Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Šťastná nebo nešťastná 13?... staří býci by si měli odpočinout

Šťastná nebo nešťastná 13?... staří býci by si měli odpočinout

26.04.2007 12:40
Autor: Roman Koděra, Patria Finance

Na Wall Street se slaví, index Dow Jones dosáhl 13 000 bodů a index S&P je blízko hodnot, kde začal poslední "medvědí" trh, což bylo před sedmi roky. Ale kdo chce výš, musí se zastavit a nadechnout.
Co trh opravdu potřebuje je dobrá korekce, která trh zbaví spekulantů a připraví solidní základnu pro další růst. Třítýdenní pokles není dostatečně velký na to, aby se "vyklidil" celý dům po 36týdenní rallye, která začala v červnu loňského roku. A zapomeňte na to, že bychom mohli mluvit o opravdové korekci multiročního "býčího" trhu, který nastoupil v roce 2003.

sloupek 26,04,07

Býci vtrhli na trh v březnu 2003 a dnes je to jejich druhý nejdelší běh bez oficiální korekce o 10 % a více ( ačkoliv index Russell 2000 se v průběhu loňského roku dostal nadosah).
Únorový propad byl dobrým krátkodobým otřesem, který probudil lidi z jejich přehnaného sebeuspokojení, ale pokud jste byli účastníky jarního zlomu, mohli jste přijít o celou tu zábavu.
Na první pohled se v počtu bodů zdá únorově-březnový pokles dostatečně velký, aby se dalo hovořit o opravdové korekci. Ale 8% pokles z maxima na mezidenní dno není tím rozhodujícím.
Teď je více důležité pozorovat vývoj grafů, než jednoduše porovnávat cenové pohyby. Ti, co sledují grafy, se snaží nalézt vzájemný poměr. Jinými slovy se ptají, kdy vzor odpovídá trendu, který pravděpodobně končí nebo koriguje.
Propad z přelomu února a března byl tak rychlý a zběsilý a tak může argumentovat tím, že byl tak hluboký, než normální korekce může být. Obchodníci to mohou nazývat "rychlý trh", kde potřebují,ne, chtějí rychle „vysypat“ akcie do té doby, než jsou pozice vyprodané "za jakoukoliv cenu“.
Jsou to obavy, které vytváří krátkodobá dna. Při letmém pohledu na index volatility Chicago Board Options Exchange ( ticker:VIX), který je považován za barometr, jenž ukazuje, jak investoři vnímají situaci na trhu, zjistíme, že obava nebo-li strach byl emocí tohoto měsíce.
To nás vrací zpět k myšlence krátkodobé korekce, která nastala, a kterou nemůžeme jen tak ignorovat.

První pauzu poté, co býci převzali otěže od medvědů v roce 2003 přišla v červnu 2003, kdy trh 7 týdnů odpočíval, když předtím rostl 14 týdnů.

Další vrchol přišel v únoru 2004 poté, co měl trh za sebou 30týdenní spanilou jízdu a pak 23 týdnů hledal cestu zpět k dalšímu růstu.
Každý tento pokles nebo pauza, která nakonec vedla k dosažení nového maxima přestože nedosáhla „magické“ úrovně 10% poklesu, nechala na trhu svou stopu a minimálně tak velkou jako 1/3 předešlého růstu.

Samozřejmě se nemůžeme zaměřit pouze na tento fakt a použít jej jako „Váš“ investiční plán, protože zde do hry vstupují subjektivní pocity. Čas, velikost trendu, objem a sentiment jsou těmi částmi „investičního“ puzzle a podle nich se stanovuje předpověď vývoje na trhu.

A tady je další otázka pro analytiky: Klesající dolar snižuje hodnotu akcií a dolarových aktiv jako takových, ale na druhé straně to umožní koupit více akcií společnosti Microsoft, než tomu bylo v minulosti ostatním hráčům ze zámoří a to může být opěrným bodem pokračujícího růstu.
Jak si mají investoři poradit s fenoménem cen komodit vůči americkému dolaru. Zlato je nejznámějším příkladem komodity, která posiluje v případě poklesu americké měny.
Může toto být skrytý problém, který opravdu zastaví současný růst? Tento stav však již nepředstavuje situaci, kdy akciové trhy předpovídají budoucí vývoj, jak obyčejně dělají, kdy předbíhají rychleji případný pokles růstu ekonomiky.

A tak ještě jednou, býčí stádo bylo silné a vypořádalo se s několika překážkami, ale býci jsou staří býci a pravdou je, že se potřebují na chvíli zastavit a nabrat nový dech a čas opravdu není na jejich straně.


Váš názor
  • Jak si mají investoři poradit s fenoménem cen komodit vůči americkému dolaru ?
    26.04.2007 13:20

    Wall Street giants including Goldman Sachs and Morgan Stanley are set to move mountains of cash into uranium when it starts trading on the New York Mercantile Exchange next month.
    • doplnění
      27.04.2007 22:19

      'Since we are moving off the age of oil and into a nuclear era, it's about time we had some liquidity in the uranium market and some visibility into pricing in outer months.' — Kevin Bambrough, Sprott Asset Management
Aktuální komentáře
28.03.2024
9:31Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ
13:01FX Výhled: Dolar se připravuje na návrat vyšších sazeb po delší dobu  
11:21Evropa drží pozice po překvapivém americkém poklesu. Spekulace o intervenci na jenu sílí  
11:15BlackRock: Švýcarský monetární signál a další vývoj inflace
10:44Německé hospodářství churaví, shoduje se pět předních ekonomických institutů
9:55Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Předběžné neauditované finanční výsledky za rok 2023
9:49Výsledky H&M za první kvartál překonávají odhady. Akcie přidávají 13 pct
9:23Rozbřesk: Březnová inflace v eurozóně ECB nerozhodí
9:07Komerční banka, a.s.: Oznámení o zahájení exkluzivního vyjednávání o prodeji dceřiné společnosti
8:59EP Infrastructure, a.s.: Výsledky skupiny EP Infrastructure za rok 2023
8:54Tabák oznámil výsledky za loňský rok, ČEZ dostal horší rating od Moody's a futures jsou dnes červené  

Související komentáře
    Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    ČasUdálost
    Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
    9:00CZ - HDP, q/q
    12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
    13:30USA - HDP, q/q a
    13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
    14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
    15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university