Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Libye: Po víkendových náletech na vybrané cíle má přijít odstavení Kaddáfího sil od zásobování. Opozice části zemí vůči útokům roste

Libye: Po víkendových náletech na vybrané cíle má přijít odstavení Kaddáfího sil od zásobování. Opozice části zemí vůči útokům roste

21.03.2011 9:10
Autor: Redakce, Patria.cz

Spojenecké síly provedly o víkendu letecké nálety na vybrané cíle v Libyi, zejména letecké a raketové útoky proti libyjské protivzdušné obraně. Dnes mají útoky pokračovat s cílem ochromit zásobování vojenských sil Kaddáfího. V neděli večer libyjská armáda všem jednotkám nařídila, aby útoky zastavily. Velení libyjských ozbrojených sil nařídilo všem oddílům, aby okamžité příměří začaly dodržovat s platností od nedělní 21:00 hodiny (20:00 SEČ). Přes explozi, která byla zaznamenána v komplexu samotného libyjského vůdce Kaddáfího, viceadmirál Bill Gortney z americké armády zdůraznil, že Muammar Kaddáfí není na "seznamu terčů". Zároveň zpochybnil tvrzení libyjské vlády o příměří nebo počtech mrtvých civilistů a řekl, že spojenci zatím nemají žádné zprávy o civilních obětech zásahů. Podle libyjských zdravotníků ale při nočních náletech na "civilní oblasti" zahynulo 64 lidí. Nejméně 14 mrtvých na strategické silnici mezi městy Benghází a Adžedábíja napočítal dopisovatel agentury Reuters. Podle zdrojů z Benghází si tam ostřelování města v noci na sobotu Kaddáfího jednotkami vyžádalo životy více než 90 povstalců a civilistů.

Koalice proti Kaddáfímu se v neděli rozšířila o Belgii a Katar, které se tak přidaly k Francii, Spojeným státům, Británii, Itálii a Kanadě. Spojenci zatím při operaci v Libyi neztratili žádné ze svých letadel.

Šéf sboru náčelníků štábů americké armády Mike Mullen uvedl, že koalice vytvořila bezletovou zónu nad Libyí a zastavila útoky sil věrných Kaddáfímu proti rebelům v povstalecké baště Benghází. Podle Jamese Stockmana z americké armády se spojencům řízenými střelami podařilo zasáhnout 20 z 22 cílů, kterým způsobily rozdílně závažné škody. Zasaženy byly cíle v oblastech měst Syrta, Benghází, Misuráta a Zuára.

Libye je podle Kaddáfího připravena na dlouhou válku. Libyjský vůdce, z jehož nového poselství k národu dnes citovala agentura Reuters, útoky západních mocností na svou vlast označil za terorismus. "Neopustíme naši zemi a osvobodíme ji," uvedl. Libyjský režim dnes podle oficiální agentury JANA začal rozdělovat zbraně více než jednomu milionu libyjských mužů a žen, jak o tom v noci na dnešek informoval Kaddáfí v projevu k národu.

Večer pak povstalecký mluvčí televizi Al-Džazíra řekl, že revolta vůči režimu libyjského vůdce Muammara Kaddáfího si na straně povstalců vyžádala více než 8000 lidských lidských životů.

Další etapou koaličních úderů proti jednotkám libyjského vůdce Muammara Kaddáfího budou útoky na systémy jejich zásobování, aby se omezila bojová síla těchto jednotek, prohlásil šéf sboru náčelníků štábů americké armády Mike Mullen. "Již dva dny nevzlétl žádný libyjský stroj... Nad Benghází máme letecké hlídky 24 hodin denně. Tyto hlídky se rozšíří na západ při hledání libyjských (vojenských) kolon," přiblížil situaci Mullen. Ty jsou dle jeho slov roztroušeny mezi Tripolisem, který na západě země ovládá Kaddáfí, a východolibyjským městem Benghází, které je v rukou povstalců. Mullen zopakoval, že nynějším cílem spojeneckých vzdušných úderů není svržení Kaddáfího, ale ochránit libyjské civilisty a umožnit přísun humanitární pomoci do země. "Je to rozhodně jedna možnost," odpověděl na otázku stanice Fox, zda by Kaddáfí mohl po spojenecké intervenci zůstat u moci. Dodal, že posoudit tuto otázku nepřísluší jemu, ale politikům. Poznamenal také, že operace bude mít více než dvě etapy. „Je to darebák, je prohnaný, je to ztroskotanec, víme to...Takže je těžké přesně vědět, jak se to skončí," řekl Mullen na adresu Kaddáfího. „Jakmile prezident Spojených států jednou řekne, že Kaddáfí musí odejít, jak to již řekl prezident Barack Obama, tak v celém světě utrpí věrohodnost a prestiž naší země, pokud spolu se spojenci nezajistíme Kaddáfího odchod," zdůraznil jeden z amerických senátorů Lieberman.

