Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
O tom kdy budeme platit eurem a návratu vyčpělé kritiky

O tom kdy budeme platit eurem a návratu vyčpělé kritiky

22.08.2006 8:31
Autor: David Marek

Diskuse o euru by měla mít dvě roviny. První jsou otázky pro a proti výměny korun za eura a načasování tohoto okamžiku. Druhá rovina je o tom, co děláme pro přípravu země na vstup do eurozóny, tedy proto, aby co nejdříve převážila pozitiva přijetí eura nad riziky tohoto kroku. Nejdříve bychom si měli zamést před vlastním prahem, dát si do pořádku ekonomiku ve všech aspektech vnější i vnitřní rovnováhy bez ohledu na euro. Poté se můžeme rozhodovat, zda euro ani či ne.

Pokud se dnes začíná mluvit o odkladu přijetí eura kvůli tomu, že máme v nepořádku veřejné rozpočty, je to jednoznačně selhání vlády v poslední letech. Vláda Vladimíra Špidly sice vypracovala koncept reformy veřejných rozpočtů, ale naplnila jej pouze minimálně, následující vlády Stanislava Grosse a Jiřího Paroubka už byly pouze o prázdných, leč někdy siláckých, slovech. Problémy a zoufale chaotické kroky při sestavování státního rozpočtu na příští rok jsou toho důkazem. Vyslovit myšlenku, že je lepší zadlužovat zemi sociálními dávkami, než dát do pořádku vládní finance a připravit se na přijetí eura, je ukázka nehorázné nezodpovědnosti, nedostatku racionálního ekonomického uvažování, případně krátkozrakého hedonického přístupu "po nás potopa". Nedostatek argumentace podtrhují výmluvy, že máme (prozatím) ve srovnání s jinými zeměmi malý státní/veřejný dluh, a proto se můžeme vesele zadlužovat. Maďarsko také kdysi mívalo bezpečně nízký státní dluh. O vážnosti situace svědčí, že o posunutí termínu vstupu do eurozóny kvůli rozpočtovému schodku otevřeně mluví i první náměstek ministra financí.

Příprava na euro má ještě jeden důležitý aspekt: fungující trh práce. V okamžiku, kdy ztratíme dva důležité prvky hospodářské politiky, úrokové sazby a směnný kurz, musí přizpůsobování ekonomiky vnějším okolnostem plně převzít rozpočtová politika a pružně fungující trh práce. Díky rychlému hospodářskému růstu míra nezaměstnanosti klesla, strukturální nezaměstnanost se ale nelepší. Není divu, nůžky pasti chudoby, jejichž čepelemi jsou sociální dávky a mzdy, se dále rozevírají. Snaha o zkrocení tohoto problému rychlým zvyšováním minimální mzdy je vytloukání klínu klínem. O fungujícím trhu nájemního bydlení, podmiňujícím prostorovou mobilitu pracovních sil, si můžeme nechat zdát. Změny v pracovně-právní legislativě budí spíše rozpaky než nadšení.

Odklad vstupu do eurozóny o rok či dva by nebyl fatální záležitostí. Ostatně nejsme jediní v regionu, kdo má problém s plněním maastrichtských kritérií. Nicméně hrozba delšího odkladu by mohla být ztrestána zhoršením ratingu a zvýšením rizikové prémie. Tím by se prodražilo dluhové financování jak firem tak státního dluhu. Kritika rozpočtové politiky trvala tak dlouho, ač poněkud vyčpěla (zdá se mi, že podobné to začíná být s reformou penzijního systému). Navíc se ekonomice začalo dařit a přes růžové brýle se problémy zdály menší. Až příprava rozpočtu na příští rok odhalila, v jak rozvráceném stavu zanechala předchozí vláda správu našich peněz. Z pohledu České republiky, ale i dalších aspirantů, je možná největším přínosem eura tlak dát si do pořádku veřejné finance. Sami si rozumně vládnout asi nedokážeme.


