Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Tuzemské banky: Retroaktivita solární daně je problém, dopadne na schopnost klientů plnit úvěrové podmínky. Ve hře je přes 100 mld. Kč

Tuzemské banky: Retroaktivita solární daně je problém, dopadne na schopnost klientů plnit úvěrové podmínky. Ve hře je přes 100 mld. Kč

21.10.2010 12:53
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Rozšířeno (18:10, reakce dalších bank) Kolem 150 miliard korun se pohybují odhady celkových investic do tuzemské fotovoltaiky. Většinu ze zdrojů pro solární projekty tvoří bankovní úvěry. Je proto logické, že na vládní opatření, kterými se kabinet Petra Nečase rozhodl limitovat rozsah zdražení elektřiny v příštím roce na nejvýše 5,5 % pro podniky i domácnosti, budou muset reagovat také banky, které poskytly úvěry za určitých podmínek návratnosti a rentability jednotlivých schválených projektů, u kterých však nyní zejména srážková daň uvalená na solární zdroje uvedené do provozu v letech 2009 a 2010 ve vládou oznámené sazbě 26 procent na projekty s instalovaným výkonem nad 30 kW. „Podnikatelé mají projekty propočtené s výkupní cenou elektřiny, kterou vláda garantovala. S dodatečnou zátěží nebude mnoho z nich schopno splatit přijaté úvěry,“ uvedl například pro HN Aleš Korostenský ze společnosti Korowatt. Ta je realizátorem fotovoltaických provozů a elektráren. Zdroje z odvětví hovoří o tom, že banky již nyní žádají změny úvěrových podmínek směrem k navýšení kapitálu.

„Podporujeme činnost vlády směrem ke stabilizaci ceny elektrické energie pro spotřebitele, jako problematická se nám ale zdá retroaktivita daně,“ uvedla pro Patria Online mluvčí České spořitelny Kristýna Havligerová s tím, že daňové a vůbec podnikatelské prostředí by mělo být stabilní a predikovatelné. „Zatím nechceme předjímat dopad, vyšší zdanění však velmi pravděpodobně negativně ovlivní možnost financování nových projektů v segmentu obnovitelných zdrojů, ale zejména negativně ovlivní obchody uzavřené v minulosti,“ upozornila. Podle mluvčí ČS lze očekávat, že vládou navržená srážková daň, respektive její diskutovaná výše, by mohla mít reálný dopad na schopnost klientů plnit podmínky úvěrových smluv. „Je jisté, že zdanění fotovoltaických zdrojů 26% srážkovou daní ovlivní cash-flow, které bylo původně kalkulováno dle jiných podmínek,“ uvedla pro Patria Online šéfka externí komunikace Komerční banky Monika Klucová. KB podle ní situaci nyní analyzuje a jednotlivé případy se chystá řešit na individuální bázi. „V loňském a letošním roce jsme financovali projekty v objemu řádově několika miliard korun,“ uvedla za Komerční banku Klucová. „Kroky nepovažujeme zatím za definitivní, očekáváme kolem nich řadu diskusí,“ reagoval za Raiffeisen Tomáš Kofroň. "Všechny zainteresované strany zřejmě budou mít problém se zpětnou platností tohoto vládního rozhodnutí," dodal mluvčí banky Kofroň. "Rozhodnutí vlády o zdanění solárních elektráren mění náš dosavadní postoj k financování solárních projektů," potvrdila také mluvčí ČSOB Pavla Hávová. Banka podle ní situaci analyzuje a podle výsledků se rozhodne o dalším postupu. "Financujeme především sektorově orientované investory, pro které jde o hlavní podnikání a kteří mají určitou historii," dodala Hávová.

Podle Ambruz & Dark mají lepší manévrovací prostor pro změnu smluvních podmínek banky, které dosud úvěr fyzicky neposkytly. "Pokud už k poskytnutí úvěru došlo, manévrovací možnosti banky se odvíjí od toho, zda tuto situaci předjímala a promítla ji do smluvních podmínek s investorem," uvedla AK. "Profesionálně připravené projekty ve svých byznys plánech počítají s rezervou a případné změny by měly unést. Naopak projekty postavené během solárního boomu narychlo a bez kvalitní technologie další zátěž zřejmě neunesou," míní advokátní kancelář.

