Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
UBS - USA a Švýcarsko dosáhly dohody ohledně daňových úniků

UBS - USA a Švýcarsko dosáhly dohody ohledně daňových úniků

12.08.2009 17:25
Autor: ČTK

Miami (ČTK) - Spojené státy a Švýcarsko dnes parafovaly dohodu, která umožní ukončit vleklý spor o předání jmen bohatých Američanů, kteří mají účet ve švýcarské bance UBS a u nichž existuje podezření, že se vyhýbají placení daní doma v USA. Podrobnosti uzavřené dohody zatím nejsou známy, podle agentury Reuters je ale pravděpodobné, že Švýcaři jména předají.

Právní zástupce amerického ministerstva spravedlnosti Stuart Gibson řekl, že jakmile budou podepsány konečné verze všech smluv, Spojené státy stáhnou žalobu na UBS. Případem se zabývá soudce federálního soudu v Miami Alan Gold, jehož Gibson o dosažení dohody informoval.

"Obě strany dohodu parafovaly. Chvíli ale potrvá, než budou podepsány konečné verze všech smluv," řekl Gibson. "Obě strany pak předloží dohodu o ukončení sporu," dodal.

Předběžnou dohodu o urovnání sporu obě strany podepsaly už na konci července. Na detailech urovnání sporu se měly strany dohodnout už před několika dny, dohoda se ale protáhla. Podle Švýcarů ale pouze kvůli technickým záležitostem jako je transfer počítačových dat, která Američané požadovali.

Spojené státy požadují, aby jim UBS předala jména až 52.000 bohatých Američanů. Úřady v USA se domnívají, že tito lidé využili služeb švýcarské banky jen proto, aby schovali svůj majetek před americkými daňovými úřady a nemuseli platit vysoké daně. Švýcaři takový požadavek odmítali s odkazem na přísné bankovní tajemství, které má u nich tradici.

Americké úřady předpokládají, že většina amerických občanů, kteří mají ve Švýcarsku konta, zdědila značný majetek a má evropské kořeny. Může jít ale také o lidi, kteří často obchodně cestují a prostřednictvím kont ve Švýcarsku dostávají kompenzaci ze zahraničí. Pak je zde také možnost, že jsou to lidé, kteří si ve Švýcarsku od samého začátku založili účet pouze proto, aby se vyhnuli placení daní doma v USA.

Američané proti UBS vyrazili už loni a banka letos v únoru kývla na to, že raději zaplatí pokutu 780 milionů dolarů (asi 14,2 miliardy Kč), než by porušila své zásady. I když UBS pokutu zaplatila, případ neskončil a Spojené státy dál požadovaly, aby UBS začala spolupracovat, pokud se chce sama vyhnout obvinění z daňových úniků.

UBS už dříve předala jména asi 250 klientů, u nichž bylo vážné podezření na daňové úniky. Pak také slíbila, že možnost daňově zvýhodněných investic americkým občanům nebude nabízet.

UBS je druhým největším správcem majetku na světě a tažení Spojených států proti této bance značně napnulo vztahy mezi Washingtonem a Bernem. Požadavek na předání jmen totiž kompromituje pověst Švýcarska jako země s velmi přísným bankovním tajemstvím.

Pravidla přísného bankovního tajemství v posledních letech doznala změn, k nimž byli Švýcaři donuceni tlakem zvenčí. V březnu švýcarská vláda učinila ústupek a slíbila při jednání se zahraničními úřady zrušit rozdíl mezi daňovým podvodem a daňovým únikem.

Případ má značný vliv na celý offshore bankovní průmysl, tedy na odvětví, které se specializuje na poskytování finančních služeb v zemích s nízkým daňovým zatížením. Tyto služby často poskytují renomované banky, které přes další firmy zajistí příznivý daňový domicil.

Tažení Spojených států proti daňovým únikům tvrdě doléhá především na Švýcarsko, které je pověstné takřka neprůstřelným bankovním tajemstvím. Z toho důvodu případu UBS věnuje tolik času švýcarská vláda, která si uvědomuje, že pověst švýcarských bank může být ohrožena. Soukromé švýcarské banky zahraničním klientům spravují majetek v celkovém objemu asi dvou bilionů dolarů (zhruba 36 bilionů Kč).


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university