Váš názor
  • názor na článek Davida Marka
    01.09.2006 15:57

    Váženy pane Marku,jak pravil klasik jen idiot nemění názory.Máte možnost změnit názor na naší ekonomiku a euro . Jinak z Vaše článku čpí až moc Modrá šance.
    Miloš Zemánek
  • Seminář k ekonomice 2
    25.08.2006 15:33

    Vážený pane Marek, 1. s většinou vámi publikovaných názorů lze souhlasit. Nicméně vyjádření, že delší odklad přijetí Eura by mohl být ztrestán "zhoršením ratingu a zvýšením rizikové prémie". Toto tvrzení bez předložení důkazů (argumentů) je obyčejné strašení lidí (nechci používat termín poplašná zpráva). Pokud by jste toho napsal do diplomové práce, váš učitel by vám měl řící, aby jste tu větu škrtl nebo podložil argumenty. Takže prosím, co uděláte ? 2. odstavec o fungujícím trhu práce jste prostě nezvládl. Neměl by jste ho raději celý škrtnout nebo upravit? Začal bych vymezením sledovaného období: např. za posledních 8 let vzrostla nezaměstnanost o ... a to navzdory tomu, že ......a dále už můžete pokračovat uváděním faktů: a) ekonomika roste, tažena světovou konjunkturou a navzdory opatřením vlád ve sledovaném období brzdící ekonomický růst např. - opatřeními v legislativně právní oblasti - podporou nepružnosti mobility pracovní síly (trh s byty) b) ekonomika roste rychleji než západní, tažena domácí spotřebou (občanů i státu). Bohužel se však spotřeba nekoná z výdělků (občanů a státu), ale z rostoucího zadlužování, které je také rychlejší než západní c) export roste navzdory vládní politice pokoušející se marně upevnit již tak škodlivé zpevňování kursu koruny - viz.opakovaná a četná erbální vládní podpora pevného kursu koruny - viz.nereálné sliby brzkého přijetí Eura (2008,2010,2013) - směšnou propagací opatření Pana Eura k přijetí Eura. Atd., atd. S vaší kvalifikací by závěr článku měl být otevřený. Jste ekonomický expert nebo politik? Pokud chcete být expert, měl by jste otevřeně přiznat, že dokud bude pracovní trh nepružný, nelze EURO přijmout. A měl by jste také řící, že z hlediska životních návyků jsou češi největší zápecníci v Evropě, kteří se za prací stěhovat nechtějí nebo dlouho nebudou moci, jelikož...(a nyní se můžete vyřádit argumenty o pomalé železnici, rozbitých silnicích, drahém benzínu, nepružném trhu s byty, měkou sociální sítí, špatným zákonníkem práce, atd., to už znáte synku). Na závěr to nejdůležitější: od experta se očekává jasné, vyargumentované stanovisko. Vše ostatní je oblbování méně vzdělaných spoluobčanů. Mlžením na veřejnosti (v televizi, novinách) berete na sebe osobní odpovědnost za události, které přijdou s železnou jistotou. Až exekutoři vtrhnou k těm chudákům, (zblblým bankovní reklamou, kteří si masově půjčují na 26% úrok p.a. (a nyní si k tomu berou rychlou půjčku na splacení dlužných úroků), Chraň Pánbůh toho, kdo bude zrovna sedět ve Strakovce a těm, kteří tomu dělali veřejnou reklamu a neříkali, že zadlužování je špatné. Špatné, jelikož se občanům i státu omezuje svoboda a suverenita při rozhodování o čemkoli.
    Učitel
  • Ahoj plačkové !
    25.08.2006 12:06

    Všichni tady si laskavě uvědomte, že soušasný blahobyt ve kterém nezaslouženě žijete si budete muset jednou taky zaplatit.Nejdříve jste si tu udělali komunismus 50 let si váleli koule a jediné co jste dokázali bylo, že jste se stali nejlepšími análními speology bývalého Sovětského svazu.Teď, kdy se máte stát rovnocennými partnery zemí jako Německo, Francie, Rakousko, Itálie.....atd brečíte a třísníte si do trenek. Jděte k čertu
    Orada poisson
    • ty uz to prosimte nehul,
      25.08.2006 17:16

      veta ...Teď, kdy se máte stát rovnocennými partnery zemí jako Německo, Francie, Rakousko, Itálie..... jasne ukazuje ze Ti takovy mnozstvi thc fakt nedela dobre.. A jestli si takhle predstavujes rovnocenost tak schor v pekle a vem tam sebou ten vodpad co ted sedi ve strakovce, parlamentu a senatu
      chytrak
      • ahoj chytráku
        28.08.2006 18:59

