuje rozsah deficitu běžného účtu. O relevanci zařazení reinvestovaných zisků, z hlediska ekonomických analýz a mezinárodních komparací, pojednává článek Platební bilance - diskuse o nafouknutém schodku běžného účtu.

Schodek běžného účtu v letošním roce by se měl podle našeho odhadu pohybovat na úrovni 148 mld. Kč (loni 144,5 mld. Kč). V poměru k HDP by měl klesnout na 6,2% z loňských 6,4%. V příštím roce očekáváme prohloubení schodku běžného účtu na 165 mld. Kč, 6,5% HDP. Zlepšení hospodářské situace v EU a obnovení privatizačního procesu by měly pomoci opět zvýšit příliv kapitálu na finančním účtu a odstranit tak letošní nerovnováhu ve vývoji běžného a finančního účtu.

David Marek


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
04.05.2024
15:20Invesco: Rostoucí výnosy státních dluhopisů, klesající ceny ropy a jestřábí řeči FEDu
9:00Víkendář: Fisher o zachování inflačního cíle, nezávislosti centrální banky a vývoji sazeb
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání
8:26Tržby skupiny Bezvavlasy přesáhly miliardu, firma mění CEO a plánuje úpis nových akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data