Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
„Bail-in“ jako proces efektivní záchrany problémových bank na příkladu Lehman Brothers

„Bail-in“ jako proces efektivní záchrany problémových bank na příkladu Lehman Brothers

17.02.2010 14:23
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Na prahu finanční krize v roce 2008 stáli politici před nezáviděníhodnou volbou. Zachránit problémové velké banky z peněz bankovních poplatníků, tedy bail-out jaké řešení špatné, či instituce nechat padnout a riskovat kolaps celého finančního systému (řešení potenciálně mnohem horší). „Řešení“, jak učinit finanční svět bezpečnějším, dnes koluje nepřeberná řada. Jako významnou „třetí cestu“ k rozhodování o bankách vidíme proces, který nazýváme „bail-in“, uvádějí ve svém pojednání Paul Callelo, šéf investičního bankovnictví v Credit Suisse, a bývalý hlavní šéf pro rizika stejné banky Wilson Ervin. Jak by podle nich měl vypadat nový proces efektivní záchrany bank?

V rámci „bail-in“ oba ekonomové navrhují, aby veřejná autorita (bankovní dohled) získala pravomoc donutit banku v případě problémů k rekapitalizaci z vlastních zdrojů, tedy s použitím privátního kapitálu, bez zapojení peněz daňových poplatníků. Proces podle Callela a Ervina byl použit v případě aerolinií a průmyslových podniků při restrukturalizaci jejich kapitálu. „Pokud bude proces proveden správně, povede k vyšší disciplíně bankovního sektoru a k redukci systémového rizika,“ uvádějí ekonomové. Ukažme jej na příkladu – Lehman Brothers.

Před pádem byla účetní bilance Lehman Brothers pod tlakem přibližně 25 miliard dolarů nerealizované ztráty. Bankrot nakonec přinesl akcionářům a věřitelům přímé ztráty v rozsahu 150 miliard dolarů. Bankrot tedy zapůsobil jako neefektivní a nepřínosný šestinásobný multiplikátor ztrát.

Přijměme hypotézu, že regulátor by disponoval pravomocí v prvním kroku přimět Lehman Brothers k odpisu aktiv směrem dolů o 25 miliard dolarů, první "úder" pro stávající akcionáře. Ve druhé fázi by přiměl banku k rekapitalizaci z vlastních zdrojů. Držitelé preferenčních akcií a podřízeného dluhu by měli konvertovat přibližně 25 miliard existujících podílů výměnou za 50 % v „nové Lehman“. Držitelé seniorního nesekuritizovaného dluhu v rozsahu 120 miliard dolarů by za 15 % svých pozic získali rovněž 50 % podíl na „nové Lehman“. Zbývajících 85 % nesekuritizovaného dluhu by zůstalo nedotčeno. Předchozí akcionáři banky by obdrželi warranty, které by měly hodnotu pouze v případě, že by se nové společnosti podařilo se zotavit. Existující management by byl po stanovené době vyměněn.

Kapitál této „nové Lehman“ by byl 43 miliard dolarů (25+18), tedy přibližně dvojnásobek proti původní Lehman Brothers. V zájmu pojištění likvidity a důvěry v banku by mělo být konsorcium velkých bank požádáno o poskytnutí mnohamiliardové úvěrové linky s klasifikací před existujícím seniorním dluhem. Kapitál a likvidita „nové Lehman“ by byly solidně zajištěny a ta by po krátkém procesu restrukturalizace mohla znovu otevřít.

S tímto řešením by podle obou ekonomů měl regulátor přijít bleskově, aby předešel možnosti machinací s nároky a zajištění hladkého chodu procedury. Nová struktura banky by měla být dosažena na principech reorganizace v rámci procesu bankrotu a alokovat hodnotu v souladu různou senioritou investorů, přičemž každá skupina investorů by na tom byla lépe, než při procesu likvidace banky. V tomto případě by „bail-in“ proces ušetřil přibližně 100 miliard dolarů jako rozdíl tohoto řešení a celkových nákladů v případě likvidace (oněch 150 mld. USD).

Pro profesionála v oblasti řízení bankrotů tato restrukturalizace připomíná něco jako předpřipravený bankrot (pohybujeme se v rámci americké legislativy), ve kterém věřitelé souhlasili s novou zdravější a umírněnější kapitálovou strukturou dojednanou v řádu měsíců. Tento proces by pomohl předejít zdlouhavému řešení, které je zvláště nevhodné v situaci paniky na trhu, která může strhnout další finanční instituce. Rozhodovací rámec musí umožnit mnohem rychlejší rekapitalizaci banky, než umožňuje dnešní bankrotová legislativa.

Náklady spojené s „bail-in“ procesem jsou nesrovnatelně menší v porovnání s likvidací. Pro investory by také proces byl predikovatelnějším. Bezpochyby nová úprava vyžaduje řadu právních a regulatorních změn a přesto řada obchodních protistran a klientů bude vyžadovat dodatečné „záruky“, aby byla ochotna pokračovat s novou insitutucí. Přesto hlavní silou tohoto procesu je použití vlastních soukromých peněz, posílení disciplíny bankovního sektoru a prevence přelití problémů jednoho subjektu do systémového rizika a šoků a tedy například rozlití do široké či až celosvětové krize.

(Zdroj: Paul Callero a Wilson Ervin pro Economist)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data