        jsi bezpochyb jedním z těch o kterých jsem psal.Uvědom si v té sve poloprimitivní hlavičce díky komu se máš tak jak se máš.Sepni ruce a modli se za to, že jsi tam, kde si.Co se týče zmíněných zemí, tak se pomodli i za ně, že i tebe vzali mezi sebe, že se můžeš volně po celé Evropě pohybovat, volně obchodovat atd. Ty by sis určitě cikány domů za vlastní nevzal.Rovnoprávnost rovnoprávným. Ty jsi se ještě rovnoprávným nestal, protože ti chybí základní vlastnost a to pokora a soudnost.
        orada poisson
  • presne tak. euro je svinstvo
    24.08.2006 11:52

    jakoby nestacilo ze se z nas 1.5 2005 stalo 10 milionu podradnejch nevolniku, ktery nemuzou ani rozhodovat kolik se bude platit na jejich dalnicich myto. Jeste se z nas stanou takovy chudaci ze vo tom kolik si ceho koupimeme za "svou" menu budou rozhodovat nejaci portugalsti rybari nebo francouzsky liny zemedelci. Boleslave, Boleslave... musels zavrazdit sveho slaboskeho bratra Vaclava aby se prestali psat dejiny premyslovcu v cechach a zacaly se psat dejiny ceskeho naroda a ted par socanskejch zmrdu jako spidla paroubek apod nas asimulujou rovnou s 24 dalsima narodama... humus kentus brutalita... A hlavne mi tu nekdo nezacnete vypravet jak je euro fantasticky.. mame tu trikrat vetsi rust nez v EU a bez nakejch euro
    chytrak
    • chytráku chytráku
      29.08.2006 10:24

      jsi bezpochyb jedním z těch o kterých jsem psal.Uvědom si v té sve poloprimitivní hlavičce díky komu se máš tak jak se máš.Sepni ruce a modli se za to, že jsi tam, kde si.Co se týče zmíněných zemí, tak se pomodli i za ně, že i tebe vzali mezi sebe, že se můžeš volně po celé Evropě pohybovat, volně obchodovat atd. Ty by sis určitě cikány domů za vlastní nevzal.Rovnoprávnost rovnoprávným. Ty jsi se ještě rovnoprávným nestal, protože ti chybí základní vlastnost a to pokora a soudnost.
      orada poisson
  • riziko opoždění přijetí €
    24.08.2006 11:24

    Nad každým rokem zpoždění přijetí € v ČR bych plakal radostí. Ještě jsem nečetl jedinou analýzu potvrzující nárůst životních nákladů v zemích, které € přijaly, ale např. v Německu a ve Francii má každý člověk, žijící z průměrného příjmu, že mu od té životní úroveň klesla o cca 10-30%. Není náhodou jedním ze skrytých dlouhodobých záměrů "projektantů" EU znehodnotit mzdy a úspory z mezd, které během "30 zářivých let" excesívně narostly, a způsobili zhoršení konkurenceschopnosti zemí jádra EU oproti zbytku světa (vyjma USA a Japonsko) ? Španělská řidička autobusu z plakátového marketingu vlády ČR, která si libuje, že když jede na dovolenou, nemusí měnit peníze, mě jakožto argument neuspokojila...
  • coze?
    22.08.2006 16:11

    Mira nezamestnanosti ze klesla diky ekonomice?Mira nezamestnanosti se drzi na stejne urovni a to jen!!! diky promyslene socanske strategii vymysleni novych a novych urednickych mist.Schvalne kolik za posledni leta zaniklo pracovnich mist u ceskych firem,kolik vzniklo pracovnich mist u zahranicnich firem (zvyhodnenych) a kolik zaniklo urednickych mist a kolik vzniklo urednickych mist.Ale neni se co divit,clanek psal pan Marek znamy obdivovatel CSSD.
    Vasek
    • Vtip dne
      22.08.2006 23:14

