Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Investice, povodně a hypermarkety stáhly obchodní bilanci do hlubin

Investice, povodně a hypermarkety stáhly obchodní bilanci do hlubin

22.10.2002 9:14
Autor: 

komentář doplněn
Schodek zahraničního obchodu se v září nečekaně propadl na 12,6 mld. Kč. Zatímco vývoz se ve srovnání s letními měsíci podle očekávání výrazně zvýšil, akcelerace dovozu nemá nic společného se sezónními trendy a jde plně na vrub souhře několika jednorázových faktorů.

Ve vývozu se potvrdil pravidelný sezónní vzestup. Po letních měsících, kdy časté čerpání dovolených vede k nižší produkci a jejímu vývozu, představuje září návrat na předprázdninovou úroveň. Pro ilustraci stačí porovnat červnový vývoz (103,3 mld. Kč) a zářijový vývoz (104,1 mld. Kč). Platnost této relace lze vysledovat také v minulých letech. Meziročně se vývoz snížil o 1,8%. Podíváme-li se však na vývoj cen v zahraničním obchodu, je zřejmé, že za poklesem hodnoty vývozu stojí právě pokles vývozních cen a nikoli reálné zhoršení. Podle naší prognózy vývoje vývozních cen (výsledky za září budou známy až v listopadu) se vývoz reálně meziročně zlepšil o 6%. Určitým vodítkem může být také pohled na vývoj vývozu vyjádřeného v eurech. Ten se zvýšil ve srovnání s loňským zářím o 11,2%. To představuje výrazné zlepšení oproti předchozím měsícům a druhý nejlepší výsledek v letošním roce. Výrazného reálného zvýšení doznal především vývoz strojů a dopravních prostředků. V rámci této skupiny výrazně vzrostl vývoz výpočetní techniky (26%). Počítače tak alespoň částečně zabránily ještě hlubšímu propadu obchodní bilance a nahradily pokles vývozu v odvětvích postižených slabou zahraniční poptávkou a rychlým zhodnocením směnného kurzu.

Dovoz je klíčem k překvapivě vysokému schodku v září. Také dovoz podléhá v průběhu roku výrazným sezónním výkyvům. V září se obvykle s růstem vývozu zároveň zvyšuje dovoz, nicméně tento vzestup nebývá proporcionální (podle našeho odhadu je tento poměr 1:0,7). Jenže letos vstoupily do hry, resp. celní statistiky, tři mimořádné faktory: dovoz investičního zboží, materiálů a surovin v souvislosti s náběhem nových výrobních kapacit, dovoz spotřebního zboží spojený s otevřením nových nákupních center a dovoz zboží k odstranění následků povodní a náhradě statků poškozených povodněmi. Dovoz se meziročně zvýšil o již dlouho nevídaných 13,3% (po celý letošní rok byly meziroční změny dovozu záporné a vyšší přírůstek dovozu byl naposledy zaznamenán v červenci 2001). Vlivem výše uvedených faktorů se dovoz spotřebního zboží (bez potravin) zvýšil o 19,3% a dovoz strojů a dopravních prostředků o 18,1%. Vezmeme-li v potaz pokles dovozních cen, potom celkové reálné zvýšení dovozu přesahuje dvacetiprocentní hranici. Dovoz vyjádřený v eurech se zvýšil o 28,2%.

Vzhledem k tomu, že zářijové informace o zahraničním obchodu uzavírají 3. čtvrtletí, můžeme předběžně odhadnout vliv této části ekonomiky na hrubý domácí produkt. Ve srovnání s loňským třetím čtvrtletím a prvními dvěma kvartály letošního roku se reálné saldo zahraničního obchodu se zbožím výrazně prohloubilo. Na rozdíl od prvního pololetí letošního roku, kdy zahraniční obchod přispíval k hospodářskému růstu, se ve 3. čtvrtletí patrně dočkáme negativního příspěvku čistého vývozu k růstu HDP. A to poměrně výrazně negativního. Na druhou stranu dovoz investičního a spotřebního zboží se projeví v zásobách, tvorbě hrubého fixního kapitálu, případně ve spotřebě domácností a vládního sektoru.

Vzhledem k aktuálním výsledkům a předpokládanému vývoji obou složek zahraničního obchodu očekáváme, že celoroční schodek obchodní bilance dosáhne 100 mld. Kč.

David Marek


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.09.2024
15:13Pár poznámek k 50 bazickým bodům
13:49Než otevře Wall Street: DoorDash, Mobileye, Coinbase  
13:11NUPEH CZ s.r.o: Informace o předčasném splacení dluhopisu
13:02Rozpočtová rada: České veřejné finance směřují k udržitelnějšímu stavu
12:42Technická analýza: Udrží JPMorgan svůj růstový trend?  
12:13Tradiční tahanice "něco za něco" o financování americké vlády: Plán lídra republikánů selhal, další vývoj zatím nejasný
11:40Změna rozpočtu kvůli povodním: Letošní schodek naroste o 30 miliard korun, příští rok o 10 miliard
11:19Akcie se vezou na vlně optimismu. Fed posílil důvěru v příznivý výhled ekonomiky a měnové politiky  
9:01Rozbřesk: Fed se bojí nezaměstnanosti a tak startuje padesátkou. Pro korunu povzbuzením
8:37Fed snížil sazby o 50 bps, evropské futures zelenají. Investoři očekávají tzv. měkké přistání  
18.09.2024
22:07Jan Čermák: Fed se bojí nezaměstnanosti a tak startuje padesátkou
22:01Fed nasadil Wall Street pořádného brouka do hlavy  
20:27Prostor pro české firmy? ČEZ naváže strategické partnerství s firmou Rolls-Royce pro modulární reaktory
20:21Nová éra měnové politiky Fed začala. Zvolil agresívnější pokles sazeb tváří v tvář horšímu výhledu a hodlá v něm pokračovat
17:14Dluhopisy krátce před Fedem ztrácejí, zatímco Wall Street jen vyčkává  
16:38Pár úvah o férové hodnotě amerických akcií
15:14Investiční tipy: Ohlédnutí za výsledky za 2Q24 významných amerických i evropských firem  
13:50Vanguard nakupuje dolary s tím, že sázky na snížení sazeb Fedu zašly příliš daleko
12:28Podle Siegela by sazby Fedu mohly jít dolů o 50 bazických bodů. Sahm míní, že pravidlo nyní recesi neukazuje
11:33Tak o kolik? Fed rozhoduje o sazbách a velké tržní sázky slibují volatilní reakci  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:00UK - Jednání BoE, základní sazba
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů