Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Hampl (ČNB): Před chybami hospodářské politiky euro neochrání

Hampl (ČNB): Před chybami hospodářské politiky euro neochrání

18.02.2010 13:08
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

„Pro mě by bylo ideální, kdybychom plnili kritéria, byli žádáni, nemuseli prosit a zároveň se sami mohli rozhodnout o načasování vstupu tak, jak nám to vyhovuje. Nejhorší by naopak bylo, kdybychom neplnili kritéria, potřebovali kredibilitu eura a zároveň by nás tam nikdo nechtěl a my bychom museli prosit,“ uvádí v rozhovoru pro Hospodářské noviny mimo jiné viceguvernér České národní banky Mojmír Hampl. Podle něj, pokud je Česká republika schopná udržet rozumnou měnovou politiku, neměla by do eurozóny spěchat. „To je můj dlouhodobý názor,“ řekl Hampl.

Podle Hampla stále platí pro českou ekonomiku stále scénář asymetrického „W“. Prvotní údaj o HDP je podle Hampla zatím příliš syrové a hrubé číslo a bez znalosti struktury HDP jako celku ČNB zatím nemůže změnit prognózu. „Pro nás je spíše rizikovým faktorem vývoj rizikové prémie, tedy rozdílu mezi naší a tržní sazbou. Teď jsme svědky mírné stabilizace a je otázka, co se bude dít dál. Totéž platí u vývoje mezd, kde je hodně nejistoty,“ říká Hampl.

Mezinárodní měnový fond představil návrhy na zvýšení referenčních cílů v rámci inflačního cílení. Stávající, povětšinou 2% cíl podle MMF v současných podmínkách ekonomiky škrtí. Mojmír Hampl s tímto přístupem však nesouhlasí. „Pokud já osobně si beru z krize nějaké ponaučení, tak je úplně opačné. Možná že samotný fakt, že jsme některé ceny nebrali dost v úvahu - například ceny nemovitostí - způsobil, že došlo k bublinám a nerovnováhám. Vypadá to, že možná musíme znovu přemýšlet o tom, jak cílujeme inflaci a co vlastně cílujeme,“ uvádí Hampl pro HN s tím, že úvahy by se měly ubírat směrem k úpravě spotřebitelského koše a zahrnutí položek, které se v minulosti vyvíjely dramaticky. To by podle Hampla znamenalo prevenci budoucích krizí, ale také by to znamenalo přísnější politiku. „Když se z velkého nadhledu podíváte na to, co měřitelného přinesla měnová unie, zjistíte, že to je hlavně nižší a méně proměnlivá inflace. Jaká velká přidaná hodnota eura je tím pádem pro nás jako pro zemi, která nízké inflace byla schopna dosáhnout i bez něj,“ ptá se Hampl.

Podle Hampla je vždy hlavní rolí role domácí hospodářské politiky, před jejímiž chybami žádná měna ani euro neochrání. „Řecko je krásný příklad. EK upozorňovala, země v posledních deseti letech systematicky ztrácela konkurenceschopnost. Co tedy znamenala eurozóna pro Řecko z hlediska kvality hospodářské politiky? Nic,“ říká Hampl. Podle víceguvernéra se naprosto nenaplnila očekávání tvůrců myšlenky měnové unie, že zavedení eura si vynutí strukturální reformy. „Pro někoho může být přizpůsobení prostřednictvím kurzu méně atraktivní než pokles nominálních mezd a tvrdé škrty v rozpočtech. Já si myslím, že je to právě naopak,“ uvádí Hampl pro HN. Případná pomoc Řecku může podle něj krátkodobě trhy stabilizovat, dlouhodobě je však devastující pro všechny hospodářské politiky. „Moje sázka je, že zvítězí tvrdé integrační jádro. Najde se krátkodobé řešení, které bude naprosto devastující pro motivaci dělat jakékoliv strukturální reformy v horizontu mnoha let. A to je ta nebezpečná zpráva i pro nás,“ odhaduje řešení situace Řecka Hampl.

Na tuzemském finančním trhu podle Hampla může nastat postupně problém, pokud nepřijmeme kredibilní střednědobou fiskální strategii. „Je nutné přivést hospodaření veřejných rozpočtů na udržitelnou dráhu. Předpokládám, že v této chvíli není nikdo, kdo by tvrdil, že české finance jsou v pořádku. Uvědomění si tohoto faktu ve veřejné diskusi nás myslím odlišuje od řady jiných zemí,“ dodává viceguvernér.

(Zdroj: HN, ČNB, Bloomberg)


Váš názor
  •  
    19.02.2010 12:11

    pred chybami centralniho planovani nas nic neochrani, o tom nas presvedcil jiz krach komunistickeho systemu, ... dnesni manipulace centra;nich bank s urokovou sazbou a vytvareni nekrytych penez je proto taky jasnou cestou ke krachu
    SKF
  • Zásadní otázka
    18.02.2010 14:10

    Zásadní ekonomickou otázkou politické elity České republiky by se měl stát základní fakt zde tento způsob demokracie, tak jak je po roce 1989 nastaven je pro tuto společnost čistě ekonomicky ufinancovatelný nebo nepřípadně Komu skýtá momentální výhody za cenu budoucí pohromy. Nezodpovědnost „hospodářů“ komunální a státní sféry, kteří rozhodují o utracení peněz vybraných od daňových poplatníků je neuvěřitelná. Medializovaných příkladů , které jsou nejspíše pouze špičkou ledovce je stále více . Například 3 km cyklostezky v Praze Vysočanech za 150 milionů Kč nebo projekt Opencard pražského magistrátu. Přitom neobstojí argument že na cyklostezku přispěla EU asi polovinou, tyhle peníze jsme odvedli do bruselské pokladny, kde je opět přerozdělili. Mohl bych jmenovat a jmenovat a jmenovat. Předražené dálnice, policejní stanice, počítače do škol, Hummery pro městskou policii. Očkování proti prasečí chřipce, které nikdo nechce je třeba pokračovat?. Státní správa je nekontrolovanou černou dírou a další zvyšování daní pouze zvyšuje sílu přitažlivosti, kterou tyto prostředky mizí, nenávratně a zbytečně . Bylo by účelné posoudit zda náklady řízení státu tak jak jsou tzv, demokracií „nastaveny nejsou z válné části jen vyhozenými postředky. Kolik procent je skutečně účelně vynaložených na fungování státu? Zda způsob výběru daní nezatěžuje obyvatele nad únosnou mez ohledem na skutečnost výsledku, že jsme dospěli k jednomu z nejkomplikovanějších systémů výběru daní a nejvíce daňově zatížených hospodářství na světě. Zda má smysl stálé vymýšlení,kde a jak ještě zmáčknout pomyslný pomeranč a získat další šťávu, kterou pak někdo v rámci tzv. „demokracie“ pověřený vylije do virtuálního záchodu. Jaký má smysl stálé zvyšování daní z benzínu, alkoholu, cigaret,ekologické zátěže, dýchání, žití, bytí prostě z existence prostého jedince na světě. Proč a na co. Daně,poplatky, pokuty, mýtné, sociální,zdravotní pojištění? Na důchody není, silnice jsou v dezolátním stavu, léky si musíme kupovat, silnice v obci jsou neuklizené rozbité, ale daň z nemovitostí roste. Občas si říkám, že je štěstí , že nemáme moře. Dokáži si živě představit diskuze parlamentu, jestli máme mít ponorky, letadlové lodě, jestli koupit, pronajmout . Ala vážně - nevybočuje Poměr mezi HDP a nákladů na státní správu včetně jejího marnotratného utrácení nad rámec ekonomických možností naší země. Není ta malá domů v celkovém součtu za příliš velkou cenu? Je takto nastavené demokracie skutečně demokracií? Nejedná se o excesy, o ojedinělé případy, jedná se o systémovou chybu řízení státu s finančním hospodařením černé díry. Nelze přece stále prohlubovat daňové zatížení a současně státní zadluženost do nekonečna navíc tempem, které se stále akceleruje. Tahle cesta nikam nevede.
    OH
    • Re: Zásadní otázka
      19.02.2010 10:46

      Dnes jsem se dočetl, že rozvoz státních maturit má stát 58 milionů. Tohle je za hranicí lidského rozumu
      OH
    • Re: Zásadní otázka
      18.02.2010 15:32

