Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články

Ve čtvrtek se bude v ČNB opět jednat o měnové politice

26.06.2001 12:30
Autor: 

Jako každý poslední čtvrtek v měsíci budou na pořadu jednání bankovní rady ČNB i tentokrát měnově-politické otázky. Ekonomické indikátory zveřejněné od posledního jednání nabídly kvalitativní posun ve vývoji české ekonomiky. A to hned v několika ohledech.

Hospodářský růst překonal většinu očekávání a došlo i ke změně ve struktuře růstu na poptávkové straně. O slovo se přihlásila spotřeba domácností, která v závěru loňského roku téměř stagnovala. Nynější meziroční zvýšení o téměř čtyři procenta nabízí nový pohled na vývoj spotřeby a pravděpodobnost vzniku poptávkových inflačních tlaků. Tato pravděpodobnost se s vyššími hodnotami růstu spotřeby samozřejmě zvyšuje. Nicméně současná situace podle mého názoru stále ještě nepředstavuje úroveň, kdy by zmíněné riziko překročilo práh citlivosti ČNB.

V závěru května byly zveřejněny údaje o vývoji mezd v 1. čtvrtletí letošního roku. Průměrná nominální mzda se zvýšila o 9,3%, reálná o 5,0%. Trh práce a jeho hlavní proměnné, míra nezaměstnanosti a vývoj mezd, se nyní pravděpodobně dostanou do centra pozornosti zástupců centrální banky. Právě zrychlení růstu mezd by se mohlo vést ke vzniku vnitřní nerovnováhy ekonomiky s následnými inflačními tlaky. Navíc v situaci rychle rostoucí investiční poptávky, jež významně zatěžuje obchodní bilanci, by další zrychlení růstu spotřebitelské poptávky, mohlo posunout schodky měřící vnější nerovnováhu do nebezpečných zón. Navíc trvalejší rychlejší růst mezd by mohl vést k obávané mzdově-inflační spirále. Náš vlastní propočet růstu národohospodářské produktivity práce ukazuje, že se nyní pohybuje na udržitelné úrovni. Rychlejší růst mezd si však dovolit nemůžeme. Při meziročním růstu HDP o 3,8%, poklesu evidenčního počtu zaměstnanců o 1,5%, lze spočítat, že se produktivita práce v 1. čtvrtletí meziročně zvýšila zhruba 5,1%. Průměrná reálná mzda se ve stejném období meziročně zvýšila o 5,0%.

V neposlední řadě je pro nastavení měnově-politických parametrů důležité, jak se vyvíjí současná inflace. Měnová politika se sice v rámci inflačního cílování řídí především prognózou inflace, současné hodnoty inflace však mění nejen hodnoty prognóz, ale i kvalitativní zhodnocení cenového vývoje složek spotřebního koše. V květnu se inflace vyhoupla na 5%, což představuje nejvyšší hodnotu za posledních 32 měsíců. Vývoj inflace je tak další indikací možné změny pohledu bankovní rady ČNB na vyváženost rizik budoucího makroekonomického vývoje. Na následujícím jednání bankovní rady ČNB sice neočekávám změnu úrokových sazeb, ale varovný komentář související s vývojem uvedených faktorů je pravděpodobný. Obdobně by mohlo zaznít varování před možnými negativními dopady dalšího posilování kurzu koruny vůči euru. Centrální banka si je však vědoma, že proti trhu, který očekává silný příliv deviz v souvislosti s privatizací, přílivem ostatních přímých investic a odškodněním nuceně nasazených, jít nelze. Pravděpodobnější je slovní varování. Přímou intervenci lze očekávat jen při velmi rychlém posílení koruny.

V souvislosti se změnou makroekonomických podmínek a prognóz budoucího vývoje se zvyšuje pravděpodobnost zpřísnění měnové politiky v podobě vyšších úrokových sazeb v závěru tohoto roku, případně na počátku roku příštího. Hlavním důvodem k tomu kroku by mělo být riziko vybočení inflace z cílového intervalu v druhé polovině příštího roku. Fakt, že v příštím roce se uskuteční parlamentní volby by mohlo tento krok poněkud přiblížit. V období voleb a těsně před nimi se snaží centrální banky příliš neměnit měnové podmínky jednak kvůli snaze udržet si image politické neutrality, ale také kvůli udržení stability měny, která je přítomností voleb vždy více či méně oslabena.

(David Marek)

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data