Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Banky v USA budou moci omezeně investovat do rizikových fondů

Banky v USA budou moci omezeně investovat do rizikových fondů

25.06.2010 12:32
Autor: ČTK

Washington (ČTK) - Americké banky získaly ve vyjednáváních obou komor amerického Kongresu o reformě regulace finančního sektoru důležitou výjimku z navrhovaného zákazu investic do rizikových obchodů a fondů. Dohadovací výbor Senátu a Sněmovny reprezentantů se v noci na dnešek dohodl na modifikaci takzvaného Volckerova pravidla tak, aby banky mohly omezeně investovat do hedgeových fond a fondů soukromého kapitálu. Zákonodárci chtějí dokončit jednání o konečné verzi zákona ještě dnes a obě komory by měly zákon schválit do 4. července.

Kontroverzní pravidlo nazvané podle někdejšího šéfa americké centrální banky Paula Volckera, jednoho z poradců prezidenta Baracka Obamy, má bankovním holdingům zakázat obchodování na vlastní účet, investice do rizikových fondů a obchody s deriváty. Zákonodárci se nyní shodli, že banky budou moci do hedgeových fondů a fondů soukromého kapitálu investovat až tři procenta svého kapitálu a že investice určité banky do jednoho fondu nesmí překročit tři procenta akcií fondu.

Velké finanční instituce z Wall Street jako Goldman Sachs (134,98 USD, -0,07%), JPMorgan (38,03 USD, -2,21%) Chase, Credit Suisse (42,39 CHF, -0,38%) nebo Citigroup (3,78 USD, -2,83%) mají ve fondech a derivátech rozsáhlé investice a velkou část jejich zisků tvoří výsledky vlastního obchodování. Zástupci bank tak v Kongresu intenzivně lobbují za zmírnění omezujících opatření, která by pro ně v dosavadní podobě znamenala silné ztráty a vysoké náklady. "Volckerovo pravidlo mohlo být pro bankovní sektor daleko horší, než nejnovější verze. Ta sice bude stále poškozovat ziskovost a dopadat na podnikatelská rozhodnutí, nebude to ale takový knokaut, jakého se někteří báli," řekl agentuře Reuters analytik Jaret Seiberg z firmy Concept Capital.

Cílem Volckerova pravidla je oddělit u bankovních institucí s vklady garantovanými vládním pojištěním základní bankovní aktivity od rizikovějších operací. Je to jeden z nástrojů, který má předejít tomu, aby se v budoucnu opakovala tak hluboká finanční krize, která finanční sektor zachvacovala od roku 2007 do loňska. Na vyhovění novým předpisů, by měl finanční sektor podle nových návrhů celý rok.

Posledním významným sporným bodem je zapojení bank do obchodů s deriváty, tedy různými termínovými kontrakty, opcemi, swapy a dalšími instrumenty, které vesměs slouží jako zajišťovací nástroje, zároveň však mohou být využity jako prostředek k vysoce rizikovým sázkám na budoucí vývoj. Dosavadní návrh předpokládá úplné odděleni těchto aktivit od bank, nový návrh demokratů ze sněmovny však omezuje dosah restrikcí pouze na nejrizikovější deriváty, takže banky by dál mohly vést běžnější derivátové obchody.

Před měsícem schválil svůj návrh nejrozsáhlejší reformy regulace finančního sektoru od 30. let minulého století Senát a již v prosinci svůj návrh přijala sněmovna. Reformy jsou reakcí na finanční krizi a měly by zabránit jejímu opakování. Jejich záběr se pohybuje od nových pravidel pro záchranu problémových bank po ochranu drobných spotřebitelů.
 
Bankám se již v rámci dohadování obou komor podařilo prosadit odstranění zestátněných hypotečních agentur Fannie Mae (0,38 USD, -7,32%) a Freddie Mac (0,47 USD, -4,08%) ze souboru firem, jejichž případná likvidace by šla na účet budoucího rezervního fondu financovaného samotným finančním sektorem. Obě agentury stály v centru nedávné finanční krize tím, že realizovaly na hypotečním trhu státní politiku dostupnosti bydlení širokým masám. Ta přitom v posledním desetiletí značnou měrou přispěla k vytvoření obří bubliny nadhodnocených cen realit, z jejíhož prasknutí vznikla hypoteční a finanční krize.

Záchrana obou dvou dříve polostátních gigantů a jejich plné zestátnění stála daňové poplatníky již 145 miliard dolarů (tři biliony Kč) a náklady jejich sanace stále rostou. Dojednávaný zákon přitom reformu těchto institucí vůbec nezahrnuje, což ostře kritizuje nejen republikánská opozice, ale také například v dnešním listu The Wall Street Journal i bývalý předseda Komise pro burzy a cenné papíry z 90. let a celoživotní demokrat Arthur Levitt.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m