Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Kam kráčíš Německo? - návrat recese potvrzen

Kam kráčíš Německo? - návrat recese potvrzen

15.05.2003 14:00
Autor: 

Německý statistický úřad dnes zveřejnil netrpělivě očekávané údaje o výkonnosti německého hospodářství. Předběžný odhad hrubého domácího produktu ovšem přinesl zklamání. Že nepřijdou žádné zázraky se čekalo, ale návrat do recese většinu ekonomů překvapil. HDP se ve srovnání s předchozím čtvrtletím snížil o 0,2% (po sezónním očištění).

Prozatím se německý statistický úřad „nepochlubil“ detaily, za hlavní příčinu poklesu ovšem označil pokles přebytku výkonové bilance (obchodní bilance + bilance služeb). Nezanedbatelnou roli patrně sehrálo posílení eura vůči dolaru. Euro za posledních dvanáct měsíců vůči dolaru posílilo o 26%. USA představují pro německé vývozce druhý největší exportní trh (nejvíce německého vývozu směřuje do Francie). Loni směřovalo do USA 10,3% německého vývozu. Posílením eura vůči dolaru se německé zboží stává relativně drahým, krátkodobý cenový efekt může být příznivý pro nominální data o zahraničním obchodu, reálné efekty apreciace ovšem bývají jednoznačně záporné. Aktuální údaje o německém HDP to potvrzují.

Domácí poptávka se sice mírně zvýšila, k výraznějšímu oživení však schází impulsy. Pomoci hospodářství nemůže ani vláda, která zabředla do začarovaného kruhu rozpočtových schodků tím, že se nedokázala vypořádat se strukturální částí rozpočtového schodku v době, kdy se německé ekonomice dařilo. Nyní čelí povinnosti snížit rozpočtový schodek v souladu s pravidly Paktu stability a růstu. V posledních dnech se dokonce začalo diskutovat o možnosti uvalit Německu pokutu za neschopnost vyspravit své veřejné finance. Navíc Německo stárne a čelí závažným strukturálním problémům na trhu práce spočívajícím zejména v nízké mobilitě pracovních sil, štědré sociální politice a značné moci odborových organizací. Kromě toho Německo patří mezi nejdražší země na světe z hlediska nákladů na práci. V souvislosti s tím, lze očekávat, že strukturální problémy prohlubuje a bude prohlubovat přesun investorů z Německa do středoevropských zemí, přičemž začlenění těchto zemí do EU může tento proces urychlit. Německo také zaostává za USA a Japonskem v řadě indikátorů investic do technologického pokroku, od počtu vědeckých sil v poměru k celkové zaměstnanosti po podíl výdajů na vědu výzkum na celkovém HDP. V letech 1990-2000 bylo průměrné tempo růstu výdajů na vědu a výzkum v civilních sektorech v Německu záporné, zatímco v USA a Japonsku tyto investiční výdaje rostly. V souladu se uvedenými faktory se občas objevují zmínky o možném poklesu tempa růstu potenciálního produktu Německa.

Kromě německých statistik, dnes byly zveřejněny také údaje o hospodářském růstu v Itálii, Nizozemí a odhad Eurostatu pro celou eurozónu a celou EU. Italská ekonomika vykázala v 1. čtvrtletí mezikvartální pokles o 0,1%, meziroční tempo růstu činí 0,8%. Výkon holandské ekonomiky dokonce klesl o 0,8% mezikvártálně, resp. o 0,1% meziročně. Eurostat odhadl, že HDP v EU i eurozóně v 1. čtvrtletí v porovnání s předchozím kvartálem stagnoval. Meziročně se HDP zvýšil o 1,0% v EU a 0,8% v eurozóně. Tristní je pro kontinentální Evropu srovnání s USA, kde se HDP v 1. čtvrtletí zvýšil o 0,4% mezikvartálně, resp. o 2,1% meziročně, a Velkou Británií, kde růst HDP dosáhl 0,2% mezikvartálně a 2,3% meziročně.

Slabost německé ekonomiky je pro české podniky vyvážející na tento trh samozřejmě komplikací. Nicméně údaje o průmyslové produkci, stejně jako data o českém vývozu do Německa, neukazují, že by v 1. čtvrtletí došlo k dalšímu zhoršení. Vývoz do Německa se v 1. čtvrtletí zvýšil o 3,4%, tedy přibližně stejně jako celkový český vývoz. Dopady problémů na německém trhu se ovšem projevují jinými způsoby. Mezi nejviditelnější patří pokles zaměstnanosti v českém průmyslu. Zřetelně se propad investiční poptávky v Německu projevuje na objemu stavebních prací provedených českými podniky v zahraničí. Naše předpoklady o vývoji německé ekonomiky byly pesimistické ještě před zveřejněním dnešních údajů. Díky tomu patřila, a stále patří, naše prognóza růstu českého HDP v 1. čtvrtletí i v celém letošním roce mezi nejvíce pesimistické. Odhad růstu českého hospodářství prozatím ponecháváme na 1,5% v 1. čtvrtletí a 2,1% pro celý letošní rok.

David Marek


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
10.05.2024
22:05Warren Buffett výrazněji promluvil do obchodování s Applem  
17:36Likvidita a akcie v letošním roce – jiný a přitom stále stejný příběh
16:58Spotřebitelé čekají vyšší inflaci a kazí tím investorům závěr týdne  
15:15Japonská automobilka Honda zvýšila celoroční zisk o 70 procent na rekord
15:01Počet vážně ohrožených hypoték v USA roste?
13:22Akcie Novavax dramaticky rostou na dohodě se Sanofi na kombinaci vakcíny proti covid-19 a chřipce
12:51Perly týdne: Tři hlavní investiční příběhy současnosti
11:35Výsledky Groupon: Tržby se konečně po 8 letech vrátily k růstu  
10:42Růstový sentiment se drží, přispívá i Čína  
10:12Gen očekává pro fiskální rok 2025 příjmy u 4 miliard dolarů. Roli prezidenta opouští Ondřej Vlček
9:25Nezaměstnanost v ČR v dubnu klesla na 3,7 procenta, volných míst ubylo
9:07Britská ekonomika se ve čtvrtletí vymanila z recese, vzrostla o 0,6 procenta
8:52Evropa míří k pozitivnímu zahájení, podle Spurného je i v Česku ve hře slovenský model sektorové daně  
8:51Rozbřesk: Spotřebitelé začínají (konečně!) utrácet. Korunu povzbudil silný maloobchod, vyhlíží zápis ze zasedání ČNB
8:19USA chystají cla na dovoz elektromobilů z Číny, píše Bloomberg
09.05.2024
22:01Slabý trh práce pomohl trhům  
18:03Zlato a akcie – cykly a trend
16:54Snížení sazeb se blíží, naznačuje BoE. Také data vyzněla příznivě  
16:48Japonská automobilka Nissan téměř zdvojnásobila celoroční zisk
16:05Evropský ziskový motor se s recesí ve zpětném zrcátku roztáčí, stratégové Citi vidí signál k dalšímu zlepšení

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Iveco Group NV (03/24 Q1)
8:00UK - HDP, q/q
9:00CZ - Nezaměstnanost
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university