Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Proti smrti s velbloudem bez velblouda

Proti smrti s velbloudem bez velblouda

03.09.2010 18:18

Média přinesla zprávy, že Evropská komise chystá zákaz vystavování všech tabákových výrobků na regálech obchodů. V plánu je prý i zavedení jednotných obalů všech cigaretových krabiček, zvětšení nálepky se zdravotním varováním a přidání odstrašujícího obrázku nebo povinné uvádění čísel na odvykací telefonní linky. Brusel tak chce sladit vnitřní trh unie a snížit dopady kouření na zdraví a úmrtnost. Podle expertů z českého ministerstva zdravotnictví, prý mají podobné změny smysl. Světě div se, tabákové firmy nesouhlasí.

Nechci zde rozebírat, nakolik jsou podobné kroky příkladem dobrého úmyslu, a/nebo toho, že zase někdo jiný ví lépe, co je pro druhé lepší. Čistě z ekonomického hlediska by ony unisono bílé krabičky s formálně stejně vytištěným názvem značky (a sadou varování a lebek s hnáty) byly velice zajímavým experimentem. V době, kdy většině produktů a služeb dominuje marketing, bychom na něm jasně viděli, (i) jaký má marketing vliv na celkové prodeje v odvětví a na (ii) redistribuci prodejů mezi jednotlivými značkami. A nenechme se mýlit – nejde o detaily. Nedotčeno by nezůstalo ani naše kulturní dědictví - vždyť za pár let by například mládež při pohledu na o cigarety s velbloudem žebrajícího hlídače hranic ve Třech veteránech jen nechápavě koukala.

Na zmíněný první bod celý bruselský plán sází – přechod na „brandově nerozlišující“ a nezajímavé bílé krabičky by podle něho asi měl snížit celkové prodeje cigaret. Přímo to implikuje, že hodnotou cigarety není zdaleka jen produkt sám (tabákový list, filtr a obal), ale i marketingová slupka kolem něho. Tedy hodnota spočívající v tom, že kouřím tu, či onu značku, že je s ní spojená určitá image , že to dám ledabyle pohozenou krabičkou na stole patřičně najevo, atd.

Co se týče druhého bodu vyvstává na mysli otázka, kterou jsem zde již dříve naznačil a která souvisí s ničím menším než s pravou podstatou vzniku poslední, dluhem způsobené, krize (viz některé z předchozích úvah a spekulací). Možná stojí za to pouvažovat o tom, zda v přesaturovaných společnostech není mnoho (pseudo)produktů, u nichž nejde o podstatu, ale o prodej a marketing. Stačí krátký ohled na reklamy v televizi a je jasné, že ten je jen zoufalým pokusem do nás ještě narvat nějaký ten nepotřebný nesmysl. „Boj“ firem na trhu je pak někdy hlavně bojem marketingových oddělení, kdy všechny kampaně, reklamy, atd. jsou přibližně stejně hloupé a čistý efekt je nulový: tržní podíly jsou stále cca stejné. U produktu samotného ke zlepšení nic není, jen dochází ke zvýšení celkových nákladů v odvětví, díky neustále se roztáčející zbytečné (v lepším případě) marketingové spirále. Lehce tak dojde k tomu, že tento typ konkurence z hlediska celkové efektivity spíše škodí, o následcích na duševní zdraví konzumentů nemluvě (zejména pro ty, kteří ještě věří na pohádky o přidané hodnotě „brandových kecek“).

Co se týče tabákových firem, mohlo by tak dojít paradoxně k tomu, že celkové prodeje v odvětví moc neklesnou (tedy pokud kuřákům jde skutečně hlavně o to cígo a plán Bruselu nevyjde) a dojde k velkým úsporám na straně jejich marketingu. Díky direktivnímu zásahu, korigujícímu tržní „excesy“, by tak vzrostla ziskovost celého odvětví, které by přestalo hrát marketingovou hru s nulovým součtem.

Jako třešničku na dortu bych zde rád ukázal, jak rozdílný je názor politiků o pár set kilometrů na východ. Shodou okolností ve stejnou dobu jako zprávy o záchranářích z EU dorazily do médií i zprávy na podobné téma z Ruska. Tamní ministr financí prý v rozhovoru s novináři uvedl, že „když denně vykouříte krabičku cigaret, znamená to, že pomáháte řešit sociální problémy státu. Dáváte státu peníze na daních. Pomáháte tím sociálním službám a přispíváte k tomu, aby se zvýšila míra porodnosti.“ Zda se mu v hlavě honilo i to, že kuřáci dříve zemřou, což bude jejich konečný „pozitivní příspěvek“ do státního rozpočtu, již zprávy neuvedly.

Není ale dobré podobnou přímočarost, jaká je patrná v Rusku, vidět negativně. Nebylo by například lepší místo státních zásahů do soukromého sektoru vyřešit do očí bijící nesrovnalosti na státní straně? Například provázání toho, jak se kdo stará o svoje zdraví a toho, kolik musí za zdravotní péči platit (či kolik jí dostane), je ale stejně tak logické a racionální, jako nesplnitelné. Kdo by byl například ochoten jen měnit pořadníky operací, či jiné péče, podle toho, zda dotyčný silně kouřil, či ne? A nepomohly by podobné (dobře medializované) kroky více, než bezbolestné hraní si s krabičkami?

