Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Odpisy Merrill Lynch prý budou ještě o 2,5 mld. USD vyšší, kostlivců ve skříni je možná ještě víc...

Odpisy Merrill Lynch prý budou ještě o 2,5 mld. USD vyšší, kostlivců ve skříni je možná ještě víc...

24.10.2007 11:17
Autor: 

Odpisy investiční banky Merrill Lynch, související s dluhovými nástroji by mohly o zhruba 2,5 mld. USD přesáhnout původní odhad banky ve výši 5 miliard, píše dnešní New York Times s odvoláním na nejmenované zdroje.

Merrill již 5. října uvedl, že bude reportovat svoji první čtvrtletí ztrátu za posledních šest let po snížení hodnoty hypoték, zajištěných cenných papírů a půjček pro spekulační nákupy ve výši asi 5 mld. USD. Podle průzkumu agentury Bloomberg analytici odhadovali, že Merrill Lynch dnes ohlásí ztrátu za 3. čtvrtletí ve výši 45 centů za akcii.

„Pro trh je velice špatná zpráva, že Merrill nepracuje dobře s rizikem“, uvedl William Fitzpatrick, analytik finančních služeb společnosti Johnson Asset Management v Racine, Wisconsinu, která spravuje 1,7 mld. USD a nevlastní akcie Merrill Lynch.

I před započítáním dalších ztrát je tato ztráta největší v 93leté historii banky a prvním větším neúspěchem generálního ředitele Stanley O'Neala během jeho pětileté funkce. Částka 7,5 mld. USD také překoná ztrátu Citigroup Inc. ve výši 6,5 mld. USD, nevyšší ztráty banky reportované za třetí čtvrtletí. Neschopnost banky Merrill dosáhnout své vlastní projekce ukazuje, jak 56-ti letý O'Neal špatně odhadl závažnost poklesu na kreditních trzích od července poté, co začaly narůstat opožděné platby od dlužníků, kteří mají špatnou historii splácení půjček.

Jessica Oppenheim, mluvčí Merrill Lynch, se odmítla k záležitosti vyjádřit po pracovní době. 

Zpráva o možném prohloubení ztráty Merrill Lynch napomohla oslabení dolaru vůči jenu. Akcie Merrill jsou v roce 2007 třetími nejhoršími mezi investičními bankami hned po společnosti E*Trade Financial Corp., která zaznamenala ztráty v oblasti domácích úvěrů u své elektronické banky, a společnosti Bear Stearns, jejíž dva investiční fondy zaznamenaly ztrátu ve výši 1,6 mld. USD.

Třetí největší investiční společnost Merrill je jedinou z pěti největších společností obchodovaných na Wall Street, která oznámila ztrátu v důsledku kreditní krize. Investoři prchají od hypotečních subprime bondů a společnosti zůstaly zásoby úvěrů a cenných papírů, které musely být odepsány na úroveň stlačených tržních cen. 

Goldman oznámil 79 % zvýšení zisku za čtvrtletí končící 31. srpnu poté, co vsadil na pokles cen cenných papírů vázaných na domácí úvěry. Morgan Stanley uvedl, že zisk z transakcí za uvedené čtvrtletí klesl o 7 %.
Výsledky Merrillu utrpěly „slabým zářijovým operačním prostředím“ a nezahrnovaly „relativně silný červen, ze kterého se těšili ostatní brokeři“, napsal 1. října Brad Hintz, analytik společnosti Sanford C. Bernstein & Co. Na začátku tohoto měsíce Merrill ukončila pracovní poměr s Osmanem Semercim, ředitelem oddělení pro obchodování se stálými příjmy, a také s Dalem Lattanzionem, jedním z hlavních Semerciho zástupců v USA. Merrill také ukončil spolupráci s Dowem Kimem, jedním z bývalých ředitelů obchodního a investičního bankovnictví, který dohlížel na obchodování se stálými příjmy do května, kdy odešel, aby si otevřel svůj vlastní investiční fond. 

Merrill Lynch v prohlášení z 5. října uvedl, že jeho ztráta v souvislosti s hypotékami a zajištěnými dluhovými obligacemi (CDO), dosahuje asi 4,5 USD. Společnost prý také musela odepsat 100 mil. USD, které souvisejí s hypoteční společností First Franklin Financial Corp., kterou Merrill 30. prosince koupil za 1,3 mld. USD.

Odmítnutí investorů financovat hypotéky s vysokým rizikem vedlo k tomu, že méně kvalitní úvěry se staly neziskovými a kvůli tomu bylo od roku 2006 asi 110 společností nuceno ukončit činnost, vyhlásit bankrot nebo se nabídnout k prodeji. Současní a bývalí klienti pobočky banky First Franklin v San Jose v Kalifornii říkají, že pobočka v současnosti nenabízí téměř žádné půjčky.

Kreditní trh také donutil Merrill Lynch snížit hodnotu půjček pro spekulační nákupy poté, co je investoři odmítli financovat. Podle prohlášení z 5. října tato devalvace po odečtení upisovacích poplatků dosáhla 463 mil. USD.
„Kostlivců ve skříni je víc, protože kreditní kruh se ještě neuzavřel“, řekl Jon Fisher, který pomáhá spravovat 22 mld. USD ve společnosti Fifth Third Asset Management a nevlastní akcie Merrill. „Neskončí to za jediný rok“.


(Zdroj: Bloomberg, Reuters)



Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data