Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Blanchard (hlavní ekonom MMF): Další QE nás nespasí, vyspělé země potřebují posílit export na úkor zbytku světa

Blanchard (hlavní ekonom MMF): Další QE nás nespasí, vyspělé země potřebují posílit export na úkor zbytku světa

07.10.2010 12:04

Růst ve vyspělých ekonomikách ztratil tempo, ale kvantitativní uvolňování (QE) ze strany centrálních bank v tomto ohledu nepomůže, uvedl hlavní ekonom Mezinárodního měnového fondu Olivier Blanchard. „Myslím, že v USA i Evropě ještě ke QE dojde, ale neměli bychom být naivní. Většinu své monetární munice jsme vystříleli,“ hodnotí ekonom. Poté, co Bank of Japan snížila svou hlavní sazbu na 0 až 0,1 % a oznámila, že hodlá uvolnit 5 bilionů jenů na nákup vládních dluhopisů a jiných cenných papírů, očekávají trhy další vlnu uvolnění monetární politiky i ze strany amerického Fedu. Na to reaguje především dolar poklesem, když se investoři uchylují na rozvíjející se trhy ve snaze hledat vyšší výnosy.

„Úspěšné uvolnění měnové politiky přinese zlepšení v řádu několika málo bazických bodů… není to úplně zanedbatelné, ale vyspělé ekonomiky to k rychlejšímu růstu nepožene,“ upozorňuje Blanchard. Klíčem je podle něj fiskální konsolidace a přeskupení vah v mezinárodním obchodě – vyspělé země potřebují zvýšit čistý export, přičemž zbytek světa by měl své obchodní přebytky snížit. Tak lze zvýšit zaměstnanost ve vyspělé části světa a dosáhnout udržitelného oživení. „Obecně je třeba, aby měny rozvíjejících se zemí výrazně posílily, a to alespoň některé. K tomu však nedojde tak rychle, jak bychom potřebovali.“

S medvědím názorem na budoucí vývoj se připojuje hlavní ekonom společnosti Gluskin Sheff, Davis Rosenberg. V rozhovoru pro FT uvedl, že očekávání zisků pro příští rok leží příliš vysoko a aby byla naplněna, musel by růst nominálního HDP dosáhnout 7 %. Investoři podle něj chybně věří, že pro akcie existují v současnosti jen dva scénáře a oba jsou pozitivní: První možnost je ta, že si ekonomika nepovede dobře, ale pak zasáhne Fed s druhým kolem QE. Nebo si ekonomika povede dobře a pak nebude pomoci Fedu potřeba. Podle ekonoma je však možný ještě jeden scénář: Ekonomika bude slabá, Fed zasáhne, ale nepodaří se mu ji oživit. „Před osmi měsíci všichni mluvili o tom, že Fed bude muset začít zvyšovat sazby. Ale nyní se stále nacházíme v situaci, kdy Fed říká, že bude držet sazby nízko po dlouhou dobu. Pokud by první kvantitativní uvolňování fungovalo a vyústilo by v udržitelné oživení, nebylo by třeba toho druhého,“ míní Rosenberg.

Podle stratéga je třeba si uvědomit, že při očištění růstu HDP o efekt zásob a stimulu HDP ve skutečnosti klesá. Americké domácnosti se snaží snížit zadlužení a zvýšit úspory, zlepšení tak nastane ve chvíli, kdy klesne nezaměstnanost a zvýší se příjmy domácností, protože ty jsou se svým 70% podílem na HDP hlavním motorem ekonomiky. „Lidé nechápou, jak velkým traumatem prošly rozvahy domácností a jak dlouhodobé následky to bude mít.“ Oddlužení bude podle něj trvat několik let. „Vypadá to jako situace v Japonsku? Ano. Je to přesně stejné jako v Japonsku? Odpověď je - není,“ uzavírá Rosenberg.

Podle aktuálního výhledu MMF porostou v roce 2011 ekonomiky rozvojových zemí v čele s Čínou téměř trojnásobnou rychlostí oproti vyspělé části světa. Globální ekonomika má pak dle World Economic Outlook zpomalit na 4,2 procenta z letošních 4,8 procenta (více ZDE).

(Zdroj: FT, CNBC)


Váš názor
  • Vo tom to přesně je
    07.10.2010 12:10

    jak amíci tak mi budeme muset více makat a za méně peněz, abychom byli konkurenceschopní, ale tenhle mix akciím moc nepomůže,páč méně peněz=méně utrácení :o)
    Mike -Green D. is killing Europe
    • Re: Vo tom to přesně je
      07.10.2010 13:03

      ...presne tak. Mene penez = mene utraceni. A proto vsechny dominantni akcionare globalnich hracu zajima trzni podil. FED by se pretrhl, nez aby se to vymklo z ruky. Pro vsechny vlady jsou jejich obcane spotrebiteli, jinak jsme nadeniky, vice ci mene uspesnymi. Politika je spojka, a vyspele zeme maji vice airbagu nez rozvojove, coz je pro udrzovani socialniho smiru smerodatne. Konkurenci je treba nechat vystrelit par airbagu, a to se ve skutku deje.
      Mudrc
    • Re: Vo tom to přesně je
      07.10.2010 12:41

      mezinarodni menovy fond prosi na kolenou rozvijejici a nerozvinute zeme, aby se prestaly rozvijet, nez rozvinute zeme nakopnou sve exporty?
      Azb
Aktuální komentáře
19.04.2024
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data