Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Nová role Federálního rezervního systému: Bojovník proti bublinám?

Nová role Federálního rezervního systému: Bojovník proti bublinám?

04.12.2009 18:35
Autor: Redakce, Patria.cz

Dříve se zástupci Federálního rezervního systému domnívali, že toho, co by mohli či měli dělat, aby zabránili vzniku bublin, je jen málo. Už jejich identifikace byla považována za příliš složitou a i pokud by se podařila, propíchnutí bubliny by mohlo nadělat více škody než užitku. Například zvýšení sazeb by mohlo zpomalit růst v jiných částech ekonomiky, které jsou zatím zdravé. Hlavní strategií Fedu bylo zaměřit se místo toho na úklid po prasknutí bubliny, který spočíval v nízkých sazbách; ty měly změkčit náraz, jemuž ekonomika čelila. To platilo o Benu Bernankem i o jeho předchůdci Alanu Greenspanovi.

Nyní Fed uznává, že tento přístup nefungoval a zvažuje alternativy. V úvahu připadají dvě možnosti – zvyšovat sazby či používat regulaci finančního systému. Ben Bernanke zastává druhou alternativu a tvrdí, že nejlepším přístupem je použít dozor a regulaci k omezení nadměrného podstupování rizika a posílení systému pro případ, že v budoucnu opět nějaká bublina praskne. Použití úrokových sazeb se považuje za agresivnější přístup. Například prezident Fedu ve Philadelphii Charles Plosser prohlásil, že by tento krok mohl ovlivnit ceny u všech dalších aktiv. Na druhou stranu však guvernér Fedu Kevin Warsh tvrdí, že pozorně sleduje vývoj cen komodit a že je otevřen všem možnostem řešení problému bublin, včetně toho, zda by se měly použít úrokové sazby.

Tato diskuse sahá daleko za Fed. Banka pro mezinárodní platby (Bank for International Settlement – BIS) koordinující aktivity centrálních bank chce, aby byl boj s bublinami agresivnější. Čína a Hong Kong se zase obávají, že nízké sazby v USA vedou k tomu, že si investoři v této zemi půjčují a tlačí ceny aktiv v Asii nahoru.

Ben Bernanke v roce 1999 prezentoval zástupcům Fedu svou studii, která varovala před pokusy o propíchnutí bubliny. Fed se měl podle jeho názoru zaměřit na kontrolu inflace, ne na management ekonomického cyklu. Greenspan s tímto názorem souhlasil a nechal technologickou bublinu být. Tato strategie se zdála jako úspěšná. Recese v roce 2001 byla mírná, nezaměstnanost nepřekročila 6,3 %. Ještě v roce 2006 se zástupci Fedu plácali po ramenou a mnozí ekonomové jim tleskali za to, jak tuto epizodu zvládli. Jedním z těch, kteří pochybovali, byl William Dudley, který tehdy pracoval ve společnosti Goldman Sachs (164,3 USD, -1,42%) a dnes zastává funkci prezidenta Fedu v New Yorku. Je jedním z nejhlasitějších zastánců prevence bublin a tvrdí, že není tak těžké je vysledovat.

Uvnitř Fedu se nyní debatuje o rozdílech mezi bublinami, což by měl být způsob, jak jim porozumět. Jedním ze závěrů je to, že nejnebezpečnějším jevem není samotný nárůst cen aktiv, ale nárůst zadlužení, který jej provází a následně dále přispívá k dalšímu růstu cen. To znamená, že omezení zadlužování by mohlo být jedním ze způsobů, jak zabránit vzniku bublin. Dudley a další chtějí podobné roztočení dluhové spirály zastavit například přísnějším dohledem na trhu repo operací. Bankovní regulátoři ve Spojených státech i v Evropě také zvažují přijetí pravidel, podle nichž by banky musely mít větší objem vlastního kapitálu, což by je odradilo od agresivní expanze.

V americké centrální bance ovlivňují debatu dva akademici - Tobias Adrian z Fedu v New Yorku a Hyun Shin z Princetonu. Jejich práce ukazuje, že krachu na trhu s úvěry předcházel prudký nárůst krátkodobých půjček u obchodníků s cennými papíry jako je Lehman Brothers a Bear Stearns . Domnívají se, že jedním z nástrojů boje proti bublinám musejí být úrokové sazby. Například několik malých zvýšení sazeb v roce 2005 by podle nich poslední bublinu zkrotilo. Situaci však ztěžuje např. i fakt, že neexistují modely, které by řekly, o kolik musejí sazby vzrůst, pokud dojde k nepřiměřenému nárůstu cen aktiv či zadlužení.

Místopředseda Fedu Donald Kohn dříve velmi zastával strategii „nepropichování bublin“, dnes je o její správnosti přesvědčen mnohem méně. Přesto se stále obává toho, že použití sazeb by bylo příliš hrubým zásahem, který by negativně ovlivnil kapitálové výdaje firem i nákupy zboží dlouhodobé spotřeby. A Ben Bernanke si ponechává prostor pro všechny varianty – jak nedávno k použití sazeb poznamenal: „Nikdy neříkej nikdy“.

(Zdroj: WSJ)


Váš názor
  • Preklad
    09.12.2009 22:08

    V zasade chteli rict: Premyslime nad tim, ze bychom si priste zacali davat pozor, jestli nam ta hromada bordelu, kterou jsme vyrobili pri uklidu, nepada znovu na hlavu..
    Tuvok
    • Re: Preklad
      09.12.2009 22:15

      asik zacnou vyrabet spendliky s hlavickama na obou koncich, aby jim ty jejich fed-bublinu nemohl propichnout kdejaky auditu-chtivy senator. z kruzitka bude tezitko a z relativne ostreho kulickoveho pera udelaji kulove.
      Azb
Aktuální komentáře
26.04.2024
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university