Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ČTK: V Evropské unii pozvolna začíná renesance jaderné energie

ČTK: V Evropské unii pozvolna začíná renesance jaderné energie

16.10.2007 9:57
Autor: ČTK

Brusel 16. října (zpravodaj ČTK Michal Půr) - Mnozí jí před lety předpovídali pád do hlubin zapomnění a přesto je zpátky silnější než kdykoliv předtím. Řeč není o ničem jiném, než o jaderné energii. Paradoxně ji na výsluní energetické politiky Evropské unie vrací ochrana životního prostředí, tedy spíše snaha odvrátit klimatické změny.

Renesanci energie z jádra odstartoval březnový summit EU. Na něm se šéfové evropských vlád shodli, že je třeba do roku 2020 zvýšit podíl obnovitelných zdrojů na celkové energetické produkci na pětinu a snížit emise skleníkových plynů rovněž o pětinu ve srovnání s rokem 1990.

Slovní spojení jaderná energie na summitu příliš často nepadalo, ale nahradila jej slovní spojení nízkouhlíková energetika a energetický mix. Jak je patrné na první pohled, pod oběma názvy si lze velmi snadno představit i energii, jíž opovrhuje většina ochránců životního prostředí.

Zatímco na březnovém summitu se o budoucnosti jaderných elektráren mluvilo opatrně a potichu, tento "stud" v posledních týdnech padá. Stačí si připomenout konferenci o udržitelných jaderných zdrojích, která se uskutečnila na konci září.

Zástupci Evropské komise na ní jasně deklarovali, že právě jádro bude hrát klíčovou roli v energetice, jež bude stále méně závislá na uhlí. EU navíc na její rozvoj vydá v roce 2020 čtyřikrát více finančních prostředků než na rozvoj obnovitelných zdrojů.

Podobný vzkaz zazněl i minulý týden, tentokrát ovšem daleko hlasitěji. Evropská komise nedávno ustanovila expertní skupinu, která se má věnovat bezpečnosti jaderné energie a nakládání s jaderným odpadem, a jejíž členové se před několika dny poprvé sešli ke společnému jednání.

Členy expertní komise jsou zástupci jednotlivých členských států, jak národní energetičtí regulátoři tak i bezpečnostní experti. Jejich úkolem není odstartovat jaderný boom, ale stanovit jednotné "nukleární" bezpečnostní standardy pro celou unii. O tom, zda dát jádru zelenou, si rozhodne každý členský stát sám, ale stane se tak v podstatě s posvěcením Bruselu. "Jaderná energie v Evropě existuje a existovat bude," řekl eurokomisař pro energetiku Andris Piebalgs.

K úplné reinstalaci jaderné energie na "trůnu" evropské energetiky ovšem jen tak nedojde. Ve vyjádřeních evropských politiků je patrná značná opatrnost, mimo jiné i u Piebalgse. Podle něj jsou obnovitelné zdroje a jaderná energie dvě zcela rozdílné věci. Komise prý počítá se všemi možnostmi a bude tlačit na využívání obnovitelných zdrojů. Mělo by se tak ale dít s ohledem na finanční náklady.

Z předcházejících slov je ovšem zřejmé, že jednotlivé členské státy mohou při rozšiřování svých energetických kapacit sázet na jadernou energetiku bez větších obav z Bruselu. Mezi ně se mohou například zařadit i Češi, kteří již několik let zvažují výstavbu dalších jaderných reaktorů, či Slováci, kteří dokončí třetí a čtvrtý blok jaderné elektrárny v Mochovcích a vidí i prostor pro stavbu dalších bloků v jiných částech Slovenska. Pozadu ale nebude jistě stát ani Francie, kde většina energetické produkce pochází z jaderných elektráren.

Česko má celkem dvě jaderné elektrárny - Dukovany a Temelín. Stále častěji se však hovoří o dostavbě Temelína, kde se momentálně nachází dva jaderné reaktory, ale původní plány počítaly se čtyřmi bloky. Dostavba by údajně mohla vyřešit nedostatek elektrické energie, který Česku podle ministerstva průmyslu a obchodu hrozí zhruba v roce 2015. Pokud by nevyrostly další elektrárny, musela by ČR elektřinu dovážet, což by si vyžádalo nemalé finanční prostředky.