      Marek obdivovatel ČSSD? Text vyznívá trochu jinak. S tou mírou nezaměstnanosti je to trochu tricky. Ona fakt klesla a o to horší je ukázat, že to na tomhle poli ČSSD neválela moc dobře.
      Jirik
      • míra nezaměstnanosti
        25.08.2006 11:57

        je nutné si uvědomit jaká byla míra nezaměstnanosti v době nástupu rudé gardy.Též je nutné se zamyslet nad statistickým způsobem výpočtu tenkrát a nyní.Takže nástupem socialkomunistů se nezaměstnanost nejméně zdvojnásobila. Víte také vůbec, že nezaměstnaný, pokud do určité doby nenajde práci je vyřazen z úřadu práce a přechází pod sociálku ? A nezaměstnanost se počítá statisticky pouze z údajů úřadu práce.Takže na sociálce máte dalších 5 - 6 procent skrytých nezaměstnaných - převážně těch, kteří pracovat nechtějí a nebudou. Dále mohu potvrdit slova, která tu zazněla, že stát vytvořil půl milionu zbytečných míst.53 procent státního rozpočtu jde na sociální politiku. Nečeká nás žádná slunečná budoucnost.
        orada poisson
  • Díky za každé nové ráno
    22.08.2006 9:55

    Bylo by naivní očekávat vděčnost za to, že jim financujeme jejich rozhazovačnou politiku. Dokud jim stačí obírat nás na daních, je to dobré. Až zadlužování vyvolá finanční krizi, obrátí se zloba vůči bohatým a dojde k násilné konfiskaci jejich majetku. Svoboda je křehká květinka. Nezapomeňme, že se v české kotlině v novodobých dějinách demokracie zabydlela nejdéle na 20 let. Uvědomujeme si, že nyní máme za sebou už šestnáct krásných svobodných let?
    Ota
    • Ahoj Oto,
      22.08.2006 15:15

      nejsem skeptik,ani nejsem pesimista.Pokud bych se chtěl nějak sám sebe posoudit tak si myslím, že jsem realista. Z tohoto důvodu Ti dávám stoprocentně za pravdu.
      orada poisson
  • Co s tím?
    22.08.2006 9:49

    Co chcete nabídnout voličům? Snížení rozpočtového schodku a pružnější trh práce? Jak tohle chcete obhájit proti Paroubkovým demagogům? Ti to přeloží jako snížení solidarity a vykořisťování dělníků. Minimálně 55% lidí Vám vůbec nebude rozumět, kdežto na populismus uslyší. Stačí jim říct: „Pokud ekonomika prosperuje je třeba se podělit o výsledky. Pokud stagnuje zaplatí to ti pracovitější“. Částečným řešením je se veřejně a jednoznačně postavit za ekonomický program některé ze stran. Ovšem to je pro mnohé ekonomické intelektuály nekorektní vměšování do politiky.
    Rik
  • Slova, slova, slova
    22.08.2006 8:48

    Pěkně napsáno, ale málo platné. Jestliže ekonomika roste 6% tempem a zároveň bobtná zadlužení státu do nehorázných rozmněrů, mělo by se to řešit kriminálem. K tomu však nikdy nedojde a pravicově smýšlejících lidí bude stále méně a méně. Proč by se měl někdo postarat o sebe sám/zodpovídat za sebe sám, když mu jiní nabízejí, že se o něj postarají..... A ještě připomínka k jednomu z příspěvků níže (Bo): jde nám jen a jen o NÁŠ (socanský) prospěch, osud voličů je nám ukradený. Skutečnost, že voliče potřebujeme ve volbách, pouze holou realitu poněkud zamlžuje.
    Tom
  • EURO a my
    21.08.2006 21:25

    CR je z pohledu velikosti EUR zony jedno velke mesto. Bohuzel mesto , ktere je izolovanym trhem prace. Euro se vyplati pokud takove mesto bude vyvazet. Co se stane pokud ale takova "tovarna" co vyvazi zavre brany je radeji nevedet... Myslim, ze pruznost trhu prace v ramci CR je abolutne malo, to je dobre pro korunu, pro EUR to musi byt pruzne v ramci EU....bye
    jerz
  • ano
    21.08.2006 16:57

    tez souhlasim a soucasne s nejistotou ocekavam nadchazejici udalosti. Zel, vas clanek, ba ani vyjadreni mezinarodnich instituci (jak vidno) neprimeje nase vladni predstavitele k sebemensi zmene postoju, tim mene k zastaveni drancovani nasi zeme. Vede me to az k otazce, zda neni mozne na predstavitele statu podat v souvislosti s jejich nehoraznymi postoji a rozhodnutimi nejake trestni oznameni, ktere jedine by tomu vsemu mohlo ucinit pritrz.
    Richard
    • Rozum, ne zákon
      22.08.2006 12:44

