Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ČTK: V Evropské unii pozvolna začíná renesance jaderné energie

ČTK: V Evropské unii pozvolna začíná renesance jaderné energie

16.10.2007 9:57
Autor: ČTK

Brusel 16. října (zpravodaj ČTK Michal Půr) - Mnozí jí před lety předpovídali pád do hlubin zapomnění a přesto je zpátky silnější než kdykoliv předtím. Řeč není o ničem jiném, než o jaderné energii. Paradoxně ji na výsluní energetické politiky Evropské unie vrací ochrana životního prostředí, tedy spíše snaha odvrátit klimatické změny.

Renesanci energie z jádra odstartoval březnový summit EU. Na něm se šéfové evropských vlád shodli, že je třeba do roku 2020 zvýšit podíl obnovitelných zdrojů na celkové energetické produkci na pětinu a snížit emise skleníkových plynů rovněž o pětinu ve srovnání s rokem 1990.

Slovní spojení jaderná energie na summitu příliš často nepadalo, ale nahradila jej slovní spojení nízkouhlíková energetika a energetický mix. Jak je patrné na první pohled, pod oběma názvy si lze velmi snadno představit i energii, jíž opovrhuje většina ochránců životního prostředí.

Zatímco na březnovém summitu se o budoucnosti jaderných elektráren mluvilo opatrně a potichu, tento "stud" v posledních týdnech padá. Stačí si připomenout konferenci o udržitelných jaderných zdrojích, která se uskutečnila na konci září.

Zástupci Evropské komise na ní jasně deklarovali, že právě jádro bude hrát klíčovou roli v energetice, jež bude stále méně závislá na uhlí. EU navíc na její rozvoj vydá v roce 2020 čtyřikrát více finančních prostředků než na rozvoj obnovitelných zdrojů.

Podobný vzkaz zazněl i minulý týden, tentokrát ovšem daleko hlasitěji. Evropská komise nedávno ustanovila expertní skupinu, která se má věnovat bezpečnosti jaderné energie a nakládání s jaderným odpadem, a jejíž členové se před několika dny poprvé sešli ke společnému jednání.

Členy expertní komise jsou zástupci jednotlivých členských států, jak národní energetičtí regulátoři tak i bezpečnostní experti. Jejich úkolem není odstartovat jaderný boom, ale stanovit jednotné "nukleární" bezpečnostní standardy pro celou unii. O tom, zda dát jádru zelenou, si rozhodne každý členský stát sám, ale stane se tak v podstatě s posvěcením Bruselu. "Jaderná energie v Evropě existuje a existovat bude," řekl eurokomisař pro energetiku Andris Piebalgs.

K úplné reinstalaci jaderné energie na "trůnu" evropské energetiky ovšem jen tak nedojde. Ve vyjádřeních evropských politiků je patrná značná opatrnost, mimo jiné i u Piebalgse. Podle něj jsou obnovitelné zdroje a jaderná energie dvě zcela rozdílné věci. Komise prý počítá se všemi možnostmi a bude tlačit na využívání obnovitelných zdrojů. Mělo by se tak ale dít s ohledem na finanční náklady.

Z předcházejících slov je ovšem zřejmé, že jednotlivé členské státy mohou při rozšiřování svých energetických kapacit sázet na jadernou energetiku bez větších obav z Bruselu. Mezi ně se mohou například zařadit i Češi, kteří již několik let zvažují výstavbu dalších jaderných reaktorů, či Slováci, kteří dokončí třetí a čtvrtý blok jaderné elektrárny v Mochovcích a vidí i prostor pro stavbu dalších bloků v jiných částech Slovenska. Pozadu ale nebude jistě stát ani Francie, kde většina energetické produkce pochází z jaderných elektráren.

Česko má celkem dvě jaderné elektrárny - Dukovany a Temelín. Stále častěji se však hovoří o dostavbě Temelína, kde se momentálně nachází dva jaderné reaktory, ale původní plány počítaly se čtyřmi bloky. Dostavba by údajně mohla vyřešit nedostatek elektrické energie, který Česku podle ministerstva průmyslu a obchodu hrozí zhruba v roce 2015. Pokud by nevyrostly další elektrárny, musela by ČR elektřinu dovážet, což by si vyžádalo nemalé finanční prostředky.

Někteří odborníci doporučují, aby se podíl jaderné energie v ČR navýšil. Obnovitelné zdroje totiž mají kapacitu jednotek terrawatthodin, ČR ale spotřebuje ročně elektřinu v desítkách terrawatthodin a do budoucna to nebude méně, spíš naopak. Pokud by padlo například rozhodnutí o dostavbě Temelína, je zřejmé, že v Bruselu Česko problémy nejspíš nečekají.


Váš názor
  • ČTK: V Evropské unii pozvolna začíná renesance jaderné energie
    16.10.2007 11:19

    Jen by mne zajímalo co tomu říkají naši ekoteroriste včele s rakouským zaprodancem p. Bursíkem.
  • zajímal by mě jeden fakt
    16.10.2007 10:18

    jestliže je postavena jedna jaderná elektrárna, lze u ní stavit další bloky ( otřesy vznikající při stavbě...???)
    dostavba Temelína?
    • Re: zajímal by mě jeden fakt
      17.10.2007 15:49

      No jadernou elektrárnu lze bez problémů postavit vedle stavávající, to se běžně dělá, otřesy při stavbě nejsou takové aby to představovalo jakýkoliv problém.. A v případě Temelína je taková dostavba i výhodná, neboť všechny pomocné provozy jsou dimenzovány na bloky 4 ..
      • Temelín
        17.10.2007 18:26

        Já osobně bych si rozšíření Temelína přál. Už jenom kvůli Rakousku. Jak říká stará moudrost: "Jak je ti Rakousko...? Ouzko....
        -mk
Aktuální komentáře
08.05.2024
16:26Změny inflačních režimů a jedna akciová „technická“
12:13JPMorgan to vidí na hladké přistání bez zvedání sazeb
8:34Automobilová jednička Toyota zvýšila celoroční zisk i tržby na rekord, čeká ale pokles provozního zisku kvůli investicím
7:20Windlad: Technologie jsou dlouhodobými investicemi. Nejde o to, rychle je otáčet se ziskem, ale o budování hodnotných firem
07.05.2024
22:01Indexy na Wall Street dnes bez větších změn  
17:28Potenciál nových technologií a valuace více komoditizovaných sektorů
17:13Wall Street je po rychlém nárůstu opatrná, ačkoli dluhopisům se dál daří  
17:05NET4GAS, s.r.o.: Zveřejnění vnitřní informace
15:56Povolovací procesy pro stavbu jaderných bloků v Česku se zřejmě zrychlí
15:40Akcie Disney klesají (-9 %) kvůli menšímu přírůstku předplatitelů a slabšímu výhledu zisku  
15:19Summers: Fed si byl příliš jist nejistou věcí, dolar je mimořádně silný
14:24Výrobce sportovních vozů Ferrari v prvním čtvrtletí zvýšil zisk o 19 procent
14:03Streamingové služby Disney jsou poprvé v zisku, firma zvýšila celoroční výhled
13:34Zalando se ve čtvrtletí vrátilo k růstu, pomohly prémiové značky
12:31Tři americké akcie, které by mohly po výsledcích tento týden zaznamenat velké pohyby
10:58Růst akcií pokračuje s přispěním výsledků evropských bank, koruna je i po datech v klidu  
10:49Relativní atraktivita akcií v Evropě není jen otázkou valuací
10:14Stavební výroba se v březnu meziročně propadla o 8,3 pct, nejvíce za tři roky
10:11Březnový průmysl citelně zaostal za očekáváním, meziročně klesl o 2,7 procenta
9:23SAB Finance a.s.: Konsolidovaná výroční zpráva skupiny SAB Finance a Individuální účetní závěrka společnosti SAB Finance a.s. za rok 2023

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Airbnb Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
Anheuser-Busch InBev SA/NV (03/24 Q1, Bef-mkt)
ARM Holdings PLC (03/24 Q4, Aft-mkt)
Fluence Energy Inc (03/24 Q2, Aft-mkt)
Henkel AG & Co KGaA (03/24 Q1, Bef-mkt)
Siemens Energy AG (03/24 Q2, Bef-mkt)
Vistra Corp (03/24 Q1, Bef-mkt)
7:30Alstom SA (03/24 Q4)
7:30Bayerische Motoren Werke AG (03/24 Q1)
7:30Continental AG (03/24 Q1)
7:30Skanska AB (03/24 Q1)
7:45Koninklijke Ahold Delhaize NV (03/24 Q1)
8:00DE - Průmyslová výroba, y/y
8:00Puma SE (03/24 Q1)
8:00Verbund AG (03/24 Q1)
9:00Endesa SA (03/24 Q1)