Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Řecko na prodej?

Řecko na prodej?

29.01.2010 8:40
Autor: Petr Žabža, Patria Online

Loňská dovolenková sezóna je spolehlivě za námi a ta letošní je (zatím) spolehlivě ještě před námi. I přesto je jméno jedné odpočinkové destinace zmiňováno ve finančním tisku se zvýšenou frekvencí již poslední tři měsíce – jde o Řecko, v poslední době těsně následované také Španělskem a Portugalskem. Důvod tohoto zvýšeného zájmu je relativně prostý – Řecko konečně otevřeně přiznalo, že Evropské unii poslední dekádu poměrně úspěšně lhalo o katastrofálním stavu svých veřejných financí, jejichž schodek je oproti původnímu předpokladu zhruba dvojnásobný. Tato informace vyslala vlny děsu mezi investory, držící řecké dluhopisy – jejich cena se okamžitě vydala směrem dolů, jejich výnos pak směrem opačným. Současně se mnoho zodpovědných osob začalo ptát, jak a za jaké výnosy se Řecku podaří refinancovat těch minimálně 53 miliard euro, které budou v blízké době splatné. Pondělní aukce 5-letého dluhopisu přinesla jisté vodítko – zájem prý byl veliký a výnos byl „jen“ 380 bazických bodů nad referenční výnos německých státních dluhopisů. Osobně jsem však zastáncem mnohem krotšího optimismu, kromě jiného ze dvou hlavních důvodů:

- Zájem o úpis emise byl možná velký, nic však neříká o tom, kolik skončilo na knihách aranžerů a kolik bylo skutečně upsáno koncovými investory. Pokud je někdo ochoten půjčit notorickému lháři, není to spíš výrazem zoufalství nad nedostatkem jiných kredibilních příležitostí, než cokoliv jiného?

- Manažery emise byly banky – soukromé subjekty. Ty podle všeho vzaly sázku, že EU nenechá Řecko padnout a nepřipustí, aby do země přicválal Mezinárodní měnový fond s jeho mnohdy drakonickými finančními opatřeními. Jinými slovy, soukromý subjekt věří, že veřejné peníze zachrání jeho investici. Neviděli jsme to už někdy?

Podle všech více či méně otevřených informací se však nyní také mění rétorika (a názory) ve vztahu k záchraně Řecka ze strany EU. Ještě nedávno to bylo spíše „…a měli bychom to vůbec dělat?“ zatímco nyní je to „…a jak to vlastně uděláme?“ Možností je víc než dost a „zdroje jsou“, lze například poslat Řecku unijní fondy na něž by stejně mělo nárok na několik let dopředu v jedné platbě a hned. Lze také využít všech těch „státních“ kampeliček, které nejsou nic neobvykého například ve Francii nebo Německu. Opět se však nabízí několik neodbytných otázek a úvah:

- v tomto okamžiku je opravdu politicky neprůchodné, aby Řecko zbankrotovalo. To by ve svém důsledku nejspíše znamenalo konec Eura, minimálně však jeho masivní oslabení.

- pomoc ze strany MMF je nyní také vyloučená. Políček Evropě v situaci, kdy by o jeho pomoc Řecko požádalo, by byl kolosální.

- na druhé straně, jakákoliv pomoc Řecku je výsostně precedenční a pokud se tak stane jednou, všichni ostatní hříšníci se mohou na tento precedens odvolávat. Řecko představuje sice cca jenom 3% HDP eurozóny, ale v podobném kolizním stavu jsou mnohem větší ekonomiky, jejichž „záchrana“ by byla mnohem nákladnější.

- umíte si představit třeba Angelu Merkelovou, jak svým německým spoluobčanům vysvětluje další (nyní již pravděpodobně trvalé) zvýšení daní pro to, aby mohla EU poslat peníze do Řecka? Já ne…


Žijeme v divném světě, v němž se nezodpovědnost a nečestnost nejenom tvrdě netrestá, ona se ještě odměňuje. To je samo o sobě „proti přírodě“ a je jenom otázkou času, kdy nám to „příroda“ vrátí. Do té doby se asi budeme muset smířit s tím, že na Akropolis nejspíše neuvidíme žlutou pásku "Exekučně zabaveno"…