Premiér Petr Nečas ohledně navrhovaných opatření předpokládá silnou právní pozici vlády. Připomíná, že stát garantuje 15letou návratnost zdrojů. Právě k tomuto limitu zvedne srážková daň návratnost investic do solárních zdrojů ze současných přibližně sedmi let. "Snažili jsme se prostřednictvím opatření dostat zdroje na patnáctiletou výnosnost," řekl včera po skončení tiskové konference vlády novinářům ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek. "Pokud byla dosud podpora vyšší, stát má právo ji regulovat," dodal. „Financující banky musely počítat s tím, že úvěrují byznys, který je naprogramovaný na patnáctiletou návratnost,“ uvedl s odkazem na časový horizont vládní garance premiér Petr Nečas. „Jestli začali nafukovat úvěrovou bublinu a kalkulovali s vyšší návratností, je to jejich riziko,“ řekl Nečas v rozhovoru pro HN. Nečas je přesvědčen, že pozice vlády je právně silná. Jde o obor s tuhou regulací a podnikatelé podle Nečase musí podnikat tak, aby se dostali na zákonem stanovenou 15letou návratnost. Právě na ni vrací návratnost investic zdanění.

Krok vlády utrpěl ostrou kritiku ze strany prezidenta Václava Klause. „Tomu, že se vám podaří snížit cenu elektřiny, nevěřím. To je falešné, o tom mluvte na vládě, ale ne tady,“ uvedl na adresu ministra průmyslu a obchodu Kocourka Václav Klaus na včerejším semináři Centra pro ekonomiku a politiku (CEP). Podle prezidenta se peníze daňových poplatníků pouze přesunou z jedné kapsy do druhé. Za to, že solární boom nezastavily, zkritizoval předchozí vláda v čele s Jiřím Paroubkem, Mirkem Topolánkem i úřednický kabinet premiéra Fischera. Premiér Nečas efekt vládních opatření vyčíslil na 370 na z celkem 540 Kč/MWh, na které příspěvek na obnovitelné zdroje odhadl poslední odhad ERÚ. „Těchto 370 korun pokryje subvence z námi oznámených nástrojů. Kdybychom nezasáhli, celý příspěvek nakonec zaplatí spotřebitel,“ uvedl Nečas.

(Zdroj: Česká spořitelna, Komerční banka, ČSOB, Raiffeisen, HN, ČT, čtk, vlada.cz, Bloomberg)


Váš názor
  • Podnikatelské riziko?
    22.10.2010 10:54

    Podle mě politici zase lžou jak když tiskne. Celou demenci s fotovoltaikou stát CHTĚL, a investory vlákal do pasti. Návratnost 8 let vychází leda v kalkulačkách prodejců panelů. Reálná je tak 10. Úplně stejně jako zvýšení DPH částečně pohltí řetězce, tak snížení ceny panelů také POHLTILI prodejci, nikoliv investoři. Životnost panelů 20let bych věřil asi jako tomu že mi stát bude platit slušný důchod - je to nesmysl! Takže NIKDY by žádný soudný investor nešel do fotovoltaiky, kdyby se to mělo vrátit za 15 let - vlastně by nic nevydělal, a tomu neříkám investice. A kdyby nebyli investoři, Stát by dostal kartáč od EU kvůli nízkému procentu obnovitelných zdrojů. Takže znova, Stát je úplně obyčejný podvodník, a měl by po změně podmínek nabídnout úhradu pořizovacích a transakčních nákladů, odstupné 10% a všechnu fotovoltaiku převzít, pokud investoři už nemají po "úpravách" o takový projekt zájem
    Me2d
    • Re: Podnikatelské riziko?
      22.10.2010 11:16

      ja bych predevsim zrusil volby a normalne bych politiky, kteri maji vest zemi podrobil prijimacim zkouskam jako na vysoke, ovsem museli by obstat i v praktickych zkouskach, cele by to treba trvalo rok, ale museli by se do role ctihodneho politika kvalifikovat! no a co se tyka fotovoltaiky, tak celou a veskerou vinu bych delegoval na toho, kdo pripsal do zakona, ze eru nesmi snizovat vykupy o vic jak 5pct z ceny z predesleho roku pocinaje rokem 2007 a obvinuji soucasne energeticky regulacni urad, ze na rok 2007 stanovil vykupku o vic jak 100pct vyssi nez byla na rok 2006. tihle filistini at zaplati skody oportunistum.
      Azb
  •  
    21.10.2010 15:37

    O zlatokopy se nejedná ty svoje dostanou, tady jde o to pozavírat ty kteří ten zlatý důl otevřeli a nechat je zaplatit legálně nastavený penězotunel. Po privatizaci je to největší lumpárna, která se v tomto státě legalizuje. Nic na tom nemění nějaké prostředky které se někde naškrábou. Vezmou je na škrtech porodného, důchodové reformy zvýšení DPH. Myslím, že nejsem levičák, volil jsem pravicové strany, ale příště budu volit asi komunisty - to byli lumpové, ale tohle si nedovolil ani Mamula.
    Homo
    • jsem úplně vedle z objemu
      21.10.2010 18:41

