Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Britská vláda chce provést masivní rozpočtové škrty, zruší skoro 500 tisíc pracovních míst

Britská vláda chce provést masivní rozpočtové škrty, zruší skoro 500 tisíc pracovních míst

20.10.2010 17:12
Autor: ČTK

(ČTK) - Britský ministr financí George Osborne dnes v parlamentu předložil plán na likvidaci strukturálního rozpočtového deficitu do roku 2015, který zahrnuje rozsáhlé škrty v průměru 19 procent v rozpočtu jednotlivých ministerstev. Připustil, že to může za stejné období znamenat likvidaci 490.000 pracovních míst. Strukturální deficit je rozpočtový schodek, který při zachování daní a výdajů přetrvá i při optimálním ekonomickém vývoji.

Osborne také oznámil rozsáhlé škrty v sociálním zabezpečení a dřívější zvýšení důchodového věku na 66 let. Bezprecedentní škrty britská vláda zavádí ve snaze likvidovat deficit, který se nyní pohybuje kolem 11 procent hrubého domácího produktu. Škrty mají do příštích voleb v roce 2015 dosáhnout 83 miliard liber (asi 2,3 bilionu korun), dalších 30 miliard liber se do té doby má vybrat na vyšších daních.

Osborne potvrdil, že do roku 2015 může přijít o práci 490.000 lidí ve veřejném sektoru, tedy asi každý dvanáctý státní zaměstnanec. "Je to nevyhnutelné, když zemi dojdou peníze," zdůraznil Osborne. Dodal, že kdyby vláda nesnížila deficit, byly by ztráty pracovních míst ještě vyšší.

Labouristický stínový ministr financí Alan Johnson prohlásil, že "nejhlubší škrty v živé paměti" představují "bezohledný risk s živobytím lidí". Tyto "ideologické škrty" hrozí zadusit růst, řekl Johnson a dodal, že labouristé by snižovali státní rozpočet později a méně.

Podle Osbornea jsou však drastické škrty nevyhnutelné. "Kdybychom nyní opustili naše plány, znamenalo by to cestu k ekonomické zkáze. Dnes dělá Británie krok zpět od propasti," řekl.

Vláda již v červnu po květnových volbách ohlásila, že škrty se nedotknou systému bezplatného zdravotnictví, škol a zahraniční rozvojové pomoci. Již v úterý bylo oznámeno osmiprocentní snížení rozpočtu ministerstva obrany. Dnes zveřejněné škrty dosahují v průměru 19 procent rozpočtů jednotlivých ministerstev.

Ministerstvo zahraničí například přijde o 24 procent, stejně jako ministerstvo spravedlnosti, z toho policie o 16 procent. Výdaje místních správ budou každoročně škrtány o 7,1 procenta, tedy do roku 2015 skoro o 29 procent.

Stejnou měrou bude snížen rozpočet ministerstva obchodu, pod který spadají také vysoké školy. Budou tak radikálně o 40 procent sníženy výdaje na univerzity a zavedeno vyšší školné. O 15 procent sníží vláda rozpočet programů ministerstva kultury, ale zachová volný vstup do státních muzeí a galerií.

Osborne přislíbil, že ve čtvrtek oznámí plán na trvalou daň na banky. Obvinil je z podílu na finanční krizi - stejně jako předcházející labouristickou vládu, která podle něj bankovní sektor nedostatečně regulovala.

Ministr financí oznámil, že v rámci reformy systému sociálního zabezpečení zvýší důchodový věk z 65 na 66 let již v roce 2020, tedy o čtyři roky dříve, než s čím počítaly dosavadní plány.

Vláda chce ušetřit na sociálních dávkách ročně sedm miliard liber, kromě jedenácti miliard ohlášených již v červnu. Celkem jde v Británii každý rok na sociální dávky 192 miliard liber. Vláda hodlá také zavádět zjednodušený systém sociálního zabezpečení.

Návrh také obsahuje plány na škrty ve výdajích královské domácnosti. Ty se mají do finančního roku 2012/2013 snížit o 14 procent.

Škrty předem podpořili šéfové 35 velkých britských společností, naopak asociace malých podniků jejich rozsah a rychlost kritizovala. Britští ekonomové jsou rozděleni v názoru na to, zda jsou tak drastické škrty nezbytné a zda vrátí Británii do recese.

Guvernér centrální banky Mervyn King, který vládní škrty podporuje, v úterý varoval, že "příští desetiletí nebude hezké". "Historie ukazuje, že po finanční krizi kocovina nějakou dobu trvá," řekl.

Zatím se v Británii nečekají protesty jako jinde v západní Evropě. Škrty začnou platit až příští rok v dubnu. Stejně tak průzkumy veřejného mínění ukazují, že Britové, pokud jde o ekonomiku, víc věří vládnímu týmu než opozičním labouristům a odpovědnost za škrty přičítají předcházející vládě.

Johnson dnes také obvinil vládu, že v souvislosti s deficitem klame veřejnost. Prohlásil, že Osborne jako stínový ministr financí v roce 2007 před vypuknutím krize kritizoval tehdejší labouristickou vládu za to, že příliš reguluje banky a nevydává více na veřejné služby.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m