Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ČTK: Šéfové amerických automobilek žádali Kongres o pomoc

ČTK: Šéfové amerických automobilek žádali Kongres o pomoc

19.11.2008 8:16
Autor: ČTK

Washington (ČTK) - Šéfové amerických automobilek se na úterním slyšení v Kongresu domáhali pomoci pro své firmy a upozorňovali, že jejich odvětví je na samém pokraji bankrotu s nedozírnými následky pro celou ekonomiku. Proti návrhům na pomoc automobilkám ve výši 25 miliard dolarů (přes půl bilionu Kč) se však staví silná politická opozice, která označuje americké výrobce za "dinosaury", kteří dlouhodobě stejně nepřežijí.

Šéf největší americké automobilky General Motors Rick Wagoner upozornil, že odvětví zastupuje velkou část americké ekonomiky. "Jde o mnohem více než o Detroit. Jde o záchranu americké ekonomiky před ekonomickým kolapsem," řekl Wagoner před bankovním výborem Senátu.

Demokratičtí lídři Kongresu chtějí získat 25 miliard na pomoc automobilovému průmyslu ze záchranného balíku pro finanční sektor. Bílý dům a republikánští zákonodárci se však domnívají, že automobilovému sektoru by měl stačit mírně doplněný program zvýhodněných půjček v hodnotě 25 miliard dolarů na vývoj vozů s nižší spotřebou, který schválil Kongres již minulý měsíc.

Vláda a Bílý dům opakovaně říkají, že jsou proti, aby se záchrana automobilek financovala z programu pro stabilizaci finančního sektoru. Sektor financí je podle nich pro fungování celé ekonomiky zcela nepostradatelný, zatímco automobilový průmysl je jen jedno průmyslové odvětví z mnoha.

Wagoner, šéf Fordu Alan Mulally a generální ředitel Chrysleru Robert Nardellli poprvé řekli, kolik od vlády požadují pro své firmy. GM (3 USD, -2,83%) chce mezi deseti a 12 miliardami USD, Ford (2 USD, -2,33%) se domáhá asi osmi miliard a Chrysler (29 USD, 1,99%) sedmi miliard dolarů. Firmy daly najevo že by neměly nic proti tomu, kdyby vláda za pomoc přijala jejich akcie.
"Domácí automobilový průmysl sice v minulosti udělal chyby, současné problémy však byly zesíleny nejhorší situací ekonomiky za téměř tři desetiletí," řekl Mulally.

Republikánští předáci Senátu šéfy automobilek nepřivítali nijak vlídně. Senátor Richard Shelby označil výrobce automobilů za "nepodařené modely" a řekl, že by měli vyhlásit bankrot. Senátor Jim Bunning řekl, že předkládaný návrh na pomoc "není seriózní".

Demokratický předseda senátního výboru Christopher Dodd uvedl, že "většina" členů Senátu by byla pro určitou formu pomoci automobilkám. Zatím však podle něj nevládne konsenzus a spěchat s rozhodnutím by bylo předčasné. Asistenti senátorů uvádějí, že hlasování se dá čekat nejdříve ke konci týdne. Demokrati v Senátu stále nemají 60 hlasů, potřebných k překonání procedurálních překážek opozice.

Prezident odborového svazu United Auto Workers Ron Gettelfinger řekl, že bez pomoci Kongresu by mohly všichni tři američtí výrobci dospět do likvidace. Tyto firmy zaměstnávají téměř čtvrt milionu lidí a nepřímo miliony dalších a celkově tak poskytují práci asi deseti procentům amerických zaměstnanců. Navíc jsou na nich v důsledku minulých smluv s odbory UAW závislá většina bývalých zaměstnanců s důchody a zdravotním pojištěním a o peníze od automobilek se opírají celé velké regiony. Američtí výrobci tak celkově platí na všech těchto nákladech mnohem více než zahraniční firmy jako Toyota (63 USD, 0,62%), které v USA také vyrábějí svá auta.

Americké automobilky se nyní potýkají s vysokými ztrátami kvůli poklesu odbytu na domácím trhu. Kvůli drahému benzinu je nejprve zasáhl propad odbytu tradičních velkých automobilů s vysokou spotřebou; kvůli finanční krizi pak automobilky bolestně pocítily i zhoršený přístup zákazníků k úvěrům.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data