Hezký víkend přeji,


Váš názor
  • Čína
    29.01.2010 15:13

    Jak to tady pozoruji, jsou zde názory značně rozdílné. Někteří přispěvatelé dokonce zapáleně obhajují něco, čemu ne úplně rozumím. Čína byla poslední dvě století vůči cizákům značně nedůvěřivá, neboť k tomu měla velmi dobrý důvod. Západ ji chtěl zválcovat ekonomicky, Japonsko vojensky. K tomu prožívala celou dobu velké společenské změny, které byly příčinou mnoha krizí, především plíživého ekonomického úpadku a ztráty velmocenského statusu. To je zajisté velmi dobře známo a uvádím zde pouze v kontextu. Poslední ranou pro Čínu byl ovšem Mao a jeho slavná kulturní revoluce. Netvrdím, že by případné Čankajškovo vítězství jeho zkorumpované administrativy přineslo Číně kýžený vnitřní smír, nicméně ekonomicky by se Čína přihlásila ke slovu o 3 desetiletí dříve, protože USA měly pro Čínu připravený plán obnovy a celá americká veřejnost se zajímala o Čínu daleko více, než o celou východní Evropu dohromady. Všeobecně se ví, že spičky komunistické kliky měly vysoké vzdělání, třeba takový Čou-en laj studoval dokonce na západě. Otázka zní - na čem ovšem vždy zkrachovalo vyjednávání o míru mezi komunisty a Čankajškem, na absolutní nedůvěře a nenávisti mezi řadovými veliteli a místními papaláši, že i generálu G. C. Marshallovi, který se o tento nemožný kousek pokoušel, se dělalo nevolno. Stejně je tomu dnes. Centrální moc v Pekingu vládne jen do jisté míry, musí se chtě nechtě spoléhat na miliony aparátčíků, kteří si v rámci svého pašalíku v podstatě dělají co chtějí. Příkladů z nedávné minulosti je víc než dost. Centrální vláda a její podřízené ekonomické orgány se navenek chovají standartně a hrají podle not, co ovšem bují pod povrchem se ve FT určitě nedočtete.
    DeGuise
    • Re: Čína
      29.01.2010 20:11

      Tady to je o Řecku ale jednu věc. Ekonomika není jediným zájmem stratégů, ještě důležitějším je suverenita, protože ta je předpokladem k nezávislé a tím i lepší budoucnosti a nemusí vždy jít ruku v ruce s momentálními ekonomickými výhodami. V tom celém co jste napsal je jedna důležitá věc, která přesně ukazuje na jádro pudla. USA měly připravený pro Čínu plán. To je právě ono. Čína si chtěla raději připravit svůj plán. Pokud mi někdo připraví jeho plán, tak především asi vyhovuje jemu a v druhé řadě možná až mně. Ano Čína by byla dříve na tom ekonomicky lépe jako třeba Japonsko ale za cenu ztráty své suverenity a vše co s ní souvisí. Japonsko nemá na svět ty páky co Čína a bez této strategie by se nestala Čína, tím čím bude. Byla by jen levnou továrnou na hračky, tenisky a trička. Co je na tom dál složité? Trochu se to dá přirovnat k tomu co si myslím, že je lepší pro mou budoucnost. Jestli budu pánem ve svém domě a nebo budu mít dokonce před ním auto ale dům budu mít v pronájmu. Logicky Čína zvolila první variantu. Přinese jí to z dlouhodobého hlediska mnohem více.
      ignác
      • Re: Čína
        30.01.2010 10:28

        Mě se moc líbí, když takhle někdo blbne na kvadrát. Ještě mě napadá slavný to výrok poručíka Duba, že jste o tom jistě již před válkou mluvil s panem okresním hejtmanem, ale budu se snažit být korektní a věcný. O jakém čínském plánu po skončení války mluvíte? Jestli nějaký existoval, dopadl katastrofálně. Je zde analogie americké pomoci Evropě v rámci Marshallova plánu. Ocitla se Británie, Francie, země Beneluxu a další státy v područí USA? Patří snad výrobní prostředky a velké banky američanům? Ne víc, než je tomu naopak. Proč vidíte svět neustále v područí amerických imperialistických štváčů, názor, který Vám zřejmě za posledních pár desítek let značně dostal pod kůži a musím konstatovat, že v tom bohužel nejste sám. Komu je nejvíce prospěšná fabrika, která stojí v Číne. Samozřejmě že Číně, která vybere daně a jejím obyvatelům, kteří dostanou práci a je jedno, jestli je ta konkrétní fabrika, škola, nemocnice, nebo silnice postavená za americké, japonské, nebo marťanské peníze. Pořád stojí v Číně! Kapitál totiž není národní záležitost, na což nacionalisti zřejmě ještě nepřišli. A mimochodem, Čína je zajisté pouze velká továrna na hračky, tenisky a trička. A do doby, než se změní ve standartní demokratickou zemi, (otázka zní jestli je to v krátkodobém horizontu vůbec možné) nebude mít přístup ke špičkovým technologiím a na světové trhy bez omezení. Čína, Evropa a USA se navzájem potřebují a nacionalismus bude hrát v budoucnosti čím dál menší roli, v závislosti na vzdělání a blahobytu obyvatelstva.
        DeGuise
        • Re: Re: Čína
          30.01.2010 11:07