Šéf americké Sněmovny reprezentantů (dolní komory Kongresu) a velký republikánský odpůrce Obamovy politiky John Boehner prohlásil, že Obama Američanům dostatečně nevysvětlil americkou misi v Libyi a jak vláda hodlá v této arabské zemi dosáhnout svých cílů. Obama v minulých týdnech vyzýval Kaddáfí k odchodu, ale Spojené státy se chtějí vyhnout dojmu, že se ho pokoušejí svrhnout silou, jak tomu bylo v roce 2003 při invazi do Iráku a zbavení se tamního vůdce Saddáma Husajna, domnívá se agentura Reuters. Pro šéfa francouzské diplomacie Alaina Juppého, jehož země údery v sobotu zahájila, není pochyb o tom, že cílem Západu je odchod Kaddáfího. "Pomůžeme libyjskému lidu se osvobodit. Není zapsané v rezoluci OSN, že (Kaddáfí) musí odejít, ale je jasné, nic si nenamlouvejme, že cílem toho všeho je umožnit libyjskému lidu vybrat si svůj režim," řekl v sobotu Juppé.

Nad tvrdostí spojeneckých náletů na Libyi, které si vyžádaly i civilní oběti, vyjádřila již politování řada mocností a uskupení, podle kterých kroky letectva nejsou v souladu s rezolucí OSN. Mezi nimi jsou Čína a Rusko, které při schvalování rezoluce nevyužily své právo veta, které ji mohlo zablokovat. Nálety kritizuje také Liga arabských států, která původně zásah podporovala. Čínské ministerstvo zahraničních věcí citované agenturou AFP zopakovalo svůj odmítavý postoj k použití síly v mezinárodních vztazích. Rusko, Turecko, státy Africké unie i další navíc vyzvaly k okamžitému ukončení násilností v zemi. "Litujeme tohoto ozbrojeného zásahu v rámci rezoluce OSN, která byla přijata ve spěchu. Krveprolití musí rychle přestat a Libye musí rychle zahájit dialog, aby byl problém natrvalo vyřešen," uvedlo ruské ministerstvo zahraničí na svých webových stránkách. Rusko také podle Reuters vyzvalo Británii, Francii a USA, aby "ukončily neselektivní použití síly". Zároveň podle DPA ostře kritizovalo bombardování strategických objektů, jako jsou například mosty. Kreml též oznámil, že ruský prezident Dmitrij Medveděv odvolal z Tripolisu ruského velvyslance. Čínské ministerstvo zahraničí v prohlášení vyjádřilo naději, že Libye bude moci co nejdříve obnovit svou stabilitu a zabránit dalším civilním obětem ozbrojeného konfliktu. Peking zdůraznil, že respektuje suverenitu, nezávislost, jednotu a územní celistvost Libye, nicméně nevyzval k příměří.

"Co se nyní děje v Libyi se liší od (proklamovaných) cílů na vytvoření bezletové zóny. Co chceme je ochrana civilistů a ne jejich další bombardování," prohlásil podle Reuters zase generální tajemník Ligy arabských států Amr Músá.

Turecký premiér Tayyip Erdogan dnes podle Reuters apeloval na okamžité ukončení násilí a vyzval libyjského vůdce Muammara Kaddáfího, aby se vzdal moci. Papež Benedikt XVI. dnes podle DPA vyslovil velké obavy ohledně konfliktu v Libyi a požádal západní mocnosti i Libyi o ochranu tamějších civilistů a zajištění přístupu k humanitární pomoci.

Česká republika podpoří zapojení NATO do vojenské akce v Libyi. NATO by mělo mít dozor nad operací. V České televizi to v neděli řekl ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. ČR se podle něj do bojové operace zatím zřejmě nezapojí. Nevyloučil ale případné využití české protichemické jednotky. Ministr obrany Alexandr Vondra připustil, že by se Češi mohli zapojit do případné humanitární pomoci.

(Zdroj: čtk, Bloomberg, CNBC)


Váš názor
  •  
    21.03.2011 11:18

    Další na řadě je Syrie
    Bobo
  • 21.03.2011 11:09

    Zkušenosti dějin ukazují,že téměř každá revolta je vedena v zájmu těch,kteří nejsou u koryta.Ti pak zbantujou každýho,kdo se dá nachytat na jejich **** při vidině lepších svojich zítřků,tedy lumpenproletariát atd.Jakmile se dostanou k moci,začnou nenasytně **** jako prasata,jistě,sem tam upustí drobky národu.Spojenci,dle mně už dávno překročili mandát OSN o bezletové zóně,proč??NAFTIČKA.N A F T I Č K A!!a UKAZOVÁNÍ SE SVĚTU,JACÍ JSOU PAŠÁCI A DEMOKRATI,TIHLE SARKOZYOVÉ,CAMERONOVÉ A SPOL.VŠECHNO JE TO ******...
    bob
  •  
    21.03.2011 10:34

    Připadá mě to jak středověké rytířské války. Lůza bojuje armáda je vyřazena za těžských strát z boje a rytíři se nakonec sejdou u žranice domluví se na repatriace, bratržsky se obejmou a za pár let znova.
    Homo
Aktuální komentáře
18.04.2024
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny
13:40Powell po posledních datech o inflaci signalizuje ještě pozdější začátek snižování sazeb
13:14Reuters: Křetínský zvažuje, že se pokusí převzít vlastníka britské pošty
11:52Komentář analytika: Růst prodejů LVMH zpomaluje, na rozdíl od konkurence však firma dále roste
11:30Powell potvrdil pozdější uvolnění, pozornost se ale přesouvá k výsledkům  
10:22Seidler: Ceny tržních služeb v březnu v souladu s běžným vývojem, ceny rostlinné výroby však skokově vzrostly
10:15Inflace v Británii v březnu klesla na 3,2 procenta, je nejníže za dva a půl roku

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m