Někteří odborníci doporučují, aby se podíl jaderné energie v ČR navýšil. Obnovitelné zdroje totiž mají kapacitu jednotek terrawatthodin, ČR ale spotřebuje ročně elektřinu v desítkách terrawatthodin a do budoucna to nebude méně, spíš naopak. Pokud by padlo například rozhodnutí o dostavbě Temelína, je zřejmé, že v Bruselu Česko problémy nejspíš nečekají.


Váš názor
  • ČTK: V Evropské unii pozvolna začíná renesance jaderné energie
    16.10.2007 11:19

    Jen by mne zajímalo co tomu říkají naši ekoteroriste včele s rakouským zaprodancem p. Bursíkem.
  • zajímal by mě jeden fakt
    16.10.2007 10:18

    jestliže je postavena jedna jaderná elektrárna, lze u ní stavit další bloky ( otřesy vznikající při stavbě...???)
    dostavba Temelína?
    • Re: zajímal by mě jeden fakt
      17.10.2007 15:49

      No jadernou elektrárnu lze bez problémů postavit vedle stavávající, to se běžně dělá, otřesy při stavbě nejsou takové aby to představovalo jakýkoliv problém.. A v případě Temelína je taková dostavba i výhodná, neboť všechny pomocné provozy jsou dimenzovány na bloky 4 ..
      • Temelín
        17.10.2007 18:26

        Já osobně bych si rozšíření Temelína přál. Už jenom kvůli Rakousku. Jak říká stará moudrost: "Jak je ti Rakousko...? Ouzko....
        -mk
Aktuální komentáře
19.09.2024
9:01Rozbřesk: Fed se bojí nezaměstnanosti a tak startuje padesátkou. Pro korunu povzbuzením
8:37Fed snížil sazby o 50 bps, evropské futures zelenají. Investoři očekávají tzv. měkké přistání  
18.09.2024
22:07Jan Čermák: Fed se bojí nezaměstnanosti a tak startuje padesátkou
22:01Fed nasadil Wall Street pořádného brouka do hlavy  
20:27Prostor pro české firmy? ČEZ naváže strategické partnerství s firmou Rolls-Royce pro modulární reaktory
20:21Nová éra měnové politiky Fed začala. Zvolil agresívnější pokles sazeb tváří v tvář horšímu výhledu a hodlá v něm pokračovat
17:14Dluhopisy krátce před Fedem ztrácejí, zatímco Wall Street jen vyčkává  
16:38Pár úvah o férové hodnotě amerických akcií
15:14Investiční tipy: Ohlédnutí za výsledky za 2Q24 významných amerických i evropských firem  
13:50Vanguard nakupuje dolary s tím, že sázky na snížení sazeb Fedu zašly příliš daleko
12:28Podle Siegela by sazby Fedu mohly jít dolů o 50 bazických bodů. Sahm míní, že pravidlo nyní recesi neukazuje
11:33Tak o kolik? Fed rozhoduje o sazbách a velké tržní sázky slibují volatilní reakci  
11:07Google vyhrál u soudu EU spor o pokutu 1,49 miliardy eur za omezování konkurence
9:07Rozbřesk: Dilema před Fedem: věřit propagandě novinářů, anebo solidním datům? Pokud Fed sníží sazby jen o 25 bodů, dolar mohutně posílí
8:22Evropa otevře smíšeně, německý DAX klesá pod tíhou horšícího se sentimentu. Pro další vývoj bude klíčové večerní rozhodnutí Fedu o sazbách  
17.09.2024
22:01Investoři vyčkávají na zítřejší rozhodnutí Fedu  
17:24Je trh drahý? Stačí „jen“ odhadnout pět čísel
16:44Americký maloobchod poslal výnosy nahoru, ale akciím v růstu nepřekáží  
15:09Analytici: Záplavy ve střední Evropě mohou způsobit ztráty až za miliardy eur
14:09Tradiční souboj v americkém Kongresu: Dva týdny, než vláda bude bez peněz

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:00UK - Jednání BoE, základní sazba
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů