Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Taleb: Evropa v nejtěžším bodě; USA se zlepší, až začnou hovořit jako Němci

Taleb: Evropa v nejtěžším bodě; USA se zlepší, až začnou hovořit jako Němci

20.12.2010 15:43
Autor: Redakce, Patria.cz

Současná doba nás zahlcuje příliš mnoha informacemi, média se zvýšením objemu informací snaží o zvýšení počtu diváků, ale naopak je tím ztrácejí. Filtrem pro to, co je skutečně důležité, je sociální interakce – to, o čem se lidé mezi sebou baví například u večeře. V rozhovoru pro CNBC to uvedl profesor New York University Nassim Taleb.

Vedle zbytečného objemu informací Taleb často kritizuje tvorbu ekonomických projekcí, v rozhovoru ale upřesnil, že proti projekcím, které nejsou brány příliš vážně, nic nemá. Pokud však jsou vážně brány, podporují růst rizika, protože se na ně lidé mylně spoléhají.

Ohledně názvu své nové knihy „Bed of Prikrustes“ uvedl, že na něj přišel v Miláně, když si nechal udělat nový oblek. Při sledování krejčího, který mu bral přesné míry, si profesor pomyslel, že kdyby to byl ekonom, namísto měření by provedl operaci, aby mu seděl nějaký existující oblek. Podobně Prokrustes natahoval, či krátil nohy svých hostů, aby se vešli do jeho postele. Toto přirovnání pak Taleb používá obecně, když se lidé snaží „natlačit svět do svého mentálního rámce“.

Jeden z aforismů v nové knize zní: „Vzdělání udělá z moudrého trochu moudřejšího, ale blázna udělá mnohem nebezpečnějšího.“ Principem je podle Taleba to, že nedostatečné a špatně použité znalosti jen zvýší na ničem nezaloženou důvěru toho, kdo je získá. V posledních desetiletích tak bylo „lepší sociální vědy nestudovat, než je studovat“, protože jejich úroveň „degradovala“.

Taleb se neobává ani tak vývoje v Evropě jako vývoje v USA: „Evropa je jako pacient s diagnózou rakoviny, který začal chemoterapii a nachází se v nejtěžším momentě léčby. Spojené státy mají mnohem větší nádor, ten ale ještě nebyl diagnostikován“. Nejdříve je potřeba odstranit léky tišící bolest, tedy QE2; krize let 2007 a 2008 „nebyla recesí, ale dluhovým problémem“. První známkou obratu k lepšímu bude tehdy, až Američané „začnou hovořit jako Němci“ a zaměří se na úspory a jejich aplikaci na správné lidi – například vrcholový management firem a ty, kteří pobírají velké bonusy.

Dosavadní regulace finančního systému nebyla dobrá a po krizi se nezlepšila. Jádro problému ilustruje skutečnost, že za posledních deset let akciový trh neposílil, ale lidé z finančního sektoru zbohatli, „i když asi ne tak, jak by si přáli“. Tato asymetrie musí být odstraněna a finanční sektor musí nést ztráty stejně, jako si ponechává zisky. S uvedeným souvisí další aforismus z jeho knihy: „Pro silné je chyba informací, pro slabé je chyba chybou.“

Velká vláda škodí mimo jiné proto, že buduje silné vazby s velkými firmami, tento systém pak potlačuje podnikatele malé firmy, „které se nedostanou do Washingtonu k lobování.“ „Demokraté mají rádi velkou vládu a republikáni velké společnosti a já nesnáším oboje ... takže v tomto bodě nemám dilema,“ uvedl Taleb v interview pro CNBC. Malé firmy jsou dobré také proto, že snižují zranitelnost systému, zatímco velké firmy ji zvyšují a pak musejí být zachráněny z peněz daňových poplatníků. Setkání ekonomů v Davosu a podobné akce ekonom považuje jen za mrhání času, protože tam „jdou lidé, kteří jen chtějí být viděni s jinými známými lidmi“.

(Zdroj: Bloomberg, CNBC)


Váš názor
  •  
    21.12.2010 14:42

    ...po "socializaci ztrát největších světových gigantů finančních trhů" (oni se jenom všichni naráz spletli,včetně největších ratingových agentur,v tom ,kolik má vlastně stát dům v USA :-)) můžeme na desítky let(aspoň na dvě) zapomenout na nějaký moc pozitivní vývoj vyspělých ekonomik......Je to jako kdyby nám politici řekli: přivedli sme stát na buben( omylem :-)), tak si odhlasujeme zákon,že chvíli nebudou žádné volby, abychom měli více času to zase dát do pořádku(z vašich peněz-státních rozpočtů :-) Podle mého názoru se takto nedá založit dlouhodobý ,pozitivní, udržitelný ,společenský, ekonomický .nezvratný růst :)
    XY
  •  
    21.12.2010 13:22

    Chce to progresivní daň z obratu a omezit ostatní daně a pak se snad začne brát v úvahu i názor obyčejných lidí....
    jark
    •  
      21.12.2010 14:06

      Hm, ale jak toho chcete dosáhnout? Ti, kdo socializují ztráty, se přece najednou jako zázrakem nevzdají. Tak hloupí, jak myslíte, určitě nejsou ;-)
      Kalka.
Aktuální komentáře
26.04.2024
13:00Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university