Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Sanofi-Aventis zamýšlí zvýšit nabídku na odkup Zentivy, Zentiva souhlasí

Sanofi-Aventis zamýšlí zvýšit nabídku na odkup Zentivy, Zentiva souhlasí

22.09.2008 8:20
Autor: 

Francouzská farmaceutická firma Sanofi-Aventis oznámila záměr navýšit nabídku na odkup akcií české Zentivy o 100 na 1150 za akcii v hotovosti. Představenstvo Zentivy doporučuje tuto vylepšenou nabídku přijmout. Navýšená nabídka představuje 25,5% prémii k uzavírací ceně akcie Zentivy 30. dubna 2008 a ohodnocuje společnost na přibližně 1,8 mld. EUR. Uvedly to dnes obě společnosti v tiskové zprávě.

Následuje tisková zpráva Zentivy:

Praha, Londýn, 22. září 2008 – Sanofi-Aventis a Zentiva N.V. („Zentiva“) dnes oznámily, že dosáhly dohody, na základě které Zentiva jednomyslně doporučuje zamýšlenou zvýšenou nabídku převzetí ve výši 1 150 Kč v hotovosti za jednu akcii („Zvýšená nabídka“), učiněnou ze strany Sanofi-Aventis Europe, plně vlastněnou dceřinou společností Sanofi-Aventis, za účelem nabytí všech vydaných kmenových akcií (včetně akcií držených ve formě GDSs) společnosti Zentiva.

Dohoda vedoucí ke Zvýšené nabídce byla jednomyslně schválena představenstvem společnosti Zentiva a představenstvo doporučuje akcionářům společnosti Zentiva, aby nabídli své akcie společnosti Sanofi-Aventis Europe. Rozhodnutí o schválení dohody a doporučení Zvýšené nabídky byla učiněna bez účasti dvou členů představenstva spřízněných se Sanofi-Aventis Europe. Posudek o přiměřenosti nabídkové ceny byl dodán společností Merrill Lynch International („Merrill Lynch“), která je finančním poradcem společnosti Zentiva.

Pan Jiří Michal, předseda představenstva a generální ředitel Zentivy, jménem představenstva v komentáři ke Zvýšené nabídce uvedl:

„Jsme potěšeni, že se nám podařilo dosáhnout se Sanofi-Aventis Europe dohody o podmínkách doporučené nabídky na převzetí Zentivy. Věříme, že Zvýšená nabídka představuje atraktivní hodnotu pro akcionáře Zentivy, zvláště ve světle současných tržních turbulencí. Jsme též přesvědčeni, že navržená transakce ochraňuje zájmy i všech dalších osob zainteresovaných na naší společnosti, našich zákazníků, dodavatelů a zaměstnanců a zajistí Zentivě dobrou budoucnost s přístupem ke zdrojům širší skupiny Sanofi-Aventis. Já osobně jsem potěšen, že dosažením této dohody se stala nejistota poslední doby minulostí a my můžeme pokročit vpřed v dalším rozvoji naší Společnosti.“

Jako vyjádření podpory Zvýšené nabídce získala společnost Sanofi-Aventis Europe neodvolatelný a bezpodmínečný závazek ze strany pana Jiřího Michala, že v rámci Zvýšené nabídky nabídne své akcie Zentivy, představující přibližně 3,4 % podíl na základním kapitálu Zentivy a hlasovacích právech při započítání veškerých v současnosti vydaných akcií. Ostatní členové vedení Zentivy se zavázali nabídnout své akcie Zentivy představující v úhrnu další přibližně 2,3 % podíl na základním kapitálu Zentivy a hlasovacích právech při započítání veškerých v současnosti vydaných akcií.

Dohoda mezi Zentivou a Sanofi-Aventis Europe týkající se realizace Zvýšené nabídky obsahuje mj. rovněž ustanovení o zdržení se aktivního vyhledávání jiných nabídek (tzv. non-solicitation clause), ustanovení o právu na dorovnání nabídky, ustanovení týkající se ukončení této dohody za určitých okolností a poplatek za zrušení transakce ve výši 25 milionů euro v případě, že Zentiva vezme zpět své doporučení ohledně Zvýšené nabídky.

Základní informace o Zvýšené nabídce

Sanofi-Aventis Europe nabídne 1 150 Kč v hotovosti za jednu akcii Zentivy. Je zároveň zamýšleno, že tato Zvýšená nabídka se bude týkat s příslušnými změnami i akcií držených v podobě globálních depositních akcií (GDS).

Nabídková cena ve výši 1 150 Kč za jednu akcii bude představovat 25,5 % bonus oproti ceně 916,60 Kč, za níž akcie Zentivy ukončily obchodování dne 30. dubna 2008, tj. poslední den obchodování před oznámením záměru učinit nabídku převzetí Zentivy, a navýšení 9,5 % oproti původní ceně nabídnuté ze strany Sanofi-Aventis Europe.