      Nejzákladnější problém je státní správa, nesmyslné nastavení hejtmalíků (geografické), neexistence kontroly, zvůle beztrestnost různých lobistyckých skupin, vzrůstající moc policejního a represivního aparátu. To co občas slyšíme je jen špička jehly a co se děje na různých magistrátech, kde armády úředníků doslova terorizují pomoci zákonů občany. Jak je možné, že vynikající právnik, předseda legislativní rady poarlamentu (nebo jak se ten spolek jmenuje), neví že je třeba titul obhájit a něco dokázat. On se ani neomluví, nerezignuje a dál se bude podílet na paskvilech této továrny na absurdno. A ke všemu, aby měly klid tak se budou dál ukájet v různých imunitách a kde to nestačí, tak si udělají zákon který jim beztrestnost zajistí. Celý národ je s pompou informován o tom jak byla zakázána jedna politická strana. Nechci polemizovat o zprávosti, ale nemám důvěru v naše soudce. Za mnohem důležitější pro demokracií považuju vznik soukromé armády jednoho polostátního podniku z peněz daňových poplatníku a kcionářů. A dost.......
      Homo
      •  
        18.02.2010 15:34

        Omlouvám se za chyby,čeština neni mým jazykem.
        Homo
    • Re: Zásadní otázka
      18.02.2010 14:29

      Naprostý souhlas. Nejhorší na tom je, že situace se stale zhoršuje. Nejde o nahodne případy, ale "chronické a stale se prohlubující zhoubné onemocnění této společnosti". Je to "kult peněz" a absolutní zráta charakteru při honbě za zisky. Pokud se to nezastaví, nedopadne to dobře. Tak dlouho se chodí s hrncem pro vodu až se ucho utrhne - to vždy platilo a bude platit i tady. Je to jen otazka času.
      miki1
      •  
        18.02.2010 14:39

        nezastavi se to. penize jsou droga a potazmo nase jedina zivotni hodnota (na masove urovni) a celej svet ma abstak. hrozi absurdni stavy chovani a masy ubiji jedince, kteri se lisi. uloha penez ale nesmi byt nikdy zpochybnena, o to se ti, kdoz nam je tisknou a podstrkuji zcela nepochybne postaraji.
        Azb
        •  
          18.02.2010 15:30

          Dnes se mne syn ptal, co jsou daně. Odpověděl jsem mu, že to je metoda tovrby zisků lidí, kteří mají moc, a z důvodu snadnějšího výběru daní různě velký kus z vybraných částek věnují zpět plátcům dle své úvahy. Princip stejný jako když Ludvík XVI. vybíral daně pro svou potřebu, a zpětně za to zaručoval ochranu před jinými králi. Demokracie (zvláště v korupčním prostředí) pak k tomu přidala prvek konkurence takových "králů", je více žraloků, kteří chtějí být příjemci užitků z daně, konkurují si navzájem, procento smysluplných výdajů je tak vyšší než u královských daní - napadané plýtvání zdroji je o něco nižší. Konkurence v tom komu platit daně tu nikdy nebyla, vždy byla víceméně trestná, stejně jako když se poddaný nesměl přestěhovat z panství, protože by se tím krátil zisk místnímu šlechtici. Je pro svou duševní rozvnováhu si přiznat, že peníze na daních vybrané tím okamžikem nepatří plátcům daně.
          dan_tencl
          •  
            24.02.2010 12:29

            Přesně ten bordel a metodu okrádání - rozkrádání popsal OH!Díky! Jen pro info. Stát je organizované násilí na skupině obyvatel.... měl by zajistit vnější a vnitřní bezpečnost (armáda, policie) a právní systém (soudy). Dříve za těch Ludvíků apod. se braly desátky! tzn10% za tyto zcela zásadní služby státu... dnes se berou padesátky!! a kecá se i do toho kde jsou jaké kohoutky na vodu.... Bohužel další pravda je ta, že čím víc vyberou, tím víc s tím mohou čachrovat.... Jediné řešení je minimalizace role státu a to hlavně daňová. Pokud si lidé službu (vzdělání, zdravotnictví atd.) platí, tak si dané služby i jinak váží a jde nějak konkurenčně najít fér cenu... Pokud ji má najít úředník či lobista, tak je vždy blbě... věřím v Gausovu křivku, při dalším zvýšení daní vyberou méně.... snad se nenažranci poučí a naše zadlužování nám určitě vrátí naši potomcina důchodech... i oni mají protizbraň, třeba se odstěhují a jsem zvědav kde se pak na tu důchody vezme... Tom
            tom
          •  
            19.02.2010 12:15

            je to stejny jako system vypalneho mafie
            SKF
    • Re: Zásadní otázka
      18.02.2010 14:19

      stejny nazor jako r. higgs. ten jiz takhle bojuje mnoho dekad, ale papalasi maji vzdycky navrch :/
      kb
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data