Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Studenti na pracovním úřadě…

Studenti na pracovním úřadě…

17.02.2011 8:47
Autor: Petr Žabža, Patria Online

První polovina tohoto týdne je ve znamení obsáhlého mediálního pokrytí průzkumu, který si nechalo zpracovat Středisko vzdělávací politiky Pedagogické fakulty Univerzity Karlovy v Praze. Z něj kromě jiného vyplývá nijak originální závěr, že nejvíce berou (prozatím) absolventi ekonomických fakult, zatímco hudebníci a teologové jsou na druhém konci platového žebříčku.

Celá studie je samozřejmě mnohem obsáhlejší, ale výše uvedené jsou fakta, kterým se logicky dostane největšího sluchu. Problém je podle mého názoru v tom, že jde o údaje do značné míry irelevantní a zavádějící. Vedou totiž k tomu, že mnoho budoucích studentů se při výběru své alma mater řídí mnohem spíše odhadovanou ekonomickou hodnotou budoucího titulu, než svým skutečným a přirozeným talentem. Události posledních dvou až třech let, které pracovní trh do značné míry natrvalo proměnily, však mnoho z nich překvapily svou hloubkou a zejména rychlostí.

Všechny centrální banky a vlády světa také nyní shodně proklamují, že boj s nezaměstnaností je tím hlavním, na co upínají svou pozornost. V mnoha zemích paralelně probíhá cosi jako „reforma školského systému“. V zásadě však jde o triviální parametrické úpravy systému, který se přežil. Jen málokdo totiž otevřeně přizná, že současný západní vzdělávací systém je založen na principech a zejména potřebách období průmyslové revoluce. V tu dobu byla vzdělávací „pyramida“ nastavena zhruba následovně: základní školství mělo podobu pásové produkce, chrlící zástupy dělníků s relativně omezenou akademickou erudicí, která však bohatě postačovala pro potřeby tehdejší ekonomiky a společnosti. Střední školství mělo za úkol produkovat zejména manažery těchto továren resp. byrokraty, kteří by zastávali střední a vyšší funkce při řízení státu. A školství vysoké (z definice nejužší co do počtu studentů a absolventů) připravovalo na budoucí kariéru diplomaty, vysoké státní úředníky, podnikatele, ministry a premiéry. S demokratizací společnosti však tato pyramida změnila tvar a nyní jde spíše o jakýsi kvádr. Základním školstvím projde každý, středním v zásadě také a ani vysoká škola dnes není nic, co by bylo nějak vyjímečné. I proto a nejenom proto žijeme v prostředí inflace akademických titulů, kdy mnoho čerstvých absolventů si po promoci vezme diplom a jde hrát k mamince a tatínkovi na pár měsíců počítačové hry, protože ihned po škole prostě nenajdou uplatnění.

Jak to všechno souvisí s tématem peněz? Velmi často se ve své praxi setkávám s otázkou „kde rychle vydělat“ a „co by byla ta nejlepší investice“. Pohybujeme se ve světě akcií, dluhopisů, komodit, měn či opcí a jistě je v tomto ohledu z čeho vybírat. Přesto jsem možná staromódního názoru, že kvalitní vzdělání, trpělivě pracující na odhalení skutečného nadání toho kterého jedince, je penězi v zásadě neocenitelné a proto jde ve své podstatě o investici s nekonečným výnosem. Problém nastává, když aplikujete sto let starý model na současnost, pádící vpřed bezprecedentním tempem…

Pozn.: Připraveno pro tištěnou verzi Lidových novin


Váš názor
  • Inflace vzdělání
    17.02.2011 11:54

    Tady je jeden z mnoha příkladů, kam to láskypravdové dovedli.A co teprve morálka a vztahy mezi lidmi.Ne každý se může obehnat vysokou zdí a bodygardy
    rcs
    • Re: Inflace vzdělání
      22.02.2011 7:12

      mno, ze nevidis svet havlovyma ocima neznamena, ze havel muze za to, jaky je svet ve tvych ocich.
      Azb
    • Re: Inflace vzdělání
      17.02.2011 17:29

