Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články

Co (ne)přinese čtvrteční jednání bankovní rady ČNB

27.11.2001 14:00
Autor: 

Ve čtvrtek se uskuteční další jednání bankovní rady ČNB se zaměřením na měnovou politiku. Tržní očekávání, jež lze odvodit například z trhu s FRA (forward rate agreement), jsou nyní nastavena na snížení úrokových sazeb o 25 bazických bodů v nejbližším období. Nakolik jsou racionální tato očekávání?

Pro rozhodování o úrokových sazbách musí ČNB zvážit řadu faktorů a přiřadit jim určitou důležitost. Výsledek bývá zřídka jednoznačný. Mnohdy působí jednotlivé faktory protichůdně. Rozhodnout o tom, zda uvolnit či měnovou politiku, tak nebývá jednoduché. Cílem měnové politiky je dosáhnout souladu mezi prognózami inflace a inflačními cíli. Aktuální prognóza ČNB hovoří, že by se inflace měla pohybovat v intervalu 3,4-4,7% na konci třetího čtvrtletí 2002 a v pásmu 2,3-3,7% na konci prvního čtvrtletí 2003. První prognóza se pohybuje mírně nad středem inflačního cíle, druhá však již na dolním konci inflačního cíle. Jednoduché porovnání prognóz inflace a inflačních cílů tedy ukazuje na možnost mírného uvolnění měnové politiky.

Prognóza ČNB reflektuje kombinaci relativně bezpečného (z pohledu inflace) vývoje domácí poptávky a hrozby zhoršení externího ekonomického vývoje. Spotřebitelská poptávka roste stabilním tempem, které až dosud nevyvolalo významné inflační tlaky. A pokud ano, pak byly dostatečně eliminovány zlepšením směnných relací. Nezdá se, že by hrozil vznik inflačních tlaků v produkční sféře. Indikátory produkce a produkčních cen se z hlediska inflace vyvíjí příznivě. Ani trh práce nevykazuje známky přehřátí ekonomiky. Míra nezaměstnanosti se víceméně stabilizovala kolem úrovně 8,5%. Poslední údaje o růstu mezd naznačují, že by produktivita práce měla i nadále růst rychleji než reálné mzdy, což by mělo zaručit pokles reálných jednotkových nákladů. Navíc jednání o mzdách mezi ČNB a odbory dospěla podle mého názoru k pozitivnímu výsledku. Požadovaný růst nominálních mezd o 7-8% v příštím roce je akceptovatelný při průměrné inflaci ve výši 4% a podobném zvýšení produktivity práce. Předchozí informace o požadavcích odborů vypadaly méně realisticky. Z domácích faktorů by se problematickým mohl zdát rychlý růst měnové zásoby M2. Údaje ze září hovoří o meziročním zvýšení o 12,2%. Nicméně pohled do struktury M2 odhalí, že zvýšení objemu peněz v ekonomice jde na vrub přílivu kapitálu ze zahraničí a zadlužování vlády. Celkový objem úvěrů nadále mírně klesá a objem úvěrů poskytnutých domácnostem v posledních měsících zpomalil své tempo růstu. Zatímco domácí faktory působí víceméně neutrálně na cenovou hladinu, ze zahraničí přichází signály o možném zhoršení hospodářského vývoje. Pro nás je směrodatný vývoj v zemích, s nimiž je ČR v těsném obchodním kontaktu, tj. Německo a další země EU. Nižší poptávka po českém exportu vyplývající z recese v německé ekonomice by nedala příliš prostoru pro růst cen českých výrobců vzhledem k zostření konkurenčního prostředí nejen na zahraničních trzích, ale i na trhu domácím. K tomu by totiž měl přispět očekávaný pokles inflace v zahraničí. Dalším aspektem zpomalení hospodářského růstu v zahraničí je možný pokles cen surovin. Z našeho pohledu je nejdůležitější vývoj cen ropy, ropných produktů a zemního plynu. Do analýzy inflačních faktorů vstupuje také směnný kurz. Vzhledem k neustálému posilování nominálního efektivního kurzu dochází ke zlepšování směnných relací. Některé centrální banky používají k analytickým účelům index měnových podmínek, který hodnotí společné působení úrokových sazeb a směnného kurzu na inflaci. Vzhledem k tomu, že dochází k neustálému zhodnocení nominálního i reálného efektivního kurzu, měly by být v případě neutrální měnové politiky sníženy úrokové sazby, tak aby se oba efekty (restriktivní kurzový a podpůrný úrokový) eliminovaly. Stejně tak by měly být úrokové sazby sníženy, bude-li chtít ČNB uvolnit měnové podmínky. Externí ekonomické faktory dnes hovoří spíše pro snížení úrokových sazeb.

Vezmeme-li dohromady domácí i externí faktory, nabízí se možnost mírného snížení úrokových sazeb. Tržní očekávání počítající se snížením úrokových sazeb o 0,25% by tak mohla být naplněna již na nejbližším zasedání bankovní rady ČNB.

V otázce kurzového vývoje lze očekávat varující komentář k dalšímu rychlému zhodnocení koruny vůči euru. Nicméně přímou intervenci na současné hladině kurzu nečekám. Při pokračování apreciačního trendu však může zásah ČNB přijít kdykoliv.

(David Marek)

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university