Pozn.: Autor je externím spolupracovníkem Patrie, jeho názory se nemusí vždy shodovat s názorem společnosti.


Váš názor
  •  
    06.09.2010 10:04

    pánové, pánové.... to je nádhera, jak do sebe hned dou kuřáci s nekuřákama na nože...připadám si jako na novinkách.cz, to je taky maso, když tam začne lítá řež. Ale tohle je ekonomickej server, takže se držme suchých faktů: 1) riziko rakoviny je prokazatelně spojeno s kouřením a ostatním rizikovým životním stylem - bez diskuze, doufám 2) vyřazení nemocné osoby z pracovního procesu způsobí: - ztrátu produkce - ztrátu daňového příjmu státu - náklady na zdravotní péči - předčasné důchodové náklady (kdo že to pokryje???.......žeby ostatní daňoví poplatníci?, tedy nekuřáci a zatím pracující kuřáci?) 3)průměrný čas, ztrávený u jedné cigarety, se dá odhadnout asi na 10 minut - kolik cigaret si dá kuřák v pracovní době?...5-8?...10?.....20?....počítejte pokles celkové produkce a změnu produktivity práce, která je kuřákovi a nekuřákovi nespravedlivě hrazena shodně. Myslíte, že je ekonomické podporovat nebo nepodporovat kouření?
    marrtt
    •  
      06.09.2010 10:24

      nechci vám nepokrytě pochlebovat, ale sepsal jste to pěkně. V našem kverulanstkém státě je oblíbeným sportem diskutovat a polemizovat i s věcmi, které jsou naprosto jasné a ověřené. Ale někteří jedinci mají potřebu tohle popřít a tvrdit opak.....
      ferda
  •  
    06.09.2010 5:39

    Není třeba čekat na vyhodnocení tohoto experimentu v EU, stejná opatření jsou již nějakou dobu aplikována v Austrálii a pokud se nepletu i na Novém Zélandu, zdá se mi, že se právě zde EU nachala k podobnému kroku inspirovat. Jaké jsou efekty těchto opatření nemám tušení, ale jistě by se již nějaká data dala získat od zmíněných států...
  • kouření
    05.09.2010 19:34

    Bohužel se zobecňováním a srovnáváním v této problematice nelze souhlasit. Evropský region je se specifickým systémem zdravotnictví. Ať už ho nazveme "zdarma", či "se spoluúčastí", či "pro všechny". Pokud takový systém bude pokračovat dále, tyto kroky jsou nezbytné. Nelze si hrát na hrdiny se zapalovačem a cigaretou a pak čerpat miliony (lhostejno v jaké měně) na léčbu. A ano, jsem nekuřák. Problém v pohledu na věc je silně zastřen faktem, zda je dotyčný kuřák, či ne.
    ferda
    • Re: kouření
      06.09.2010 11:03

      Ano, cítím zde obecně (nejen při kouření nebo nekouření) silný nepoměr mezi ochotou plně si přiznat osobní odpovědnost za vlastní kroky a očekáváním solidární pomoci ostatních. Narážím na ono silně zakořeněné české "Voni". Vše co se kolem nás stane, komentujeme slovy "Voni udělali, voni nám přidali, voni nám vzali...." Z tohot univerzálního nadsvěta Voněch potom očekáváme pomoc ve chvíli, kdy "Se nám to stalo"..., přičemž My přece nejsme součástí našeho dění, my sme jen oběť, která za nic nemuže. Pak se neni čemu divit, že to u nás vypadá, jak to vypadá.
      marrtt
    • Re: kouření
      05.09.2010 20:41

      Fajcenie nema s rakovinou pluc nic spolocne!! je to obrovsky omyla sucasnych lekarov ktori maju svoj nazor ale bohuzial je velmi nespravny:-))!!! Skvor by som dal znaky smrtky na mobilne telefony, na mäso a vyrobky s neho a na mlieko ktore nam skodi podstatne viacej ako cigarety. Ale tomuto sucasna medicina vobec nerozumie!!!
      durajko
      •  
        06.09.2010 8:13

        No ono je důležité, že tomu rozumíte alespoň vy,míchat mléko s cigaretama, to už může dočista pouze fanatik.To už můžete hned napsat, že když vypijete najednou velké množství vody, že můžete v krajním případě i zemřít.Jste HLUPÁK
        gupik
      •  
        06.09.2010 8:03

        doporučuji tento revoluční názor rozpracovat a zaslat Nobelovu výboru. Nobelova cena za medicínu tě bezpochyby nemile. Do té doby si ale troufám konstatovat, že mám podezření, že jsi nevzdělaný šašek.
        alex
      •  
        06.09.2010 5:47

