Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Platební bilance ČR v roce 2002: privatizace, povodně a revizní trápení

Platební bilance ČR v roce 2002: privatizace, povodně a revizní trápení

18.03.2003 12:35
Autor: 

Komentář volně navazuje na předchozí částečnou analýzu platební bilance, rozšiřuje jí a přináší dodatečné úvahy o přílivu zahraničních investic, běžném účtu platební bilance a revizích ČNB

Rok 2002

Schodek běžného účtu platební bilance v loňském roce klesl na 121 mld. Kč (ze 124 mld. Kč v roce 2001), což podle našeho odhadu odpovídá 5,4% hrubého domácího produktu. Výraznějšímu zlepšení vnější nerovnováhy, jemuž by napovídal pokles schodku obchodní bilance ze 117 mld. v roce 2001 na 74 mld., zabránil především výrazný pokles přebytku v bilanci služeb (o 36 mld. Kč) a zhoršení salda v bilanci výnosů (o 14 mld. Kč). Bilance služeb, kterou negativně ovlivnil pokles turistiky po srpnových povodních a špatný stav západoevropských ekonomik, dosáhla nejnižšího přebytku od roku 1994. Bilance výnosů skončila s rekordním schodkem díky poklesu příjmů, k němuž přispěl pokles úrokových sazeb v zahraničí.

Finančnímu účtu dominoval příjem z prodeje státního podílu v Transgasu, díky němuž přebytek finančního účtu dosáhl 340 mld. Kč (cca 15,1% HDP). Bez prodeje Transgasu by loni do ČR v rámci přímých zahraničních investic nepřiteklo 276 mld. Kč, ale pouze 150 mld. Kč, což by bylo nejméně od roku 1998.

Výrazný rozdíl mezi schodkem běžného účtu a přebytkem finančního účtu by bez zásahu ČNB vyústil do výrazného posílení kurzu koruny. Centrální banka tomu ovšem zabránila odkoupením privatizačních příjmů do svých devizových rezerv a intervencemi na devizovém trhu. Devizové rezervy ČNB se díky těmto operacím loni zvýšily po vyloučení kurzových rozdílů o 217 mld. Kč (6,6 mld. USD).

4. čtvrtletí 2002

V samotném 4. čtvrtletí dosáhl schodek běžného účtu 35,5 mld. Kč (Patria očekávala 40 mld. Kč), zatímco přebytek na finančním účtu klesl na 24,8 mld. Kč. Na běžném účtu se v závěru roku projevilo obvyklé zhoršení salda zahraničního obchodu. Přesto se v meziročním srovnání obchodní bilance mírně zlepšila. Jádro negativního vývoje běžného účtu tkví v současnosti v prudkém poklesu přebytku v bilanci služeb. Zatímco výdaje se mírně zvýšily (o 1,7 mld. Kč), příjmy klesly o více než 12 mld. Kč. Za poklesem příjmů můžeme hledat negativní vliv povodní na turistický ruch a neutěšenou hospodářskou situaci v západoevropských ekonomikách. Dominantní roli ve vývoji běžného účtu loni přebrala bilance výnosů. Dvacetimiliardové saldo v posledním čtvrtletí loňského roku představuje meziroční zhoršení o 5,8 mld. Kč.

Na straně finančního účtu je překvapením velmi nízký příliv přímých zahraničních investic. Investice v hodnotě 25,5 mld. Kč (825 mil. USD) představují nejhorší výsledek za posledních pět let. Boj ČNB proti posilování koruny prostřednictvím nízkých úrokových sazeb přiměl domácí i zahraniční investory ke snaze nahradit korunové dluhopisy s nízkým výnosem za zahraniční cenné papíry s příznivější cenou. Operace domácích i zahraničních investorů vedly k odlivu prostředků v objemu 53,5 mld. Kč v posledním kvartále. Domácí banky použily k financování nákupu zahraničních dluhopisů především své prostředky uložené v zahraničních bankách, díky čemuž se změna portfoliových investic téměř vyrovnala změna položky ostatní investice.

