Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Paroubek: Prodej ČEZu připomíná tunelování

Paroubek: Prodej ČEZu připomíná tunelování

15.05.2007 16:27
Autor: ČTK

Praha 15. května (ČTK) - ČSSD hodnotí plánovaný prodej sedmi procent akcií státní společnosti ČEZ jako obrovskou chybu a krátkozrakost. Prohlásil to dnes předseda ČSSD a premiér stínové vlády Jiří Paroubek na tiskové konferenci v Lidovém domě. Paroubek také varoval vládu před pokusy tunelovat státní majetek; podle ministerstva financí je však postup při prodeji ČEZ transparentní.

"Rozhodnutí prodat sedm procent akcií je samo o sobě špatné a prodej je velmi podezřelý," řekl Paroubek. Rozhodnutí o prodeji provázejí tajná jednání vlády, tajný je způsob prodeje za pomoci neznámých prostředníků. Navíc na prodej akcií nebylo vypsáno žádné výběrové řízení. Stát se podle Paroubka velmi lehkomyslně zbavuje jednoho ze svých nejvýnosnějších majetků kvůli krátkodobému okamžitému zisku.

Informace o tajné roli prostředníka, který by podle dnešní MfD měl akcie společnosti ČEZ rychle skoupit a teprve poté je energetické společnosti prodat jsou podle ministerstva financí absurdním nesmyslem. "Postup ministerstva financí je transparentní. Úkolem MF je realizovat prodej za maximální možnou cenu a tedy výnos pro stát. Tomu přizpůsobuje celý proces," sdělil na dotaz ČTK mluvčí ministerstva Ondřej Jakob.

Vláda schválila prodej sedmi procent akcií energetického koncernu v březnu; získané prostředky poputují do rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruktury, kde na letošek schází přes 30 miliard korun. Pokud by vláda prodala část svého podílu za dnešní kurz 1060 Kč za akcii, získala by až 44 miliard korun. Nyní stát vlastní 67,6 procenta akcií.

Vláda se na pondělním mimořádném jednání rozhodla prodat akcie ČEZ na kapitálovém trhu. "Mohu potvrdit, že jedním z komisionářů, který bude akcie prodávat, je Česká spořitelna," řekl ministr financí Miroslav Kalousek. Přesný způsob prodeje, stejně jako jeho začátek a konec, vláda tají.

"To je skandální postup, který je naprosto v rozporu s pravidly civilizované evropské společnosti. Připomíná to manýry tunelování z počátku 90. let, které zavedly vlády ODS. A nyní to vypadá, že se k nim zase vrací," řekl Paroubek.

"Prodej v přímém přenosu by znamenal výhodu pro spekulanty, nikoliv pro daňové poplatníky," zdůvodnil utajení podrobných informací o prodeji akcií Jakob. Pokud by stát nedosáhl očekávané ceny za prodávané akcie, prodej zastaví a nalezne pro příjmy Státního fondu dopravní infrastruktury náhradní řešení, dodal mluvčí.

S Paroubkem souhlasí i jeho stranický kolega a stínový ministr průmyslu Milan Urban, kterému se nelíbí neprůhledný způsob prodeje. "Já bych řekl, že to připomíná ekonomický středověk," řekl dnes ČTK. "Je evidentní, že to nemá žádnou ekonomickou návaznost na budoucnost ČEZ, ale pouze to zalepuje díry ve veřejných financích," dodal.


Váš názor
  • Hlod měsíce
    27.06.2007 15:42

    ČSSD říká, že se zalepují díry ve státním rozpočtu... No tak to má vyjímečně pravdu... Doufám, že si časem uvědomí, kdo nám tady posledních 8 let vládnul....
    QEntity
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m