        No už v první větě je vidět kuřácká demagogie a line se úspěšně celým příspěvkem. Zapomněl jste dodat, že auta zabíjí daleko více atd...... Inhalování dehtu a ostatních sraček zvyšuje riziko rakoviny plic. Nevím jak jste přišel na opak.
        ferda
  • regulace, regulace, reg.......
    03.09.2010 22:20

    V první řadě musím přiznat barvu, jsem kuřák. V druhé řadě souhlasím s tím, že kouření určitě není zdravé. Nicméně si myslím, že stejně tak není zdravé žít v evropské unií. Lidská blbost je totiž nakažlivá a mnohem nebezpečnější než rakovina. Postihuje totiž všechny i nekuřáky. Všemožné regulace, které za existence EU už vytekly z Bruselu jsou jasnou ukázkou toho, jak pravdivé bylo rčení z dob socialismu "dej blbci pásku na rukáv a uvidíš co se bude dít" . Tenkrát se jednalo o narážku na PSVB a dovolím si přidat ještě jedno, "my Vás donutíme žít šťastně a bude-li to nutné, třeba i násilím". Nechci tady rozebírat přínos normy o velikosti nakládaček, zahnutí banánů, doby zpracování "hotovek" v restauraci a pod. . Bylo by to zbytečné, protože všichni si ještě dobře pamatují dobu, kdy se v hospodě podával odpoledne guláš, který kuchař uvařil už ráno. Bylo to strašný, lidé padali jak mouchy a nemocnice praskaly ve švech. A co teprve, když Vám zaskočil špatně zahnutý banán. Rád bych jen přispěl svou trochu do mlýna, když už se bojuje (nikoliv o zrno), ale o životy lidí. Alkohol - metla lidstva. Představte si ten úžasný pokrok, jak v našich milovaných supermárketech jsou dlouhé řady regálů a na nich dlouhé řady stejných lahví s alkoholem, polepené velkými bílými vinětami kde je vyobrazen zvracející občan, lékař, který vhazuje do kýblu právě vyoperované a zničené játra nebo romantický obrázek kouřícího krematoria. Automobilismus - počet aut na silnicích stále roste a neúměrně se zvyšuje počet lidí, kteří na silnicích umírají. Svůj návrh na řešení tohoto problému zde již nebudu uvádět.Jsem si jistý, že ho čtenář již předem zná. Chtěl bych jen podotknout, že v tomto případě bych povolil plechový štítek s vyraženým názvem automobilky, umístěným pod pravým předním podběhem. Někomu se může zdát, že nevím co říkám, že jsem se zbláznil nebo jsem jen úplnej blb. Dovolím si slabě oponovat. Vše je jen otázka času. Věřte mi. Představte si, jak svému dědečkovi vysvětlujete, že nemůže na své chalupě používat klasickou pastičku na myši, protože lapená myš při svém skonu hrozně trpí a tím jsou porušována její práva. Nejsem si jistý, kdo by tento rozhovor (ne)přežil. trigor
    trigor
    • Re: regulace, regulace, reg.......
      06.09.2010 9:55

      omlouvám se, jestli jsem se někoho dotkl, ale pořadí příspěvků je poněkud zmatené a texty se zjevně odkazují na více příspěvků ........?
      trigor
    • Re: regulace, regulace, reg.......
      06.09.2010 9:41

      Je opravdu radost, číst reakce na příspěveky. Jak už bývá pravidlem, není podstatné co někdo napíše, ale dokázat přispěvateli, že je hlupák. Nechci být vztahovačný, ale tuším, že pan "ferda" reagoval na můj příspěvek a krom jiného napsal : "Inhalování dehtu a ostatních sraček zvyšuje riziko rakoviny plic. Nevím jak jste přišel na opak." Pro jistotu jsem si to přečetl několikrát, ale nějak nechápu, kde je v mém příspěvku napsáno, že Inhalování dehtu a ostatních sraček NEzvyšuje riziko rakoviny plic . p.s. problém není v tom, jestli je kouření zdravé nebo ne, ale v tom jak k řešení různých problémů přistupuje EU.
      trigor
      •  
        06.09.2010 10:21

        můj příspěvek o dehtu a sračkách patří tam, kde visí. Pod pána, který tvrdí toto: "Fajcenie nema s rakovinou pluc nic spolocne!! je to obrovsky omyla sucasnych lekarov ktori maju svoj nazor ale bohuzial je velmi nespravny". takže nemusíte být vztahovačný.
        ferda
    • Re: regulace, regulace, reg.......
      05.09.2010 16:48

      Nemam namitek, jen pridam jeden postreh. Myslim, ze podobne regulace vznikaji ze stejneho duvodu jako akciova doporuceni a nejruznejsi nevyzadane trzni analyzy. Jisti lide proste potrebuji vykazat cinnost, nechat o sobe slyset. Jinak upadnou v zapomneni, nepostoupi v kariernim zebricku, nedostanou se na vyssi misto v politice, nevydelaji vic penez ... kazdy si doplni dle sveho.
      Cedr
Aktuální komentáře
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m