Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články

Prognóza Ministerstva financí ČR: Čeká nás privatizační zázrak?

27.04.2001 15:22
Autor: 

Dnes zveřejnilo Ministerstvo financí ČR revizi svých makroekonomických prognóz pro letošní a příští rok. Většina odhadů je víceméně podobná našim prognózám. Překvapením je však odhad privatizačních příjmů a deficitu veřejných financí.

MF odhaduje růst HDP v letošním roce na 3,5%. Stejnou hodnotu předpovídá české ekonomice Evropská komise. Naše aktualizovaná prognóza však ukazuje spíše na nižší hodnoty blízké úrovni tří procent, tedy podobně jako v prognóze Mezinárodního měnového fondu či ČNB. Odhad MF nepovažuji za nesplnitelný, ale spíše bych ho řadil mezi ty optimistické. K jeho naplnění by nesmělo dojít k výraznějšímu poklesu tempa hospodářského růstu v západní Evropě, a především v Německu. V tomto ohledu stojí za připomenutí, že dnes ráno byla německou vládou zveřejněna revize odhadu růstu německé ekonomiky v letošním roce. Původně německá vláda počítala s růstem o 2,75%, nyní očekává pouze 2,0%! Druhým faktorem nutným k naplnění prognózy je zvýšení růstu spotřeby domácností. Poslední údaje byly nečekaně nízké a současný růst reálných mezd nedává příliš důvodů k výraznějšímu zlepšení.

Odhad vývoje inflace se liší od naší prognózy jen velmi mírně. Odhad míry nezaměstnanosti je tradičně nižší než naše prognózy a prognózy ostatních institucí. Zatímco MF očekává na konci roku míru nezaměstnanosti na úrovni 8,0%, my očekáváme 8,5%. V následujících měsících by sice díky sezónním pracím mělo dojít k poklesu míry nezaměstnanosti pod 8%, podzimní měsíce však obvykle přináší opětovný vzestup nezaměstnanosti. Sice nejsem takový optimista jako MF, připouštím však, že např. v loňském roce byla prognóza nezaměstnanosti zveřejněná MF nejblíže skutečnosti.

Odhad schodku obchodní bilance ve výši 150 mld. Kč patří spíše mezi skeptické odhady. Ovšem s ohledem na odhadovaný růst domácí poptávky vcelku oprávněný.

Největším překvapením v nové prognóze je odhad schodku veřejných rozpočtů. Zatímco odhad schodku po vyloučení příjmů z privatizace se příliš nezměnil a stále činí zhruba 190 mld. Kč, prognóza schodku veřejných rozpočtů včetně čistých půjček (tj. příjmů z privatizace) se snížil o 30 mld. Kč! MF zdůvodňuje zlepšení své prognózy vyššími očekávanými příjmy z privatizace. Ty by měly být oproti původním očekáváním vyšší o 30 mld. Kč a měly by tak dosáhnout 170 mld. Kč. Chápu, že vládní instituce si nemůže dovolit říkat něco jiného něž vláda, ale od poslední prognózy spíše přibylo překážek a důvodů ke zpomalení privatizace. Jediným projektem, kde je vyřešení v průběhu letošního roku reálné, je prodej Komerční banky. Ostatní jsou již spíše v rovině spekulací. Otázka načasování privatizace se posouvá spíše k horizontu příštích voleb než ke konci letošního roku. Navíc některé odhady se již nyní ukazují jako nadhodnocené, např. příjmy z prodeje Českých radiokomunikací či příjmy z prodeje licencí pro provozování sítí UMTS. Ani se nedivím, že v prognóze MF chybí odhady vývoje veřejných rozpočtů v roce 2002. Údaje by asi nebyly příliš růžové.

(David Marek)

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny
13:40Powell po posledních datech o inflaci signalizuje ještě pozdější začátek snižování sazeb
13:14Reuters: Křetínský zvažuje, že se pokusí převzít vlastníka britské pošty
11:52Komentář analytika: Růst prodejů LVMH zpomaluje, na rozdíl od konkurence však firma dále roste
11:30Powell potvrdil pozdější uvolnění, pozornost se ale přesouvá k výsledkům  
10:22Seidler: Ceny tržních služeb v březnu v souladu s běžným vývojem, ceny rostlinné výroby však skokově vzrostly
10:15Inflace v Británii v březnu klesla na 3,2 procenta, je nejníže za dva a půl roku
9:17Výrobce čipů ASML je díky vývozu do Číny v zisku, má ale málo zakázek
9:07Rozbřesk: Globální výprodej dostal pod tlak i středoevropské trhy

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m