Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Goldman Sachs: Dolar čeká do roka oslabení až na 1,55 USD/EUR, koruně současná síla vydrží

Goldman Sachs: Dolar čeká do roka oslabení až na 1,55 USD/EUR, koruně současná síla vydrží

07.10.2010 12:33

(Aktualizováno 14:49)

Krátkodobá podpora, kterou dolaru poskytovaly obavy z dluhů okrajových zemí eurozóny a oslabení evropského ekonomického růstu, se vyčerpala a dolar čeká další oslabení, a to nejen nad 1,40 USD/EUR, ale do 12 měsíců až na 1,55 USD/EUR, upozorňují devizoví stratégové americké investiční banky Goldman Sachs v nové měsíční globální měnové prognóze, která je oproti té zářijové (čtěte ZDE) k dolaru o mnoho pesimističtější. Vůči koruně se Goldman Sachs staví lépe, když očekává, že česká měna ze současných úrovní v ročním výhledu oslabí pouze minimálně.

Říjnová prognóza Goldman Sachs očekává, že se dolar do tří měsíců nejen podívá, ale i udrží nad hladinou 1,40 USD/EUR, aby v následujících šesti měsících oslabil až na další psychologickou metu 1,50 USD/EUR a do roka potom až na 1,55 USD/EUR. Goldman Sachs sice oslabení dolaru v důsledku klesající atraktivity americké měny po opadnutí strachu z Evropy očekával již v předchozích výhledech, ale jeho rozsah ani načasování správně neodhadla.

Ještě v září, kdy potvrdila kurz nastavený již v červenci, totiž americká banka přepokládala, že dolar čeká nejdříve (do 3 měsíců) posílení na 1,22 USD/EUR, aby následně oslabil na 1,35 a 1,38 USD/EUR za 6 respektive 12 měsíců. „Ve velmi krátkém časovém horizontu budou přetrvávat makroekonomické a politické zdroje nejistoty v Evropě, Spojených státech i Asi, což by mohlo dočasně ještě podpořit sílu dolaru vůči ostatním měnám včetně eura,“ říkali devizoví stratégové GS na začátku září a ve včerejší zprávě přiznávají, že se mýlili a situace v Evropě se vlivem ohlášených dalších úsporných opatření v jednotlivých zemích do značné míry stabilizovala. Proti dosavadní prognóze prý v posledním měsíci hrálo také rychlejší zhoršení makroekonomických vyhlídek americké ekonomiky.

Eurozóna jako celek je v současnosti ekonomicky mnohem vyrovnanější než Spojené státy v každém pro devizové trhy důležitém směru, včetně běžného účtu platební bilance, přílivu kapitálu do soukromého sektoru, zahraničních držitelů státních dluhopisů i fiskálních deficitů. "Zcela souhlasíme se závěrem trhu, že krize evropského dluhu ustoupila do pozadí a mnohem větším tématem pro devizové trhy budou nyní fundamentní problémy USA," říká analýza Goldman Sachs.

Hlavními problémy americké ekonomiky a potažmo i měny jsou nyní podle Goldman Sachs: přetrvávající vysoká nezaměstnanost volající po realokaci pracovní síly z přebujelých odvětví; relativně slabá míra úspor amerických domácností, která není dlouhodobě vysvětlitelná z historického ani demografického pohledu a jejíž budoucí nárůst povede k oslabení spotřeby; vysoká poptávka po dovozovém zboží; úrokové diferenciály počítající se slabým ekonomickým růstem USA a nutnost fiskální konsolidace, která se v mnoha měřítkách dá srovnat s Velkou Británii, Španělskem či Řeckem. „Celkově je makroekonomický výhled dostatečně složitý na to, aby udělal ze Spojených států jednu z nejméně oblíbených investičních destinací,“ shrnuje zpráva Goldman Sachs.

Analytici Goldman Sachs, kteří do září nevěřili, že česká měna dlouhodobě posílí pod hladinu 25,00 CZK/EUR dříve než za rok (se srpnovou prognózou 25,0 CZK/EUR za 3 a 6 měsíců a 24,8 CZK/EUR za 12 měsíců), již podruhé v řadě vylepšili prognózu pro českou měnu. V podstatě však v obou případech pouze upravili svůj výhled v reakci na aktuální kurz, takže podle nového výhledu by se koruna vůči euru měla do tří i šesti měsíců držet na úrovni 24,55 CZK/EUR, aby za rok posílila na 24,5 CZK/EUR (dosud 24,8 CZK/EUR za 3 a 6 měsíců a 24,6 CZK/EUR za 12 měsíců.
(Zdroj: Goldman Sachs)


Váš názor
  • Moc pěkný doprovodný obrázek
    07.10.2010 15:17

    i když neodpovídá "smělé" predikci... Neuklepli se, nemělo tam být 2,55?... Ačkoli ono to euro zase dožene, takže nakonec odhad "kurz bude za rok stejný jako dnes" nemusí být tak špatný. Problém je, co ty kurzy udělají v mezidobí...
    Pedro
Aktuální komentáře
19.04.2024
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
15:36Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data