Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rosenberg: Nenechte se mýlit, je to stále jen rally na medvědím trhu živená dluhem

Rosenberg: Nenechte se mýlit, je to stále jen rally na medvědím trhu živená dluhem

16.02.2011 12:26
Autor: Redakce, Patria.cz

Není pochyb o tom, že jsme byli svědky neuvěřitelné rally na medvědím trhu. Ale poté, co trh od března 2009 posílil o 90 %, je situace již příliš napjatá. Všichni se zaměřují na nominální návratnost a nevnímají rizika, která jsou pouhým okem téměř neviditelná. My je ale vidíme jasně.

Pamatuji si dobře rally na medvědím trhu v letech 2003 – 2007. Nešlo o žádný dlouhodobý býčí trh jako v letech 1949 – 1966, nebo 1982 – 2000. Šlo o růst postavený na pochablém bohatství, generovaném neproduktivními aktivy jako jsou nemovitosti, a finančním inženýrství, které vyvolalo vlnu papírových zisků. A v tuto chvíli to chce velkou kuráž na to, abychom se nepřipojili k většině, která „nebojuje s Fedem“ a která kupuje akcie za současné vysoké ceny.

V letech 1949 – 66 byl dlouhodobý býčí trh postaven na vojácích vracejících se domů a začínajícím baby boomu, který vyústil v roky neuvěřitelně silného ekonomického růstu. Současná demografická situace v USA je ale špatná – stačí se podívat na poměr pracující populace k populaci celkové. V letech 1982 – 2000 byla základem býčího trhu dezinflace (nyní se Fed snaží o vytvoření inflace) a vlna inovací, růstu produktivity a aktivity privátního sektoru. Na konci této periody tak vláda mohla dokonce generovat rozpočtové přebytky. Dnešní „inovace“ jako iPod, iPad, nebo Facebook jsou sice zábavné, růst, objem kapitálu a produktivitu ale nepodpoří.

Namísto toho stojí vše na monetární a fiskální stimulaci. Legitimní otázkou je, jak vláda a Fed v budoucnu vrátí své rozvahy do původního stavu bez toho, aby došlo k ekonomickému šoku. A dvojciferné tržní násobky s tímto problémem prostě nejdou dohromady. Nejlepší příležitosti k nákupu pro investory s horizontem delším než 5 nebo i 15 měsíců přijdou ve chvíli, kdy se bude lámat chleba. A ta může přijít dříve, než se domníváte. Nemyslete si, že Ben Bernanke má v klobouku ještě nějaké králíky, nebo že Kongres na konci roku zase někomu nadělí fiskální dárek.

Rally v letech 2003 – 2007 stála na vratkých základech neudržitelného růstu úvěrů a cen nemovitostí. Současná rally stojí na ještě pochybnějších základech neskutečné intervence veřejného sektoru. Mnozí se domnívají, že „zachránila systém“ a „zabránila depresi“. Pravdou ale je, že žádný oběd zadarmo neexistuje.


Uvedené je výtahem z „No free lunches in debt-fuelled bear rally“, autorem je David Rosenberg.

(Zdroj: Financial Times)


Váš názor
  • kazdy rust je zalozen na dluhu
    16.02.2011 12:45

    Proto muze kdykoli skoncit a pak ti co rikali ze skonci budou vypadat jak chytraci, ale to co prohlasuji muze smele prohlasovat kazdy to neni zadna analyza ani chytrost nebo dokonce genialita. V CR je ca 2000 mld bankovnich aktiv pokud jejich hodnota klesne o 50% celemu bankovnimu sektoru bude chybet 1000 mld kapitalu. Jedine pujcovanim lze udrzet tut vysokou hodnotu. Copak si nikdo nepamatuje ze pred rokem 1989 stal obytny dum nebo byt stovky tisic a dnes stoji miliony Jen protoze banky davaji hypoteky.
    Ja
    • Re: kazdy rust je zalozen na dluhu
      16.02.2011 13:27

