Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
El-Erian: Úspory i růst – učme se od rozvíjejících se ekonomik

El-Erian: Úspory i růst – učme se od rozvíjejících se ekonomik

28.06.2010 17:11
Autor: 

Na jedné straně debaty o správné ekonomické politice stojí zastánci přístupu „nejdříve růst“. Podle nich je růst nutnou podmínkou vyřešení problémů s dluhem. Bez něho se sníží daňové příjmy a investice a dojde ke ztížení budoucích splátek dluhu. Evropský příklon k úsporám je podle tohoto názoru špatný, Německo by mělo přijmout expanzivní politiku a podle některých by k dodatečné fiskální stimulaci měly přikročit i země s vysokým deficitem, jako jsou Spojené státy.

Proti stojí ti, kteří zastávají přístup „nejdříve úspory“. Poukazují na zhoršující se rating vládního dluhu a zejména na to, že i přes evropský záchranný program je rizikovost řeckého a španělského dluhu na znepokojivé úrovni. Obávají se propadu na akciových a dluhopisových trzích, který by měl negativní dopad na investice a v mnoha zemích by zvýšil problém s dluhem. Požadavky Spojených států na pozdržení změn ve fiskální oblasti jsou podle tohoto tábora nezodpovědné. Namísto toho chce snížením deficitů dosáhnout nižších rizikových prémií a odvrátit ničivou restrukturalizaci dluhu.

Obě strany mají pravdu a také ji nemají. Ve slepé uličce budou tak dlouho, dokud nepochopí, že jejich debata není kompletní a vychází z příliš úzké historické perspektivy založené na zkušenostech průmyslových zemí namísto zemí rozvíjejících se. Obecně platí, že průmyslové země musí přistoupit ke změnám ve fiskální oblasti a rovněž dosáhnout střednědobého růstu. Rovnováha mezi těmito dvěma cíli se bude lišit. Země jako Řecko musí začít okamžitě šetřit; Německo, Japonsko a USA mají více prostoru pro manévrování. Nikdo by ale neměl sledovat jen jeden z uvedených cílů.

Pro dosažení obou cílů musí jednotlivé země rychle implementovat to, co v rozvíjejících se zemích nazývali „strukturálními reformami druhé generace“. Ty v podstatě zahrnují zlepšení dlouhodobé schopnosti ekonomik, které ztratily své konkurenční výhody, reagovat na vnější podněty. Vyřešení dilematu mezi fiskální stabilitou a růstem vyžaduje zaměření se na dlouhodobý růst produktivity a okamžitou pomoc těm, kteří zaostávají. To znamená investice do lidského kapitálu, včetně rekvalifikace části pracovní síly a zvýšení její mobility. Je potřeba klást důraz na infrastrukturu a technologie, včetně větší podpory pokroku ve vědě, který nese příslib zvýšené produktivity. Všechny země také musí poctivě zvážit sociální frikce, které v následujících letech vyvstanou. V některých zemích, jako například USA, to znamená okamžité posílení záchranných sociálních sítí.

Zkušenosti rozvíjejících se ekonomik ukazují, že takové reformy je těžké naplánovat a těžké politicky prosadit. Často znamenají krátkodobou bolest nutnou pro dosažení dlouhodobých zisků. Bez těchto změn ale dojde k tomu, že některé země se dostanou do nestabilní části světa, jehož části se budou stále více pohybovat odlišnými rychlostmi. Političtí vůdci jsou ale stále uvězněni v krátkodobém cyklickém uvažování.

Uvedené je výtahem z článku, který pro Financial Times napsal šéf společnosti Pimco Mohamed El-Erian.

(Zdroj: FT)


Váš názor
  • Vážený pane Skeptiku
    29.06.2010 12:56

    Váš recept na řešení všech ekonomických problémů je stále stejný a jednoduchý: "Vyřešit veřejný dluh". Otázkou je co si pod tím pojmem vlastně přestavujete. Zda-li se spokojíte s obrácením trendu, nebo trváte na přebytkových rozpočtech. Především však, jak byste tohoto "vyřešení" chtěl dosáhnout. Děkuji za odpověď.
    L.H.
  •  
    29.06.2010 8:33

    Na jednom se s panem Erianem shodneme, nejedná se o běžný hospodářský cyklus, ale o zásadní strukturální změnu a nelze uvažovat běžným způsobem, jakým uvažujeme v běžném cyklu. Z toho ale vyplývá, že se musíme chovat jinak než obvykle - především snížit vládní výdaje. Je legrační vyprávět o "prostoru pro manévrování". To chceme, aby všechny západní vlády vypadaly jako Řecko? Navíc je tu jasná zkušenost Japonska s 20 lety "stimulace ekonomiky", která nikam nevedla a pouze zemi zavalila obrovským dluhem. USA Japonsko léta kritizovaly, aby nakonec vyrazily na stejnou stezku směrem k propasti spáchat ekonomickou sebevraždu. Pouze němcům ještě zbyly zbytky zdravého rozumu, což je obrovské štěstí pro střední Evropu.
    Skeptik
  •  
    28.06.2010 19:33

    A nebo evropští političtí vůdci rozumí geopolitice lépe než autor a mají i lepší informace než on.
    ignác
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data