Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Americké finanční „znárodňování“ pokračuje

Americké finanční „znárodňování“ pokračuje

22.07.2008 17:26

Otřesy na americkém finančním trhu pokračují již téměř rok a zdá se, že americkým úřadům dochází trpělivost. Na jaře 2008 americký FED poprvé v historii „otevřel okno“ pro krátkodobé finacování i investičním bankám (a ne jen těm bankám, které sbírají vklady obyvatel). V létě přišlo pokračování: FED se společně s ministerstvem financí USA rozhodl odstranit jakékoliv pochybnosti o přiměřené kapitalizaci dvou gigantických finančních institucí, které garantují a re-financují hypotéky milionů amerických domácností. Jde o Fannie Mae a Freddie Mac, důvěrně zvané Fannie a Freddie.

Fannie byla zřízena v roce 1938 jako vládní instituce, podporující rozvoj hypotéčního trhu. V roce 1968 byla Fannie „privatizována“ a od té doby je obchodována na newyorské burze. Freddie Mac vznikl v roce 1970 aby, de facto, doplnil funkci Fannie Mae a nakupoval hypotéky od bank. Fannie a Freddie financují jen „prime mortgages“, takže nejsou vystaveny riziku sub-prime hypoték tak, jako některé soukromé banky v USA. Obě instituce jsou privátní, ale trh je vždy považoval za „too big to fail“ a tedy garantované vládou.

Problémy s Fannie a Freddie vyplývají z jejich speciálního statutu soukromých společností, ale s implicitní garancí vlády. Protože byly tak regulované, Fannie a Freddie nemusely vytvářet takové rezervy jako „normální banky“. Ale protože trh s nemovitostmi v USA je v opravdu hluboké krizi, i „prime“ hypotéky z portfolia Fannie a Freddie začínají kolabovat. Díky nízkým rezervám jsou tak obě instituce nakonec ve stejně obtížné situaci jako jejich méně regulovaní konkurenti.

V červneci 2008 se ukázalo, jakou cenu má implicitní vládní garance Fannie a Freddie. Americké ministerstvo financí slíbilo do obou instutucí přidat kapitál, pokud bude třeba až 15 miliard dolarů. FED pak zpřístupnil své finanční okno i pro Fannie a Freddie. To znamená, že obě instituce si mohou půjčovat od FEDu bez omezení, za nízkou sazbu (v současnosti 2,25 %). A co je lepší, FED přijímá jako zástavu cokoliv, včetně hypoték a jejich různých derivátů.

Ukazuje se tedy, že i americká vláda, má-li volbu, dává přednost mimo-rozpočtovým trikům před logičtější a pravděpodobně levnější variantou: Fannie i Freddie nemohou zároveň dotovat hypotéky a zároveň se tvářit jako normální soukromé firmy. Když se ukázalo, že Fannie i Fredie mohou mít finanční problémy, americká vláda zvolila složitý model rekapitalizování a dotování těchto dvou institucí. Ukazuje se, že jarní rozhodnutí zachránit před bankrotem (relativně malou) investiční banku Bear Stearns bude mít brzké opakování v mnohem větším měřítku.


Váš názor
  •  
    04.09.2008 13:27

    O tom sociku má te předešlí přispěvek pravdu a je to ještě horší, ve které zemi EU dotuje stát cenu benzínu? Prostě oni žijí na úkor celého ekonomického světa a nechtějí lyšet pravdu a udělat si tam pořádek jinak by se jejich ekonomika zhroutila. A zase začuchal v Gruzii naftu tk se do toho pletou. Nic jiného v tom nní. V Afganistánu a Iraku jim to nevychází tak zase někde jinde. Je to jak to přísloví "nahoře huj, dole fuj". A stále si myslí, jaský kingové jsou to a ta naše vláda (né celá) jim stále leze do ři.. .
    krtek
  • proč ty uvozovky
    25.07.2008 13:00

    vždyt je to pravda... to je tak těžké přijmout realitu? njn, pravda bolí... v USA řádí socík skoro jako ve Francii... Ještě pár let, a zbourají pomníky Otcům zakladatelům a prohlásí jejich myšlenky za ohavnost a nesmysly... welcome in the machine...
    praguemonk
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university