Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Egyptská armáda dala demonstrantům jasný signál k vyklizení ulic

Egyptská armáda dala demonstrantům jasný signál k vyklizení ulic

11.02.2011 13:48
Autor: ČTK

Káhira - Egyptská armáda dnes oznámila, že zruší zákon o výjimečném stavu, "jakmile současné poměry skončí". Podle agentury Reuters tak ozbrojené síly v očekávaném prohlášení přistoupily na jeden z požadavků protivládních demonstrantů. Prohlášení armádního velení je prý nicméně jasným signálem pro demonstranty, aby po 18 dnech vyklidili ulice.

Zákon o výjimečném stavu platí od roku 1981, kdy se prezident Husní Mubarak ujal úřadu. Podle demonstrantů ho úřady používají k potírání opozice.

Očekávané prohlášení bylo přečteno ve státní televizi. Armáda v něm slíbila, že zajistí "legislativní změny nutné k uskutečnění svobodných a spravedlivých prezidentských voleb". Ujistila také, že bude ochraňovat lid, zopakovala však svou výzvu, aby demonstranti odešli domů a život v Egyptě se tak mohl vrátit k normálu.

Prohlášení rovněž vzalo na vědomí přesun části prezidentských pravomocí do rukou viceprezidenta Umara Sulajmána, který ve čtvrtečním televizním projevu oznámil Mubarak. Podle Reuters to naznačuje, že ozbrojené síly, jejichž roli v nynější politické krizi odborníci považují za klíčovou, stojí za prezidentovým projevem k národu.

Tisíce lidí rozhořčených Mubarakovou neochotou vzdát se prezidentského úřadu se dnes znovu sešly na káhirském náměstí Tahrír. Demonstranti zamířili také před symboly režimu včetně sídla vlády nebo parlamentu.

Mubarak ve čtvrtek opětovně odmítl vyslyšet požadavek demonstrantů na okamžitou demisi a pouze svěřil některé prezidentské pravomoci viceprezidentovi. Asi 2000 demonstrantů se pak v noci na dnešek z centrálního káhirského náměstí Tahrír přesunulo k nedaleké televizní budově, kolem které vytvořili živý řetěz. Několik desítek až stovek lidí se shromáždilo před prezidentským palácem v Káhiře. Od budovy je oddělují zátarasy z ostnatých drátů, na místě stojí tanky.

Po dnešních poledních modlitbách organizátoři nepokojů připravují další velkou demonstraci.

Soustavné protesty v Egyptě podle analytiků stavěly ozbrojené síly před dilema, zda nadále bránit právo na demonstrace a umožnit prezidentovým oponentům vystupňovat protestní akce do té míry, že donutí Mubaraka odejít.

Prezident ve čtvrtek promluvil k národu v okamžiku, kdy statisíce demonstrantů v Káhiře a Alexandrii čekaly zprávu o jeho odchodu. Mezi protestujícími vyvolal projev zklamání a rozhořčení, mnozí měli v očích slzy vzteku. Očekávání rezignace bylo veliké, lidé prý už tipovali, kterou zemi si Mubarak zvolí pro svůj exil - favoritem bylo Německo nebo Spojené arabské emiráty.

Podle egyptské ústavy prezident sice přenechal Sulajmánovi část svých pravomocí, ale ponechal si právo na provedení ústavních změn, na rozpuštění parlamentu nebo vlády. Ústava prezidentovi umožňuje provést takový krok v případě, že mu "dočasné překážky" v plném výkonu funkce brání.

Mubarak v projevu oznámil, že novelizuje pět ústavních článků. Úpravy se mají týkat těch pasáží, které stanoví omezující podmínky pro kandidáty na prezidenta a limitují možnost kontroly volebního procesu. Další z článků, které chce prezident změnit, zavádí neomezený počet funkčních období. Mubarak chce rovněž zrušit ústavní článek, který hlavě státu umožňuje pohnat osoby obviněné z terorismu k vojenskému soudu.

Muhammad Baradej, jeden z hlavních vůdců egyptské opozice, v reakci na prezidentův čtvrteční projev vyzval armádu, aby zemi spasila. "Egypt exploduje. Armáda musí okamžitě zemi zachránit," napsal Baradej v sociální síti Twitter. V rozhovoru pro dnešní vydání rakouského deníku Die Presse řekl, že uvnitř egyptském režimu zavládl chaos, a situaci přirovnal k situaci na Titaniku.

Ředitel jedné z největších egyptských firem Orascom Telecom Nagíb Sávíris, který se zúčastnil vyjednávání o ukončení krize, nicméně vyzval ke skončení protestů. "Pokračování této anarchie... povede k destrukci," řekl televizi Al-Arabíja. Podotkl, že důstojnost prezidenta musí zůstat zachována.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university