          Nejsou tu snad dva vévodové? Typické intriky... Pak nás ani neudiví, že Marshalův plán je prezentován tak nezištně a lidumilně;-) Ovšem poslední dvě věty jakoby vypadly z úst George. C. Marshalla, snažícího se přesvědčit v režii am. průmyslové lobby kongres ;-)
          Kalka.
          • Re:Re:
            30.01.2010 20:24

            O čem se podle Vás Marshall snažil přesvědčit Kongres? Z jakého historického pramene čerpáte informaci, že byl Marshall poskokem americké průmyslové lobby? Nebo se snažíte být jen za každou cenu sarkasticky vtipná? Nejste, sorry.
            DeGuise
            •  
              30.01.2010 21:30

              No to se divím, to se divím - při vašem nicku...
              Kalka.
  • Krize desatera
    29.01.2010 10:14

    Na příkladu Řecka vidíme jistou krizi a úpadek morálky, která se poslední desetiletí rozmohla daleko více a rychleji než slavná prasečí chřipka. Pro normálního člověka, který se snaží dodržovat desatero a platit daně je to jasný vzkaz. Když už ani stát tyto základní principy nedodržuje, lže - uvádí falešné hospodářské údaje, krade - zvyšuje daně, aby se mohl z těchto lží vykoupit a následně vraždí, to když si někdo, kdo nemá na splátky hypotéky po ztrátě zaměstnání vpálí kuli do hlavy, nelze se potom divit, že tento příklad bude následován ze strany obyčejného daňového poplatníka. Podvody a lá Enron se budou množit a jako největší tunel do budoucna vidím velkého čínského tygra, který díky tomu, že nemá žádné elementární demokratické kontrolní struktury, aspiruje na titul ekonomického hrobníka světa. Moc by mě zajímalo, do jaké míry jsou čínské údaje o HDP a další makroekonomické údaje realita a do jaké míry potěmkinova vesnice. Mnozí ekonomové a celé státy strkají hlavu do písku a tváří se, že je Čína země, která s nimi hraje fér hru. Probuzení do reality bude moc bolet...
    DeGuise
    • Re: Krize desatera
      29.01.2010 10:55

      Čína - nehovoří snad délka trvání Země středu spíš pro to, že se s určitými excesy vždy byla schopna vyrovnat? Tady se na ni nahlíží metodou 'podle sebe soudím tebe'. No to holt si mohou dovolit 'investoři' teoretikové ;-))
      Kalka.
      •  
        29.01.2010 11:23

        Island měl tisíc let starou parlamentní historii a jak dopadl? A Čína procházela kromě rozkvětu i obdobími totálního úpadku třeba doba Čingischána, opiové války a kulturní revoluce. No a myslím, že Bernard Madoff mě poučil o tom, že pokud něco "spolehlivě funguje" dlouhou dobu, tak je to buď opravdu funkční nebo to bude o to větší průšvih až to praskne. A údaje o HDP Číny jsou mi stejně podezřelé, jako byly výnosy Madoffova fondu. Uznávám, že tradiční čínská mentalita (sebevraždy kvůli ztrátě cti po neschopnosti splácet) by mohla být jakousi zárukou, kdybych věřil tomu, že komunističtí vůdcové nějakou čest mají.....
        ..
        •  
          29.01.2010 14:26

          Opravdu skvělá znalost historie ;-) Ovšem, to co se stalo Islandu (tahle epizoda způsobená jednou bankou), bude pro jeho obyvatele jen dobrým poučením a dobrým východiskem pro další úspěšnou cestu, ne?
          Kalka.
        •  
          29.01.2010 11:40