      Obávám se, že podávání žalob na politiky by nebylo nic platné. Domácí legislativu sami vytvářejí a to často v rozporu s mezinárodně platnými právními dokumenty. Stačí třeba porovnávat se Všeobecnou deklarací lidských práv. Konkrétní politici by museli nechávat popravovat lidi, aby se dostali před mezinárodní soudní tribunál, jako třeba Miloševič. Dokud se ale u nás neválčí, stesky občanů na politiky nikdo zvenčí nebere dost vážně. A když si někdo postěžuje ve Štrassburgu a uspěje, nezaplatí mu odškodné tlusťoši s imunitou, ale daňoví poplatníci. Jediné, co nás z toho může dostat je rozum v hlavách voličů. Ten je třeba mobilizovat. Pak si tihle ekonomičtí hazardéři neškrtnou.
      Jirka
  • díky za přesný článek
    21.08.2006 16:29

    Ještě je zde jeden aspekt, alespoň pro mne. Jedná se o překrásnou ilustraci esence myšlenky paroubkova a sobotkova ryzího socialismu: V náš prospěch (či našich voličů), ale z cizího - buď z peněz daňových poplatníků, nebo (zde) z budoucího, ještě nevytvořeného. Bez limitů, bez studu, bez skrupulí, bez vděčnosti těm, co to vyrobili, prostě jak se nám to hodí. To není jen o přijetí eura o rok či dva později - v tom si osobně myslím navíc není koneckonců vůbec žádný problém...i kdyby to bylo v r. 2014.
    Bo
Aktuální komentáře
19.09.2024
9:01Rozbřesk: Fed se bojí nezaměstnanosti a tak startuje padesátkou. Pro korunu povzbuzením
8:37Fed snížil sazby o 50 bps, evropské futures zelenají. Investoři očekávají tzv. měkké přistání  
18.09.2024
22:07Jan Čermák: Fed se bojí nezaměstnanosti a tak startuje padesátkou
22:01Fed nasadil Wall Street pořádného brouka do hlavy  
20:27Prostor pro české firmy? ČEZ naváže strategické partnerství s firmou Rolls-Royce pro modulární reaktory
20:21Nová éra měnové politiky Fed začala. Zvolil agresívnější pokles sazeb tváří v tvář horšímu výhledu a hodlá v něm pokračovat
17:14Dluhopisy krátce před Fedem ztrácejí, zatímco Wall Street jen vyčkává  
16:38Pár úvah o férové hodnotě amerických akcií
15:14Investiční tipy: Ohlédnutí za výsledky za 2Q24 významných amerických i evropských firem  
13:50Vanguard nakupuje dolary s tím, že sázky na snížení sazeb Fedu zašly příliš daleko
12:28Podle Siegela by sazby Fedu mohly jít dolů o 50 bazických bodů. Sahm míní, že pravidlo nyní recesi neukazuje
11:33Tak o kolik? Fed rozhoduje o sazbách a velké tržní sázky slibují volatilní reakci  
11:07Google vyhrál u soudu EU spor o pokutu 1,49 miliardy eur za omezování konkurence
9:07Rozbřesk: Dilema před Fedem: věřit propagandě novinářů, anebo solidním datům? Pokud Fed sníží sazby jen o 25 bodů, dolar mohutně posílí
8:22Evropa otevře smíšeně, německý DAX klesá pod tíhou horšícího se sentimentu. Pro další vývoj bude klíčové večerní rozhodnutí Fedu o sazbách  
17.09.2024
22:01Investoři vyčkávají na zítřejší rozhodnutí Fedu  
17:24Je trh drahý? Stačí „jen“ odhadnout pět čísel
16:44Americký maloobchod poslal výnosy nahoru, ale akciím v růstu nepřekáží  
15:09Analytici: Záplavy ve střední Evropě mohou způsobit ztráty až za miliardy eur
14:09Tradiční souboj v americkém Kongresu: Dva týdny, než vláda bude bez peněz

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:00UK - Jednání BoE, základní sazba
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů