Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Vzhůru dolů: ČNB stlačila úrokové sazby k novým rekordům

Vzhůru dolů: ČNB stlačila úrokové sazby k novým rekordům

31.07.2003 14:11
Autor: 

Bankovní radě České národní banky se opět podařilo doběhnout finanční trh. Zatímco všichni ekonomové dotázaní agenturou Reuters očekávali (včetně nás), že ČNB dnes ponechá úrokové sazby beze změny, centrální banka pokračovala ve spanilé jízdě „rate-cutů“, kterou zahájila na podzim roku 2001. Budiž analytikům k dobru, že dvě třetiny z nich (včetně nás) s uvolněním měnových podmínek počítalo, ovšem až na podzim.

Dvoutýdenní repo sazba ČNB poklesem na 2,0% zdolala další historický milník. Levněji se peníze v ČR nepůjčovaly (přesněji neukládaly, neboť ČNB repo operacemi stahuje likviditu). A protože Evropská centrální banka dnes ponechala své zbraně v klidu, srovnala s ní ČNB snížením sazeb krok - klíčové sazby ČNB a ECB opět stanuly na stejné úrovni.

Obligátní (nicméně v rámci cílování inflace správnou) argumentací patrně bude snížení trajektorie očekávané inflace. Mluvit o snížení prognóz inflace je zavádějící. Protože předchozí prognózy se týkaly dubna a října příštího roku, zatímco nové prognózy budou směřovat k červenci 2004 a lednu 2005. Důležité je, co stojí v pozadí příznivější inflační trajektorie. Na úvod se nabízí přehodnocení dopadu změn regulovaných cen, což naznačil zápis z červnového jednání bankovní rady. Jenže na tento faktor se vztahuje výjimka z plnění inflačního cíle a neměl by tedy do rozhodování o nastavení měnových podmínek promlouvat. Stejnou argumentaci lze použít u očekávaného zvýšení cen potravin v souvislosti s letošní nízkou úrodou. Použitelným vodítkem inflačních tlaků, na něž ČNB „dosáhne“ svými nástroji (alespoň teoreticky), je jádrová inflace. Inflace měřené indexem, z něhož jsme vyloučili položky s regulovanými cenami, potraviny a pohonné hmoty, v červnu klesla na 0,7% z květnových 1,1% a ke dvěma procentům by se podle naší projekce měla vrátit až za dva roky. Klíčovým předpokladem tohoto odhadu je přetrvávající existence rozdílu mezi potenciálním výstupem a očekávaným hrubým domácím produktem, k čemuž by měla přispět také reforma veřejných rozpočtů právě procházející parlamentem. Je pravděpodobné, že podobné úvahy stojí také v pozadí projekcí a akcí ČNB.

Nižší úrokové sazby jistě podpoří chuť domácností k dalším nákupům na splátky a pořizování bytů a domů na hypotéku. Spotřeba ani investice domácností podporu ze strany ČNB v současnosti nepotřebují. Zároveň ovšem nebrání pomoci investiční poptávce, neboť negenerují ani inflační tlaky ani výrazně nezhoršují obchodní bilanci. Navíc zmíněná reforma veřejných rozpočtů by pozitivní impuls měnové politiky měla kompenzovat negativním impulsem v podobě pomalejšího růstu důchodů, platů ve veřejném sektoru a vyšších nepřímých daní. Rizikem, o němž se prozatím příliš nehovoří, je možnost přehřátí trhu s nemovitostmi. Nízké úrokové sazby udržují převis poptávky po bydlení nad nabídkou. Mimochodem jedním z důvodů, proč Velká Británie před měsícem odmítla euro, byla obava, že nízké sazby ECB, které by nahradily vyšší sazby Bank of England, by vedly ke zhroucení britského trhu s nemovitostmi.

Otázkou je, nakolik se podaří nízkými úrokovými sazbami stimulovat investiční aktivitu firem. Kromě nízkých sazeb záleží také na přístupu bank k malým a středním firmám, kde může existovat jev nazývaný přidělování úvěrů (credit rationing), kdy se nabídka úvěrů nemusí vztahovat k refinančním nákladům bank, ale k míře návratnosti poskytnutých úvěrů. Snížení úrokových sazeb potom může vést pouze ke zvýšení rozdílu mezi poptávkou a nabídkou na úvěrovém trhu. Cena na úvěrovém trhu nemusí vést k vyrovnání nabídky a poptávky, stejně jako může existovat nezaměstnanost i při úplné pružnosti mezd. S tím toho ovšem ČNB příliš neudělá. V USA i eurozóně se v posledních týdnech hovoří o alternativních nástrojích měnové politiky. Z Fedu zazněl hlas, že by neradi opakovali chybu japonské centrální banky a místo snížení úrokových na nulu by mohl Fed začít nakupovat vládní dluhopisy s dlouhou dobou do splatnosti. Bude-li pokračovat tažení ČNB za nižšími sazbami, brzy se o alternativách měnové politiky začne diskutovat i u nás. Ministerstvu financí by zmizely vrásky na čele, které se objevily po poslední aukci pětiletého státního dluhopisu. Ale nepředbíhejme událostem …

David Marek

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m