Revizní trápení

Na závěr je nutno zmínit se o nepřehlédnutelných revizích předchozích údajů. Mnoho položek platební bilance za loňský i předloňský rok doznalo změn mnohdy v řádu desítek miliard korun. Schodek běžného účtu za rok 2001 byl zvýšen ze 100 mld. Kč na 124 mld. Kč. Schodek za první tři čtvrtletí loňského roku byl zvýšen z 68 na 85 mld. Kč. Logicky musela ČNB zareagovat na nechvalně známou revizi dat o zahraničním obchodu, jenže změny v řádu desítek (!) miliard se týkají především bilance výnosů. Zatímco deficit obchodní bilance klesl, schodek bilance výnosů se ponořil oproti původně vykazovaným číslům o 25 mld. Kč v roce 2001 a za první tři čtvrtletích 2002 přihodila ČNB k deficitu 15,7 mld. Kč. Podobně obraz finančního účtu výrazně změnily revize přílivu přímých zahraničních investic. Dosavadní údaje hovořily o přílivu 187 mld. Kč v roce 2001 a 236 mld. Kč v prvních třech kvartálech loňského roku, nové údaje uvádí 215 mld. Kč, resp. 251 mld. Kč. Desetimiliardová revize se nevyhnula ani portfoliovým investicím v loňském roce. Rozsahem jsou revize ČNB srovnatelné s podobným zásahem ČSÚ. Revize jsou samozřejmě nutným korekčním prostředkem, jsou-li ovšem prováděny v tomto rozsahu, nemá smysl pouštět se do jakýchkoli prognóz a klást na údaje, jichž se to týká, význam při rozhodování o hospodářské politice. Například původní sada údajů hovořila o poklesu schodku běžného účtu v roce 2001 na 100 mld. Kč ze 105 mld. Kč. Jenže podle nových údajů byl vývoj přesně opačný, schodek se propadl na 125 mld. Kč. Zdá se, že revize statistických dat se staly prokletím analytiků letošního roku.

David Marek


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
10.05.2024
22:05Warren Buffett výrazněji promluvil do obchodování s Applem  
17:36Likvidita a akcie v letošním roce – jiný a přitom stále stejný příběh
16:58Spotřebitelé čekají vyšší inflaci a kazí tím investorům závěr týdne  
15:15Japonská automobilka Honda zvýšila celoroční zisk o 70 procent na rekord
15:01Počet vážně ohrožených hypoték v USA roste?
13:22Akcie Novavax dramaticky rostou na dohodě se Sanofi na kombinaci vakcíny proti covid-19 a chřipce
12:51Perly týdne: Tři hlavní investiční příběhy současnosti
11:35Výsledky Groupon: Tržby se konečně po 8 letech vrátily k růstu  
10:42Růstový sentiment se drží, přispívá i Čína  
10:12Gen očekává pro fiskální rok 2025 příjmy u 4 miliard dolarů. Roli prezidenta opouští Ondřej Vlček
9:25Nezaměstnanost v ČR v dubnu klesla na 3,7 procenta, volných míst ubylo
9:07Britská ekonomika se ve čtvrtletí vymanila z recese, vzrostla o 0,6 procenta
8:52Evropa míří k pozitivnímu zahájení, podle Spurného je i v Česku ve hře slovenský model sektorové daně  
8:51Rozbřesk: Spotřebitelé začínají (konečně!) utrácet. Korunu povzbudil silný maloobchod, vyhlíží zápis ze zasedání ČNB
8:19USA chystají cla na dovoz elektromobilů z Číny, píše Bloomberg
09.05.2024
22:01Slabý trh práce pomohl trhům  
18:03Zlato a akcie – cykly a trend
16:54Snížení sazeb se blíží, naznačuje BoE. Také data vyzněla příznivě  
16:48Japonská automobilka Nissan téměř zdvojnásobila celoroční zisk
16:05Evropský ziskový motor se s recesí ve zpětném zrcátku roztáčí, stratégové Citi vidí signál k dalšímu zlepšení

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Iveco Group NV (03/24 Q1)
8:00UK - HDP, q/q
9:00CZ - Nezaměstnanost
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university