Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbušky

Rozbušky

11.10.2010 16:03

Bude to možná trochu upozorňováním na evidentní, ale přesto – podívejme se na to, co jsou nyní hlavní potenciální rozbušky ve světové ekonomice:

Kandidátem číslo jedna je nyní asi situace na měnových trzích. Výraz „měnové války“ se již pevně usadil v našem slovníku; přestože všichni zřejmě chápou, že tak jako všechny ostatní jsou to války bez vítězů, jejich hrozba roste. Motivací je jako obvykle přesvědčení jednotlivých hráčů, že právě jim se povede být tou výjimkou potvrzující pravidlo. V extrému, který ale zdaleka nelze vyloučit, mohou vést k chaosu na měnových trzích; co dokáže zvýšená nejistota s reálnou ekonomikou, pak vidíme v přímém přenosu již nyní.

Toužebně očekávané druhé kolo kvantitativního uvolňování (QE) se může lehce ukázat jako danajský dar. Diskuse o tom, zda stimulace nefunguje, či zda jí jen není dostatek, tu bude vždy – týká se to té fiskální i té monetární. Jasné ale je, že svět zaplavený likviditou je světem vnitřně nestabilním (když QE funguje, či ne), ať již se to nakonec projeví na trhu zboží a služeb, či na trhu s investičními aktivy. Aktuální je například debata o US vládních dluhopisech – argumenty lze samozřejmě najít pro bublinu (výnosy blízko rekordních minim) i proti (japonský scénář). Evidentní ale je, že pnutí je zde vyšší, než obvykle.

Podle mého názoru je likvidita také jedním z hlavních faktorů, který způsobuje vyšší korelaci mezi aktivy, takže nyní máme mimo samotné hotovosti v podstatě jen dvě třídy aktiv – vládní dluhopisy vnímané jako bezpečné a vše ostatní (dluhopisy vnímané jako rizikové, komodity, akcie...). Toto houfování má samo o sobě daleko k teorii o efektivním ocenění aktiv trhy, je podporováno a přispívá k nestabilitě. Růst objemu likvidity již nyní trápí rozvíjející se trhy, které po ní netouží, ale na vybranou mají jen špatné a horší řešení.

Tak jak bylo kolem situace v Evropě ještě před několika týdny povyku až moc, nyní to již investory přestalo bavit a našli si jiné hračky. Důvodem je zřejmě to, že krize likvidity byla zažehnána, zůstává solvence. Ta je dlouhodobější záležitostí (což trhy obvykle moc nezajímá) a do značné míry otázkou sebenaplňujícího se proroctví. Pokud trhy budou věřit, že se z toho Řecko a spol. dostanou, asi se z toho dostanou, protože budou schopny poplatit úroky. A naopak. Tato kruhová reference je ale také důvodem, proč je nyní relativně ztichlá Evropa stále rozbuškou.

Mohli bychom přidávat další a další, stejně jako výše uvedené by to ale v podstatě byly spolu související variace na jedno a to samé. Trhy někdy plynou hladce, někdy se té řece do cesty postaví padlý strom, začne se tvořit hráz. Vše buď povolí včas a nic se nestane, nebo drží dlouho a pak přichází vlna. Nyní těch potenciálně škodlivých hrází máme více než obvykle.

Pozn.: Autor je externím spolupracovníkem Patrie, jeho názory se nemusí vždy shodovat s názorem společnosti.


Váš názor
  •  
    11.10.2010 16:47

    Osobně bych viděl jako největší nebezpečí začínající měnovou válku, která pokud se rozhoří do extrémní situace, Čína musí mít rozhodnutím nejvyššího sovětu nutně navrch, protože demokratické otevřené ekonomiky nemají zas až tak tolik možností donekonečna účinně manévrovat. Je ovšem otázka, jestli jsou soudruzi takoví sebevrazi, aby to dotáhli až tak daleko. Jestli má Čína ministerstvo PR, neodvádějí zrovna nejlepší práci. Po ostudě kolem čerstvého nositele NCM jsem dnes viděl úvod nejnovějšího dílu Simpsonových, kde si berou na paškál kulturu trhu práce v Koreji (shodou okolností tento seriál animuje korejská společnost), i když všichni ví, že se zde paroduje spíše čínská kultura trhu práce a podobných "rozvinutých" trhů. Vůbec by mě nepřekvapilo, kdyby se časem začaly objevovat reklamy s dovětkem typu: China free
    DeGuise
    •  
      11.10.2010 20:34

      Tedy vévodo, jste dokonale odříznut od lidu (přinejmenším čínského - a to už je každý pátý člobrda, spřízněné asijské a africké národy nepočítaje;-)
      Kalka.
      •  
        12.10.2010 9:24

        Ono je to těžké míti důvěru pracujícího lidu, pokud se zrovna nejmenujete Schwarzenberg. Zastávám názor římských císařů - dejte lidu chléb a hry, v čínském případě rýži a olympiádu. V obou případech to funguje bezvadně!
        DeGuise
        •  
          12.10.2010 10:16

