Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Mlynář o Českém Telecomu: nějakou výplatu dividendy budu podporovat

Mlynář o Českém Telecomu: nějakou výplatu dividendy budu podporovat

13.05.2003 8:00
Autor: 

V bleskovém exkluzivním rozhovoru s ministrem informatiky Vladimírem Mlynářem se Patria Online ptala na problematiku týkající se Českého Telecomu. Pravděpodobně nejdůležitějším tématem byla možná akvizice zbývajícího podílu v Eurotelu, otázky se týkaly rovněž dividendové politiky telekomunikační společnosti a privatizačních plánů vlády. Podle ministra Mlynáře vláda počítá s novým privatizačním pokusem ke konci roku 2005.

Eurotel

Patria Online: 1. Asi nejvýznamnějším tématem týkajícím se Českého Telecomu je v současné době možná akvizice 49% podílu v Eurotelu. V jakém stadiu jsou jednání s jeho minoritním akcionářem Atlantic West a jaká je pravděpodobnost toho, že konečné rozhodnutí, které bude muset v dané věci udělat vláda, padne před valnou hromadou Českého Telecomu (13.6.)?

Vladimír Mlynář: Jednání o možné akvizici 49% Eurotelu ze strany ČTc probíhají. Šance na jejich uspokojivý výsledek je dobrá, nicméně dokud není uzavřena smlouva, zůstává vše otevřené. Konečné rozhodnutí – pokud jednání budou do té doby uzavřena – padne na valné hromadě ČTc, pravděpodobně již v červnu. Rozhodnutí vlády v této věci není třeba. Věc je plně v působnosti výkonu akcionářských práv v ČTc.

Patria Online: 2. Je jednání o ceně za 49% podíl v Eurotelu podpořeno ze strany možného kupce znaleckým oceněním tohoto podílu provedeným v relativně nedávné době?

Vladimír Mlynář: Samozřejmě.

Dividenda

Patria Online: 3. Dividendová politika Českého Telecomu bude samozřejmě ovlivněna výsledkem jednání o koupi Eurotelu. Budete podporovat výplatu alespoň minimální dividendy v tomto roce i v případě akvizice Eurotelu? V případě, že tento koupen nebude, považujete za vhodnější výplatu jedné velké dividendy (tj. mimo jiné výrazný příjem pro státní rozpočet v tomto nebo příštím roce), či stabilní dividendový tok v následujících letech?

Vladimír Mlynář: Případná akvizice Eurotelu souvisí i se způsobem jejího financování. A jednání ještě nejsou uzavřena. Osobně považuji stav, kdy v ČTc není dlouhodobě vyplácena dividenda, za nenormální, takže nějakou výplatu dividendy – i když určitě nepůjde o tzv. superdividendu – budu podporovat.

Privatizace

Patria Online: 4. V jakém stadiu je řešení problémů, které způsobily krach prvního privatizačního pokusu? Jaký je Váš odhad načasování druhého pokusu prodat společnost do soukromých rukou a jakou roli v tomto hraje víra v pozitivní obrat co se týče valuací telekomunikačních operátorů na akciových trzích?

Vladimír Mlynář: Privatizace byla neúspěšná především kvůli složité akcionářské struktuře v samotném Telecomu, ale také v souvislosti s podílem ČTc v Eurotelu. V Eurotelu se problém snad vyřeší akvizicí. V samotném Telecomu je věc složitější, nicméně i zde je jistý posun: po nálezu Ústavního soudu, který zrušil právo vlády udělit výjimku z tzv. povinného odkupu minoritních akcionářů při privatizaci státních podílů, je nyní zřejmé, že budoucí nabyvatel státního podílu v ČTc bude muset dát všem akcionářů stejnou nabídku, respektive stejnou cenu za akcii. Tím by měl zmizet jeden z hlavních problémů, který zmařil poslední pokus o privatizaci. Obecně vláda počítá s novým privatizačním pokusem ke konci roku 2005. Samozřejmě pokud by se objevili seriózní zájemci o privatizaci dříve, za sebe říkám, že i dříve je diskuse na toto téma možná.

Liberalizace, vývoj v sektoru

Patria Online: 5. Jaký je Váš názor na dosavadní úspěšnost liberalizace telekomunikačního sektoru u nás?

Vladimír Mlynář: Formálně je u nás téměř plná liberalizace, z hlediska zákazníků je to ale bohužel víc teorie než každodenní praxe. V oblasti například hlasových služeb je díky rozšíření mobilů plně konkurenční prostředí. V datových službách je situace výrazně horší. Za hlavní problém osobně považuji nevyváženost trhu: na jedné straně bývalý monopolista Český Telecom, na straně druhé mnoho menších alternativních operátorů, jejichž schopnost skutečně konkurovat ČTc je omezená.

Patria Online: 6. Jak hodnotíte dosavadní činnost regulátora?

Vladimír Mlynář: Pozitivně. V rámci zákona plní svoji roli. Co mi chybí, je neexistence koncepce regulace, tedy dokumentu, v němž budou definovány principy a postupy asymetrické regulace tak, aby účastníci na trhu měli vodítko, podle něhož regulátor jednotlivé kauzy posuzuje. Příprava tohoto dokumentu je jedním z cílů Ministerstva informatiky.

Patria Online: 7. Jaká je Vaše představa role, kterou by mělo Vaše ministerstvo hrát – např. chcete se ve své činnosti spíše zaměřit na optimalizaci institucionálního rámce, ve kterém budou společnosti v odvětví telekomunikací operovat, či se spíše hodláte aktivně angažovat v ad-hoc případech (např. spory ohledně ADSL služeb)?

Vladimír Mlynář: Obojí. Institucionální rámec je ovšem logicky naší prioritou.

Patria Online děkuje i za čtenáře stránek www.patria.cz ministru informatiky Vladimíru Mlynářovi za rozhovor.

Na adresu info@patria.cz nám můžete také zasílat náměty na další rozhovory. Ke konkrétnímu návrhu osobností můžete připojit také své dotazy na ně.

Předchozí exkluzivní rozhovory na www.patria.cz:

Kavánek: Konkurence v bankovnictví je nejostřejší, jaká v ČR uvnitř odvětví vůbec existuje
Tůma: Dotahování cenové úrovně ČR na úroveň EU bude pozvolný proces …
Připravujeme: ministr financí Bohuslav Sobotka


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m