Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články

Český HDP, ceny ropy aneb jak může být reálný růst vyšší než nominální?

26.06.2000 10:30
Autor: 

Výsledky české ekonomiky za první čtvrtletí roku 2000 byly výrazně lepší než odhady. Zatímco konsenus trhu byl 2,5%, ČSÚ známil reálný růst ekonomiky o 4,4%. Ovšem podrobnější analýza dat ukazuje zajímavé paradoxy. Česká republika dosáhla začátkem roku 2000 situace, kdy nominální růst ekonomiky - který byl 3,6% - je nižší než růst reálný - který byl 4,4%. A to vše v situaci, kdy průměrná inflace za první tři měsíce dosáhla přesně 3,6%. Pokud bychom vzali nominální čísla o vývoji ekonomiky a upravili je o index inflace, vyšlo by nám, že česká ekonomiky v prvním čtvrtletí stagnovala.
Příčinou rozdílů mezi nominálními a reálnými čísly je fakt, že ČSÚ při odhadu reálného růstu hrubého domácího produktu nepoužívá pro všechny složky HDP stejný index inflace. Nejvýrazněji se to projevuje u zahraničního obchodu, kde ČSÚ upravuje nominální výsledky o index cen vývozů a dovozů. Ty se však mohou výrazně lišit. Například v prvním čtvrtletí roku 2000 dosáhl nominální růst vývozů 31% a dovozů 29,5%, tedy prakticky stejně. Vliv zahraničního obchodu na HDP by proto měl být zhruba neutrální. Tomu nasvědčovaly i měsíční údaje o obchodní bilanci české ekonomiky, kde za první tři měsíce roku 2000 dosáhl schodek 18 miliard korun, zatímco v roce 1999 byl těsně nad 17 miliardami korun. "Skutečnost" byla však jiná: ČSÚ odhadl, že reálně (tj. po zohlednění změn cen na světových trzích) rostly české vývozy o 29,5% (tedy jen o 2,5 procentního bodu pomaleji než nominální objem vývozů), zatímco dovozy vzrostly reálně jen o 21,3% (tj. o 8,2 procentního bodu pomaleji než nominální objem dovozů). Jinými slovy, ČSÚ odhaduje, že deficit zahraničního obchodu se meziročně snížil o více než 8 miliard korun. Těchto 8 miliard představuje přesně 2,5 procentní růst české ekonomiky, tedy podstatnou část ohlášeného zlepšení za první čtvrtletí roku 2000.
Jak si tedy česká ekonomika vede ve skutečnosti? Pozorná interpretace dat naznačuje, že odhad růstu o 4,4% může být mírně nadsazený. Nelze zpochybnit, že dražší ropa (a slabší koruna) automaticky vede ke zhoršování obchodní bilance a tedy, ceterus paribus, ke zhoršování výsledku HDP. Zhoršení směnných relací zkrátka znamená, že musíme více vyvážet, jen abychom udrželi předchozí úroveň zahraniční rovnováhy. Pokud bychom tedy vycházeli z nominálních čísel, zdálo by se, že česká ekonomika byla v prvním čtvrtletí roku 2000 na stejné úrovni jako ve stejném období roku 1999.
Nicméně, česká ekonomika se doposud se zdražováním ropy vypořádává velmi dobře, neboť schodek obchodní bilance se meziročně zvyšuje jen pomalu: z 21 miliard za pět měsíců roku 1999 na 32 miliard ve stejném období letošního roku. Výraznou část účtu za dražší ropu se nám tak daří splácet vyššími vývozy ostatního zboží. Dražší ropa však nakonec musí znamenat, že budeme mít méně peněz na jiné zboží a to je definice zhoršení ekonomické situace. Plně kompenzovat výsledek HDP pro změny v cenách dovozů je tedy jakoby říkat "nebýt zvýšení cen ropy, naše ekonomika by rostla o 4,4%." Problém je, že ceny ropy se zvýšily a nikdo si netroufá odhadovat, zda se někdy zase sníží.

(Ondřej Schneider)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.