      100-150 mld??? to je doclea maso...tak trochu potichoučku. No, nesli podnikatelské roziko, banky se na tom pakujou, a teď brečí :) uvidíme
      bO
  • Uvery
    21.10.2010 15:24

    Holt si budou muset zlatokopove upravit splatkove kalendare. Zrejme je meli nastavene na splatnost 5-7 let a navratnost po "deforme deformy" bude do 15ti. Nemyslim si, ze by s upravou meli mit veritele vetsi problem.
    Tuvok
    • Re: Uvery
      22.10.2010 9:30

      Přesně tak, taky jsem počítal s nějakým výnosem ze stavebního spoření se státní podporou. Může mi to teda ovlivnit finanční rozvahu splácení stávajících úvěrů na bydlení a taky si s tím musím holt poradit...
      micku
Aktuální komentáře
07.05.2024
17:28Potenciál nových technologií a valuace více komoditizovaných sektorů
17:13Wall Street je po rychlém nárůstu opatrná, ačkoli dluhopisům se dál daří  
17:05NET4GAS, s.r.o.: Zveřejnění vnitřní informace
15:56Povolovací procesy pro stavbu jaderných bloků v Česku se zřejmě zrychlí
15:40Akcie Disney klesají (-9 %) kvůli menšímu přírůstku předplatitelů a slabšímu výhledu zisku  
15:19Summers: Fed si byl příliš jist nejistou věcí, dolar je mimořádně silný
14:24Výrobce sportovních vozů Ferrari v prvním čtvrtletí zvýšil zisk o 19 procent
14:03Streamingové služby Disney jsou poprvé v zisku, firma zvýšila celoroční výhled
13:34Zalando se ve čtvrtletí vrátilo k růstu, pomohly prémiové značky
12:31Tři americké akcie, které by mohly po výsledcích tento týden zaznamenat velké pohyby
10:58Růst akcií pokračuje s přispěním výsledků evropských bank, koruna je i po datech v klidu  
10:49Relativní atraktivita akcií v Evropě není jen otázkou valuací
10:14Stavební výroba se v březnu meziročně propadla o 8,3 pct, nejvíce za tři roky
10:11Březnový průmysl citelně zaostal za očekáváním, meziročně klesl o 2,7 procenta
9:23SAB Finance a.s.: Konsolidovaná výroční zpráva skupiny SAB Finance a Individuální účetní závěrka společnosti SAB Finance a.s. za rok 2023
9:07Rozbřesk: Jak sebevědomá bude ECB vstříc strnulému Fedu?
8:58UBS je poprvé od převzetí Credit Suisse v zisku. Výsledky podpořila investiční banka i správa majetku
8:51Evropa zamíří v úvodu výše, futures pro USA jsou váhavější. Tabák poslední den s dividendou  
6:48FX Strategie: Trh větří další důležité americké inflační číslo za duben. Jestřábí překvapení v podání ČNB poslalo korunu k 25,00 EURCZK  
06.05.2024
17:56Zisky jako vedoucí indikátor cen akcií – historie a současná situace

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Arista Networks Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
Electronic Arts Inc (03/24 Q4, Aft-mkt)
Ferrari NV (03/24 Q1, Bef-mkt)
Fresenius Medical Care AG (03/24 Q1)
Leonardo SpA (03/24 Q1, Aft-mkt)
Occidental Petroleum Corp (03/24 Q1, Aft-mkt)
Reddit Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
Rivian Automotive Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
Rockwell Automation Inc (03/24 Q2, Bef-mkt)
Snap One Holdings Corp (03/24 Q1, Aft-mkt)
UniCredit SpA (03/24 Q1, Bef-mkt)
Upstart Holdings Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
Walt Disney Co/The (03/24 Q2, Bef-mkt)
Wynn Resorts Ltd (03/24 Q1, Aft-mkt)
Zalando SE (03/24 Q1, Bef-mkt)
6:45UBS Group AG (03/24 Q1)
7:00Siemens Healthineers AG (03/24 Q2)
7:30Infineon Technologies AG (03/24 Q2)
8:00DE - Průmyslové objednávky, y/y
9:00CZ - Obchodní bilance - nár. pojetí, mld. Kč
9:00CZ - Průmyslová výroba, y/y
11:00EMU - Maloobchodní tržby, y/y
13:00BP PLC (03/24 Q1)
13:00Duke Energy Corp (03/24 Q1)
14:00WK Kellogg Co (03/24 Q1)
22:00Luminar Technologies Inc (03/24 Q1)