Všechny ostatní podmínky Zvýšené nabídky Sanofi-Aventis Europe zůstanou nezměněny a především Zvýšená nabídka zůstane podmíněna získáním nezbytných povolení spojení od orgánů ochrany hospodářské soutěže a minimálním počtem 10 339 203 nabídnutých akcií (včetně akcií ve formě GDS) tak, aby ke dni ukončení Zvýšené nabídky Sanofi-Aventis Europe držela přímo či nepřímo více než 50,0 % podíl na základním kapitálu a hlasovacích právech společnosti Zentiva při započítání veškerých Akcií, a to v součtu (i) akcií Zentivy již přímo nebo nepřímo držených společností Sanofi-Aventis Europe před učiněním Zvýšené nabídky; a (ii) akcií společnosti Zentiva (včetně akcií ve formě GDS), jenž budou nabídnuty v rámci Zvýšené nabídky a jejichž nabídka nebude platně odvolána ke Dni oznámení. Sanofi-Aventis Europe v současné době drží 9,5 milionu akcií představujících přibližně 24,88% na základním kapitálu a hlasovacích právech společnosti Zentiva při započítání veškerých v současnosti vydaných akcií. Zvýšená nabídka zůstane otevřena až do dne 28. listopadu 2008, ledaže bude prodloužena.

Realizace Zvýšené nabídky

Za účelem nabídnutí zvýšené nabídkové ceny akcionářům společnosti Zentiva, Sanofi-Aventis Europe předloží České národní bance návrh změny původní nabídky. Za podmínky, že Česká národní banka nezakáže uveřejnění oznámení během pěti pracovních dnů, Sanofi-Aventis Europe uveřejní co nejdříve změnu v oznámení umístěném v českém deníku Hospodářské noviny. Zamýšlená zvýšená nabídka převzetí bude účinná až uveřejněním tohoto oznámení.

Další informace o Zvýšené nabídce

Sanofi-Aventis je v rámci své strategie dosahování dalšího růstu a uspokojování potřeb zdravotní péče více pacientů zaměřena na rozšíření své přítomnosti na rozvíjejících se trzích, které jsou charakteristické vysokým růstem, nízkým a středním disponibilním příjmem a cenově dostupnými farmaceutickými výrobky. Sanofi-Aventis věří, že aktivity společnosti Zentiva působivě zapadají do této strategie a poskytují Sanofi-Aventis jedinečnou příležitost k urychlení její strategie na trzích, na kterých Zentiva působí. Je záměrem, aby se společnost Zentiva stala platformou Sanofi-Aventis pro další růst na trzích střední a východní Evropy (CEE) se zaměřením na poskytování cenově dostupných léčiv pacientům tohoto regionu.

V rámci Zvýšené nabídky poskytla Sanofi-Aventis Europe společnosti Zentiva určité záruky týkající se zaměstnanců Zentivy.

Strany mají v úmyslu, aby pan Jiří Michal po vypořádání Zvýšené nabídky nadále setrval ve funkci generálního ředitele a výkonného ředitele Zentivy.

Sanofi-Aventis Europe a Zentiva se dohodly, že v dohledné budoucnosti bude Zentiva činit své podnikatelské aktivity pod obchodními značkami Zentivy, a to buď výlučně nebo společně s obchodními značkami Sanofi-Aventis, a že její pražské ústředí bude nadále centrem odbornosti pro vývoj, výrobu, dodávky a prodejní aktivity Zentivy v cenově dostupných léčivech v regionu střední a východní Evropy.

Pokud bude Zvýšená nabídka prohlášena za nepodmíněnou, je záměrem v rozsahu povoleném právními předpisy co nejrychlejší vyřazení akcií společnosti Zentiva z obchodování na londýnské i pražské burze cenných papírů. Dále, za podmínky dosažení požadovaného akcionářského podílu, Sanofi-Aventis Europe předpokládá zahájení zákonného výkupu cenných papírů předvídaného holandským občanským zákoníkem za účelem získání všech akcií držených minoritními akcionáři nebo podniknutí takových kroků dostupných podle příslušných právních předpisů k získání 100% akcií společnosti Zentiva, a to včetně uskutečnění případné fúze.

Všechny podrobnosti podmínek Zvýšené nabídky jsou uvedeny v Nabídkovém dokumentu, který má Sanofi-Aventis Europe v úmyslu pozměnit oznámením popsaným výše. Jak Nabídkový dokument, tak oznámení poté, co bude uveřejněno, mohou být nalezeny na k tomu určeném místě na internetových stránkách www.Sanofi-Aventis.com. Toto oznámení obsahuje vybrané a zhuštěné informace ohledně Zvýšené nabídky a nenahrazuje Nabídkový dokument.

Finančním poradcem Zentivy je společnost Merrill Lynch. Představenstvu též bylo poskytnuto finanční poradenství od společnosti Rothschild a právní poradenství od společností Clifford Chance a White & Case.


Váš názor
  • Zajímavá informace,
    22.09.2008 9:04

    že Merill Lynch, finanční poradce Zentivy, nedokázala poradit sama sobě a vyhnout se vlastnímu krachu.
    HonzaH
Aktuální komentáře
26.04.2024
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university