      To ja. Omlouvám se, ale nepochopil jsem co jste chtěl cenami bytů zdělit. Jestli to, že dnešní ceny jsou způsobeny hypotékami, tak tato úvaha je mimo jakoukoli realitu. Ceny by vždy měly vycházet z vnitřních i vnějších souvislostí a ty před rokem 1989 neplatily, protože jsme byly za plotem, odtrženi od reality. V dnešní době se část bytů staví za vypůjčené peníze, ale žádná hrozba nám z tohoto segmentu ekonomiky zatím nehrozí. Když si vezmeme údaje o financování bytů před rokem 1989, pak se stavělo za úvěry v mnohem masivnějším množství a za úroky, které neodpovídaly trhu. Střadatel dostal ve spořitelně 4% a stavebník dostal úrok 2,5 %. Střadatelé tedy dotovali stavebníky. Po revoluci stavebník stále platil 2,5 %, ale úroky z úvěrů se vyšplhaly až na 16 % a tedy stát musel rozdíl doplácet ze státního rozpočtu. Jisté dotace se platí stále a celé státní socialistické výhody platíme dnes všichni a skončí až někdy po roce 2030. Kdo tu dobu zažil, jistě si vzpomene, že půjčku dostal skoro každý a pak každý musel ve stavebninách žebrat o každou dlaždičku. Ekonomika nebyla na takovou stavební poptávku v žádném případě připravená. Dále zapomínáte na inflaci. Ekonomika se otevřela a všechny ceny se začínjí pomalu vyrovnávat s okolím. To je i v případě cen bytů atd.
      MERKUR1
      •  
        16.02.2011 13:51

        Cena majetku a nejen bytu nebo domu je zasadne urcena mnozstvim uveru v ekonomice. Cena domu v USA byla pred krizi rok 2007 zcela jiste v realite???? stejne tak jako ta za socialismu. Uzavrena otevrena to je jedno rozhodujici je nalada a ochota za neco zaplatit a pak nalada banky uverit ze to tu cenu ma a to jakoukoliv.
        Ja
        • To Ja.
          16.02.2011 15:17

          Za socialismu se bankéři nechovali tak, jak se chovají dnes a už vůbec podle toho, že uvěřili ceně. Tenkrát byli členy ústředního výboru KSČ a dostávali rozkazy co mají financovat a co nikoli. Cena nemovitostí nebyla za socialismu v realitě, protože zde byla skrytá inflace. Na trhu nebyla možnost si byt, nebo dům koupit, protože každý měl rači majetek, než nedůvěryhodnou měnu. Pak je velký rozdíl v tržní, nebo řízené ekonomice.
          MERKUR1
    • Re: kazdy rust je zalozen na dluhu
      16.02.2011 13:15

      Souhlas s titulkem, ale růst nemovitostí po převratu byl způsoben otevřením ekonomiky bez právních limitů. Němci, Rakušani a j. si nepotřebovali brát úvěry. Stačila jim hrst marek, pochvalovali si to tu a mluvili o korunách jako o hračkových penězích. Měnový fond nás (jen v dobré víře na základě zkušeností z Chile - které se později btw prokázaly jako špatné, ?) donutil revalvovat kačku na roveň veksláckého kurzu (Ježek ho dodnes brání jako jediný možný!) A banky (spořka, ČSOB) měly najednou fůru dluhů od podniků, které odevzdávaly naprostou většinu zisku do státní kasy a na inovace si tehdáž ´jako´půjčovaly. Najednou pak to nebylo ´jako´... Socializace ztrát a kapitalizace zisků . už tehdy ;-) Finanční kapitál věděl, jak získat nový ´Lebensraum´ bez střelných zbraní ;-)
      Kalka.
      • Jawohl
        16.02.2011 13:47

        Ja, ja, meine lieben Parteigenossen haben es nach dem Untergang geschnallt, das es mit der Deutschmark viel leichter geht, als hier mit einen Maschinengewehr herumzulaufen. Sieht ja auch viel mehr humanistischer aus, nicht war? Jinak jste se trošku odchýlili od tématu. Článek mezi řádky bije na poplach. Nevíme kdy, nevíme kde, ale jistě to přijde a bude to bolet. Takové zastřené varování, aby autora nemohli nařknout ze šíření poplašné zprávy. :-)
        DeGuise
Aktuální komentáře
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů