Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články

Státní rozpočet na rok 2005: Začátek nevypadá dobře… (opak.)

13.09.2004 12:33
Autor: 

Nová vláda, nový rozpočet? Proč ne, ale pravidla přijatá za poslední dva roky a také vstup České republiky do Evropské unie měly do chaotického způsobu přijímání českých rozpočtů přinést přece jen nějaký pořádek.

Česká vláda se zavázala řídit se takzvanými „střednědobými výdajovými rámci“, což jsou vlastně stropy pro výdaje jednotlivých ministerstev přijímané na tři rok dopředu. Idea byla jednoduchá: Musíme omezit aspekty arabského bazaru, kdy si nehlasitější a nejdrzejší urvou z rozpočtu co nejvíce a musíme naopak „resorty“ přinutit myslet alespoň na ty tři roky dopředu. Pokud by se to podařilo, vláda by vlastně poprvé v novodobých dějinách České republiky získala nástroj jak prioritizovat své výdaje a jak stanovovat (alespoň tříleté) výdajové strategie.

Celá tato skvělá konstrukce však měla a má jednu základní podmínku: výdajové rámce skutečně musí být nepřekročitelné, jinak se celá koncepce opět rozpadne v každoroční vydírání a smlouvání. Z tohoto hlediska se jako velká chyba jeví souhlas ministerstva s překročením dříve schválených výdajových rámců na rok 2005 o 11 miliard korun. Irelevantní přitom je, že celkový schodek zůstane na „plánované úrovni“. Jakékoliv vyšší příjmy měly podle pravidel i podle zdravého rozumu jít na snižování deficitu, ne na zvyšování výdajů.

Nejde ani tak o onu částku, která je v rámci českých veřejných rozpočtů vcelku zanedbatelná, ale ústup ministerstva financí a jeho přiznání neschopnosti vymáhat plnění slibů de facto stále stejné vlády. Například ministerstvu zemědělství byly naplánované „nižší výdaje“. Dnes se zemědělci domáhají vyšších dotací od státu, protože jejich evropští kolegové je dostávají také. Nechme stranou zvrácenou logiku dnešního agrobyznysu a zůstaňme u rozpočtu. Souhlasil ministr Palas s rozpočtovými rámci? Pokud ano, měl by teď mlčet. Pokud ne, měl už dávno rezignovat a vláda měla hledat někoho, kdo se do rámce vejde.

Pokud opět dojde k typickému malému „českému“ kompromisu (něco se zemědělcům přidá, ale ne tolik, kolik chtějí), dokonale to zničí kredibilitu rozpočtových plánů české vlády. Pokud si zvýšení vyhádají zemědělci, proč ne ostatní? Vítejte zpátky na bazaru…

Ondřej Schneider

Vedoucí katedry Evropské ekonomické integrace a hospodářské politiky na Institutu ekonomických studií FSV UK. V letech 1998 až 2001 hlavní ekonom Patria Finance.
(autor je externím spolupracovníkem Patria Online, jeho názory nereprezentují oficiální stanovisko společností skupiny Patria)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m