          Jo tak to bývávalo. Dneska ti klidně za den rozkradou firmu, neplacení je naprosto běžné. Já jim nevěřím ani pozdrav.
          tk69
          •  
            29.01.2010 12:45

            gdyby cina byla prirozene demokraticka, tak by je americani mnohem snaze korumpovali. a americani potrebuji dlasi trh k nasyceni, protoze ten jejich je za soucasnych cen presycen. cinani nepripusti, aby se jim na zadech vezl parazit jmenem usa, proto ten rezim musi nekdo kontrolovat a ridit. beru to jako prirozenou obranu suverenity.
            Azb
            •  
              29.01.2010 13:52

              Jak do tvého konceptu zapadá statisticky celkem významná negativní korelace mezi mírou demokracie a mírou korupce? Jinak řečeno dle výzkumů transparency international je obvykle vyšší míra korupce v autoritářských režimech než v těch demokratických.
              ..
              •  
                29.01.2010 13:57

                cinani jsou dost vlastenecti, coz potlacuje vuli zaprodat se cizinci.. ale kdyby meli cistou demokracii, tak se tam mezi sebou zacnou rvat o pozice daleko draveji (obycejna nerizena konkurence) a tam hrajou uplatky vyznamnou roli pred utvorenim stabilni hierarchicke struktury.
                Azb
                • Azb
                  29.01.2010 14:22

                  Tak, tak. Taky proto občas někoho pro úplatky popraví - a dělali to celou dobu. Prostě sebezáchova státu. Když má člověk na noze gangrénu, tak je taky lepší kus obětovat než nechat nakazit celé tělo. A natočení velkofilmu o Konfuciovi i jeho popularita taky o mnohém svědčí. Ostatně i Deng Xiaoping (a samozřejmě Mao) měli klasické konfuciánské vzdělání. Navíc základní poučka tam zní: disciplínu ve vztahu k cizincům! ;-)
                  Kalka.
    • Re: Krize desatera
      29.01.2010 10:40

      Čína to bude tunel všech tunelů. Poslední ztráta iluzí.
      Nero
  •  
    29.01.2010 9:50

    Myslet si o Recku muzeme cokoliv. Podobne o Kalifornii si muzeme myslet, ze tam je vyssi zajem na rust realitniho trhu, aby nekrachli. Silni sili a je jich mene a slabi slabnou a je jich stale vic, uz jenom z pomeru novorozencu to nemuze byt jinak. Ostatne kapitoly 15 a 16 z knihy Neználek na Měsíci (r.v.1979) vztahy a závislosti dnešního světa popisují docela přesně. Jenomže jak to brát, když originál spatřil světlo světa v komunistickém Rusku?...
    Mudrc
  • Všichni jsme support
    29.01.2010 9:16

    No, když se nám to nelíbí, tak vidim jen dvě cesty, jak dát svůj nasouhas najevo: 1. Politickou volbou (to se ovšem vzhledem k nerovným podmínkám - mám na mysli např. politickou korupci ve formě kupování hlasů za populismus apod. a konec konců i vzhledem k délce lidského života - nejeví jako moc efektivní) 2. Tím, že tento stávající nelibí stav nebudu podporovat a tady bychom si měli zamést před vlastním prahem, myslim, že dost z nás jej ne nevýznamně financuje. Zejména skrze daně, a to nejen nepřímé (ze spotřeby), ale i přímé jelikož jsme rezidenty... A zde se nabízí prostor, jak dát legitimně najevo svou nevoli... jinak to bude jen camrání u piva...;o))))
    First Knight
  •  
    29.01.2010 9:01

    Ano je to divný svět a vše to zcela jasně ukazuje na zoufalost zúčastněných a na politické manévrování ale jedno je jisté, bez následků to nebude.
    ignác
  • máte
    29.01.2010 8:52

    naprostou pravdu, Řecko by mělo zbankrotovat a je jedno jestli se to někomu hodí do krámu nebo ne. Dnešní ekonomika už není ekonomikou ale politikou a politici si hrajou na všemocné a všeschopné. Je zcela jasné, že jednou tohle skončí a to pak bude asi pěkný masakr.
    tk69
Aktuální komentáře
26.04.2024
13:00Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  

Související komentáře
    Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    ČasUdálost
    14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
    16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university