      Tak , tak. Neuvědomili si, že na západě (a hlavně v Německu) řešili nezaměstnanost tím, že posílali dětičky na další studia. Sami nedoukové, srovnávali počty v našem vysokoškolském školství s každým západním kurzem a třeba i dvouletou nástavbou po střední škole. Pak neustále operovali čísly o nízkém počtu našich vysokoškoláků a zakládali další a další univerzity a soukromé vysoké školy. Opět papežštější než papež...
      Kalka.
      • Další a další....
        18.02.2011 12:12

        pseudouniverzity a pseudovysoké školy se nezakládají kvůli studentům, ale kvůli "profesorům". Víš kolik úvazků na kolika školách takový profous má ? Lékaři se svými souběhy jsou úplní břídilové. :-))
        /eye/
  • Inflace vzdělání
    17.02.2011 11:27

    Jako obvykle kvalitní článek. Kdokoli umí opakovat frázi, že vzdělání je nejlepší investice. Málokdo si ale uvědomí, že nežijeme v minulém století a že investice do nepraktického oboru na vysoké škole může být ztrátová i s doktorátem, kdežto investice do tréninku zručného řemeslníka se může zhodnotit na poptávkou taženém trhu manuální práce velmi rychle. Vysoké školy evropského typu totiž vštípí množství teoretických znalostí, široký přehled ale minimum praktických dovedností. Tak dochází k inflaci vzdělání, kdy zaměstnavatelé nehledají absolventy, ale až odborníky kteří získali praktické dovednosti prací a současně při tom rozšiřovali svou kvalifikaci následným studiem,ať už odbornými kurzy, nebo různým mezinárodním vzděláváním typu MBA, FCA LLM nebo praktickou certifikací. Na špici pyramidy vzdělání se tedy objevil další stupeň a z toho plyne že ostatní stupně klesají na hodnotě. Zábavný příklad z praxe: na náborový inzerát servírky se tu přihlásilo cca 150 uchazeček během cca 2 dnů inzerce. Takže personální oddělení odfiltrovalo všechny co mají VŠ vzdělání (cca 1/10) a ty postoupily do užšího výběru. Před dvaceti lety by tomu nikdo nevěřil, ale dnes realita.
    Dan.Brno
    • Re: Inflace vzdělání
      17.02.2011 12:18

      Naprostý souhlas. Dopadneme jako ve Francii, kdy vysokoškolák sedí na kase v márketu, tenhle evropsko -uniálně socialistický experiment kdy vysokou školu bude mít každej trotl je cestou do pekla. Za mě bylo v ročníku asi 140 tisíc dětí a VŠ studovalo asi 25 tis lidí, dnes je v ročníku cca 100 tis dětí a vejšku studuje asi 35 tis lidí, přitom kvalita žáků na základních a středních školách klesá. Jak říkal můj děda blbců bude pořád stejný procento a nikdo to nezmění :-))) Je to jen rovnováha v přírodě :-)))
      tk69
      • VS za pokladnou marketu
        18.02.2011 12:04

        Delam personalniho manazera v jednom nadnarodnim maloobchodnim retezci. A mame na kasach VS - ing. Jenze to jsou lide kteri by za komancu stezi zvladli maturitu. Naprosto nepouzitelni. Mam za sebou hodne pohovoru s VS co se k nam hlasi na mng. pozice. A castp so rikam ze jsme jako stat v haji kdyz vidim a posloucham ing. ci mgr. kteri nejsou schopni komunikovat ani o specializaci kterou by teoreticky meli mit vystudovanou. Zejmana pokud se jedna o fakultu ktera ma v nazvu management, personalni managememt nebo marketing. To jsou lide kteri si mozna na omezenou dobu jsou schopni zapamatovat skripta, ale myslet je nikdo neucil. Jsou proste jen trochu lepsi cvicene opice. A samozrejme naprosty odpad je na fakultach typu "humanitní studia" a pod. Proboha co to je? Na co to je?
        swen
        • Re: VS za pokladnou marketu
          19.02.2011 11:23

          naprosto souhlasím, že některé VŠ jsou v podstatě jenom podvod a jejich absolventiabsolutně nepoužitelní, bohužel tito lidé si to nepřiznají a pořád si myslí, že nemohou najít práci podle své kvalifikace (problém je, že jejich kvalifikace je jen iluzí). Domnívám, že nejlépe připravují své absolventy technické VŠ, které kladou obvykle více důraz na pochopení problematiky než pouze na suchém memorování.
          mila69
Aktuální komentáře
26.04.2024
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university