          Tak, tak - akorát ta rýže už nestačí (to je to vaše 'odtržení' ;-) V Pekingu přibývá 6 tis. aut denně, v jiných velkých městech to nebude poměrně moc jinak. Takže ve starostech o výběr značky není místa pro starost o chartisty - ostatně u nás tomu taky nebylo jinak, že? Ale tam k tomu ještě zásadně přispívá vědomí příslušnosti k celku.
          Kalka.
          •  
            12.10.2010 12:07

            Začínám litovat, že jsem se nenarodil na břehu Žluté řeky. Taky jsem mohl mít takovej blaženej pocit pospolitosti, neboli býti v Genossenschaft des gemeinsamen Konsums, wo nicht nur alle Früchte der Erde konsumiert werden, sondern auch die Menschensrechtorganizationen in den Keller eingesperrt werden. Ano, nic neslyším, nic nevidím a kupuji akcie VW ve velkém. Heslo zní: Tourana do každé čínské domácnosti!
            DeGuise
            •  
              12.10.2010 15:28

              Nejen všechny plody, ale i všechno, co má čtyři nohy, kromě stolu, a všechno co má křídla, kromě letadla. Stejně tak se liší i představy o právech a povinnostech... ;-)
              Kalka.
  •  
    11.10.2010 16:41

    No právě: jestli toho povyku kolem situace v Evropě nebylo - cíleně - až moc. Někdy se křičí ještě než strom padne a jeho stabilita se kontroluje tím, že se do něj šťouchá tak, aby nakonec do té řeky spad' (samozřejmě poté co jsme uzavřeli pojistku ;-)
    Kalka.
    •  
      11.10.2010 16:57

      Investoří zjistili, že čím víc se do hovna rejpá, tím víc smrdí. Když dlužíte bance 100 tisíc, udělají z Vás vraha. Když dlužíte bance 100 milionů, choděj kolem Vás po špičkách a půjčí Vám dalších 100, abyste vydržela další dva roky a jim se to neobjevilo v tabulce, kde to nechtěli mít. NĚKDY to může i vyjít....případně za dva roky ten průser bude muset řešit někdo jinej.
      DeGuise
Aktuální komentáře
18.09.2024
22:07Jan Čermák: Fed se bojí nezaměstnanosti a tak startuje padesátkou
22:01Fed nasadil Wall Street pořádného brouka do hlavy  
20:27Prostor pro české firmy? ČEZ naváže strategické partnerství s firmou Rolls-Royce pro modulární reaktory
20:21Nová éra měnové politiky Fed začala. Zvolil agresívnější pokles sazeb tváří v tvář horšímu výhledu a hodlá v něm pokračovat
17:14Dluhopisy krátce před Fedem ztrácejí, zatímco Wall Street jen vyčkává  
16:38Pár úvah o férové hodnotě amerických akcií
15:14Investiční tipy: Ohlédnutí za výsledky za 2Q24 významných amerických i evropských firem  
13:50Vanguard nakupuje dolary s tím, že sázky na snížení sazeb Fedu zašly příliš daleko
12:28Podle Siegela by sazby Fedu mohly jít dolů o 50 bazických bodů. Sahm míní, že pravidlo nyní recesi neukazuje
11:33Tak o kolik? Fed rozhoduje o sazbách a velké tržní sázky slibují volatilní reakci  
11:07Google vyhrál u soudu EU spor o pokutu 1,49 miliardy eur za omezování konkurence
9:07Rozbřesk: Dilema před Fedem: věřit propagandě novinářů, anebo solidním datům? Pokud Fed sníží sazby jen o 25 bodů, dolar mohutně posílí
8:22Evropa otevře smíšeně, německý DAX klesá pod tíhou horšícího se sentimentu. Pro další vývoj bude klíčové večerní rozhodnutí Fedu o sazbách  
17.09.2024
22:01Investoři vyčkávají na zítřejší rozhodnutí Fedu  
17:24Je trh drahý? Stačí „jen“ odhadnout pět čísel
16:44Americký maloobchod poslal výnosy nahoru, ale akciím v růstu nepřekáží  
15:09Analytici: Záplavy ve střední Evropě mohou způsobit ztráty až za miliardy eur
14:09Tradiční souboj v americkém Kongresu: Dva týdny, než vláda bude bez peněz
13:19Intel (až +8 %) roste na dohodě s Amazonem i armádní zakázce za miliardy. Evropu rozhořčil odkladem továren
12:10Microsoft na vlně AI oznamuje zpětný odkup akcií v hodnotě 60 miliard USD a zvyšuje dividendu o 10 %

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
11:00EMU - CPI, y/y
14:30USA - Počet nově zahájených staveb
20:00USA - Jednání Fedu, základní sazba